0

К ак да се направи супа от спанак е най-търсената рецепта в matekitchen.com, отчитат от сайта по повод своята 3-годишнина. За това време през страниците с рецепти и съвети са минали над 2,2 млн. готвачи и гладници. В matekitchen.com винаги има по нещо за всеки – и за постноядците, и за тези, които не могат да живеят без месо, за почитателите на сладичкото, за хрупащите предимно салати, за традиционалистите и за експериментаторите…

От matekitchen.com отчитат и кои са десетте най-търсени рецепти, показвани са и в „Кулинарен Телеграф“. По ред на номерата са рецепти за спаначена супа, хрупкави гофрети, печено сладко от сини сливи, картофи с бекон, сметана и топено сирене. Петото място е за домашна торта „Наполеон“, следват пълнени тиквички с кайма, хрупкави тиквички по гръцки, сладък салам, крехки свински пържоли на фурна и свински дроб по селски. Освен тази великолепна десетка сред най-търсените са още за мариновани пилешки крилца на фурна, рецепта за козунак, чиито корени се губят преди повече от век и др.

Спаначена супа

Необходими продукти:

  • 500 г спанак
  • 50 мл олио
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 зеленчуков бульон
  • 1 шепа фиде

За застройката:

  • 2 яйца
  • 5 с.л. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Измийте спанака и го нарежете на ситно. В дълбок тиган запържете лука заедно с нарязаните моркови и чесън. Изсипете при тях спанака и задушавайте около 5-6 минути. Долейте вода, прибавете зеленчукови бульон и оставете да поври около 5 минути. Добавете фидето и варете още 10 минути.

За застройката разбийте яйцата и киселото мляко в по-голяма купа, гребнете с черпак от супата и прибавете към застройката. Повторете процедурата няколко пъти, след което върнете застройката в супата, разбъркайте и сервирайте.

Хрупкави гофрети

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 250 г брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 100 г масло
  • 2 с.л. захар
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта. Разбийте жълтъците с прясното мляко и захарта и постепенно добавете смесените сухи съставки. Към така полученото тесто добавете постепенно и при непрекъснато разбиване разтопеното масло. Трябва да се получи меко тесто. Добавете към него разбитите на сняг белтъци. Тестото не се нуждае от втасване, така че можете да пристъпите към печенето на гофретите веднага.

Печеното сладко от сини сливи

Необходими продукти:

  • 2 кг сини сливи
  • 1 кг захар
  • 2/3 ч.ч. вода
  • 1/3 ч.ч. винен оцет, може и ябълков

Начин на приготвяне:

Разполовете сливите, почистете ги от костилките и ги сложете в дълбока тава. Посипете ги със захарта, добавете водата и оцета и ги сложете да се пекат във фурната на 200 градуса на най-ниското ниво. Сладкото става готово за около 2-2,5 часа. Щом капнете капка върху нокътя, обърнете надолу и се задържа, значи е готово. Разпределете горещото сладко в затоплени бурканчета, затворете ги стегнато и ги обърнете с капачката надолу, за да се вакуумират.

По желание и ако имате, може да сложите в тавата три-четири листенца индрише. Може да добавите и някоя и друга орехова ядка. Подбирайте зрели, но твърди плодове. Ако са омекнали, ще се разкашкат в тавата.

Картофи с бекон, сметана и топено сирене

Необходими продукти:

  • 6 картофи
  • 250 г бекон
  • 200 г кашкавал
  • 1 кутия топено сирене
  • 500 мл готварска сметана
  • 1/2 връзки магданоз по желание
  • 50 мл олио
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сложете картофите да се варят. Нарежете бекона на ивици и го запържете в тиган със загрято олио. Добавете топеното сирене и сметаната и бъркайте на слаб огън докато сиренето се разтопи напълно. Посолете, поръсете с черен пипер и накълцан магданоз и оттеглете от котлона. Обелете и нарежете на кубчета сварените картофи, посолете и ги сложете в тава. Залейте ги със сметановата смес, разбъркайте и сложете за 10-15 минути в предварително загрята на 250 градуса фурна. Извадете, поръсете с настъргания кашкавал и върнете във фурната да се запече до златисто. Сервирайте ястието топло.

Домашната торта Наполеон

Необходими продукти:

  • 2 листа бутер тесто - 1 пакет
  • 1 л прясно мляко
  • 1 пакетче масло
  • 1 пакетче нишесте ванилия
  • 1 ч.ч. захар + 3 лъжици
  • 3 яйца
  • 4 пакетчета ванилия или една капсула есенция
  • 5 с.л. брашно
  • 500 мл сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

Сложете млякото и чашата захар в тенджера на слаб огън да заврят. През това време разбъркайте с миксер нишестето, брашното, яйцата, две ванилии и 100 мл от сметаната. Като заври млякото, изсипете сместа вътре и бъркайте до гъст крем. Не трябва да тече по лъжицата. Свалете го от котлона и оставете да изстине напълно. Разстелете върху него лист опаковъчно фолио, за да не хваща коричка. През това време изпечете блатовете. Изрежете два кръга от тестото по размера на тавата или чинията, в която ще редите тортата, и ги изпечете. Изрезките също се изпичат. Като са готови блатовете, ги разделете още топли през средата, за да се получат общо 4.

Като поизстине кремът, разбийте с миксер до гладко омекналото на стайна температура масло с 3 лъжици захар. Към него постепенно добавете изстиналия крем. След като се смеси напълно, в друг съд разбийте останалата сметана с другите две ванилии. Добавете я на части към крема, като бъркате внимателно с тел. След това редете блат, крем, блат, крем... Слагайте щедро крем, корите си го дръпват. Накрая последният пласт е крем и върху него се натрошават изрезките. Ако редите в чиния, сложете от тях и отстрани на тортата, за да я скриете цялата. Покрийте тортата с опаковъчно фолио или я сложете в картонена кутия и я приберете в хладилника до следващия ден. Ще трябва да се въоръжите и с поне 12 часа търпение, защото на тортата й е нужно да постои в хладилника.

