Х убавото на разядките е, че се правят лесно и не изискват някакви специални умения, а често обират най-големите овации на масата.
Рецепти от matekitchen.com
Печени картофи без мазнина
Продукти:
12 картофи
400 г царевица
1/2 ч.л. сминдух
сол на вкус
вода - пречистена/филтрирана
копър или магданоз
Приготвяне: Обелете картофите и ги нарежете на дебели лентички. Подредете ги в тава и добавете царевицата. Сложете поправките и разбъркайте хубаво. Налейте вода, колкото да покриете картофите. Запечете до готовност на 170 градуса. Преди сервиране поръсете с копър или магданоз.
Егейски джънджък
Продукти:
250 г цедено кисело мляко
1-2 скилидки чесън
7-8 стерелизирани чорбаджийски чушки
6-7 стръка копър
2-3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
Приготвяне: Нарежете чушките на колелца. В цеденото мляко сложете ситно нарязания чесън и чушките, от които отделете малко. Разбъркайте. Добавете нарязания копър, зехтина и солта и отново разбъркайте. Преди да сервирате, поръсете отгоре с малко копър и зехтин и украсете с парчета от чорбаджийските чушки. Егейски джънджък е чудесна, свежа и лека разядка на основата на кисело мляко. Маринованите чорбаджийски чушки са изненадата в рецептата и придават съвършено нов вкус.
871601-3-s-chushki-carevica
С чушки и царевица
Продукти:
2 сварени яйца
200 г сирене
2 печени чушки
200 г цедено кисело мляко
100 г сладка царевица
1 стрък зелен лук
4 стръка копър
1 франзела
30 г масло
сол на вкус
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Обелете печените чушки и ги почистете от семките. След това ги нарежете на дребно. В купа намачкайте сиренето и го смесете с киселото мляко, нарязаните чушки, царевицата и настърганите на едро ренде сварени яйца. Подправете с нарязания зелен лук, черния пипер, солта и нарязания копър. Бъдете пестеливи със солта, тъй като сиренето е достатъчно солено.
Нарежете франзелата на филийки, намажете ги с масло и ги запечете леко във фурната. Извадете ги, намажете ги с така приготвената разядка с печени чушки, сирене и царевица, подредете ги в плато и сервирайте.
871601-4-mlechna-vkusotiya-susam
Млечна вкусотия със сусам
Продукти:
125 г крема сирене
100 г сусам
50 г масло
50 г маслини без костилка
30 г орехи смлени
5 стръка магданоз
1 стрък зелен лук
черен пипер на вкус и по желание
Приготвяне:
Смесете сиренето с омекналото масло, нарязаните на ситно маслини и лук, магданоза, ореховите ядки и черния пипер. Разбъркайте добре сместа. Сложете сусама в тефлонов тиган и го запечете на котлона за кратко, като непрекъснато разбърквате, за да не изгори. Вземете стреч фолио и разпределете върху него сусама. Оформете сместа от сирене във формата на салам и я сложете върху сусама. С помощта на фолиото завийте като бонбон. Внимавайте да има сусам от всички страни. Сложете го в хладилника да стегне. След няколко часа извадете, отстранете фолиото внимателно, нарежете на колелца охладената млечна разядка и поднесете с препечени филийки.
РЕЗЕРВА РЕЗЕРВА РЕЗЕРВА
871601-5-s0lutenica-sirene
С лютеница и сирене
Продукти
1 буркан лютеница - едро смляна
100 г сирене
1 стрък праз
1/2 връзка магданозв
маслини за украса
Приготвяне:
Изсипете лютеница в купа. За предпочитане е да ползвате едро смляна. Ако имате домашна, още по-добре. Към нея прибавете ситно нарязания праз и натрошеното сирене. Разбъркайте добре, така че продуктите да се смесят. Добавете ситно нарязания магданоз. Разбъркайте отново и прехвърлете в подходяща за сервиране съд. По желание украсете с маслините и поднесете вкусната лютеница с праз и сирене с филийки препечен хляб.