Пълнени тиквички с кайма

Необходими продукти:

  • 4 тиквички
  • 500 г кайма смес
  • 100 г кашкавал
  • 1 глава лук
  • 1 домат
  • 1 скилидка чесън
  • 1/3 връзка копър
  • 50 мл олио
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте тиквичките, разрежете ги на две по дължина, издълбайте вътрешността и я запазете. Пуснете издълбаните тиквички за 2-3 минути във вряща вода да поомекнат. Извадете ги и ги оставете встрани. В тиган със загрята мазнина запържете за 5 минути ситно нарязания лук и каймата. Добавете нарязаната вътрешност на тиквичките, настъргания домат, счуканата скилидка чесън, солта, черния пипер и нарязания на ситно копър. Напълнете тиквичките с готовата плънка и ги наредете в намазнена тава. Печете 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това ги поръсете с настъргания кашкавал и върнете във фурната докато кашкавалът се разтопи и придобие златист цвят. Сервирайте с кисело мляко.

Хрупкави тиквички по гръцки

Необходими продукти:

  • 1 тиквичка
  • 4 с.л. брашно
  • 2 с.л. царевично брашно
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер по желание
  • олио за пържене
  • 4 с.л. кисело мляко
  • 3 стръка копър
  • 1 скилидка чесън

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичката на тънки лентички по дължина. Най-добре се получава с белачката за картофи. Прехвърлете лентичките от тиквичка в купа, в която сте сложили студена вода и една шепа лед. Сложете купата в хладилника за 10-15 минути и през това време си подгответе олиото и панировката. В малка тенджерка (която си има капак) смесете двата вида брашно и солта. Разбъркайте добре. По желание може да сложите в панировката черен пипер на вкус. Налейте обилно количество олио в дълбок тиган или тенджера и го сложете да се загрява.

Извадете купата с тиквичките от хладилника. Вземете толкова лентички, колкото ще се съберат в тигана, без да го препълвате и ги прехвърлете в тенджерката с панировката. Сложете капака и разклатете енергично, за да се покрият парчетата с брашно от всички страни. Извадете ги и ги сложете в сгорещеното олио. Пържете ги докато придобият приятен червен загар. Извадете ги в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Процедирайте по този начин докато изпържите всички тиквички. От киселото мляко, чесъна и копъра пригответе сос и поднесете хрупкавите тиквички по гръцки с него.

Сладък салам

Необходими продукти:

  • 150 г масло
  • 300 г обикновени бисквити
  • 200 г орехи
  • 120 г пудра захар
  • 2 с.л. какао
  • ром по желание
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Извадете маслото от хладилника да се отпусне на стайна температура. След това го разбийте със захарта на пухкава смес. Към получената смес добавете счуканите или нарязани орехови ядки, натрошените бисквити и какаото. Разбъркайте добре. Ако сместа е много твърда, я размекнете с няколко капки ром. От тестото оформете салам. Увийте го в пергаментова хартия или опаковъчно фолио, затворете плътно краищата и го приберете в хладилника да се охлади за поне два часа. След като го извадите, поръсете с пудра захар, нарежете на филийки и поднесете.

Съветът ни е да ползвате какао за сладкиши, защото то е с по-наситен вкус и аромат. Орехите съвсем не са задължителни. Много хора ги пропускат, тъй като не им допада вкусът на ядки в сладкишите.

Крехки свински пържоли на фурна

Необходими продукти:

  • 1 кг вратни пържоли
  • 700 г картофи
  • 3 моркова
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1/2 ч.ч. бира
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете морковите на кръгчета, а картофите на кубчета. Сложете ги в купа и добавете при тях нарязания на едро чесън. Подправете ги със зехтин, сол, червен пипер и чубрица и разбъркайте добре. Измийте пържолите добре, след което ги поръсете със сол и черен пипер равномерно и от двете страни. Наредете пържолите в тава и ги залейте с бирата. Изсипете върху тях овкусените моркови и картофи. Ако печете вашите крехки свински пържоли в тава, я покрийте с фолио за печене. Сложете пържолите в студена фурна и я включете на 200 градуса, като печете 90 минути. 10 минути преди да извадите пържолите от фурната махнете фолиото, за да могат да се запекат и да имат апетитен вид.

Свинският дроб по селски

Необходими продукти:

  • 1 кг свински черен дроб
  • 4 глави лук
  • 1 с.л. брашно
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 100 мл олио
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • чубрица на вкус
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

В мазнината запържете едро нарязания лук. Добавете брашното, разбъркайте няколко пъти, докато промени цвета си, и сложете нарязания на хапки дроб. Бъркайте до побеляване. Сложете червения пипер и долейте вода до получаване на рядък сос. Подправете с черен пипер и чубрица и посолете. Варете докато дробът омекне. Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Варете на слаб огън още 5-6 минути и поръсете със ситно нарязан магданоз. Поднесете горещо.

Съвет: Когато вземете дроба, трябва да го почистите от жилите, ако има такива. Някои го белят от ципата, но това е излишно и затормозяващо, защото крехкостта му зависи предимно от начина на термична обработка. Може да го накиснете за час или повече в прясно мляко, преди да сложите да се готви. По този начин наистина става по-крехък. След това само го изплакнете добре с вода, подсушете го и мятайте на огъня. Ако ще го пържите или ще печете на жар, не го гответе твърде дълго, защото така гарантирано ще стане на подметка. По-добре е да розовее в средата и да се реже като масло.