0

Х убавото на разядките е, че се правят лесно и не изискват някакви специални умения, а често обират най-големите овации на масата.

Рецепти от matekitchen.com

Печени картофи без мазнина

Продукти:

12 картофи

400 г царевица

1/2 ч.л. сминдух

сол на вкус

вода - пречистена/филтрирана

копър или магданоз

Приготвяне: Обелете картофите и ги нарежете на дебели лентички. Подредете ги в тава и добавете царевицата. Сложете поправките и разбъркайте хубаво. Налейте вода, колкото да покриете картофите. Запечете до готовност на 170 градуса. Преди сервиране поръсете с копър или магданоз.

Егейски джънджък

Продукти:

250 г цедено кисело мляко

1-2 скилидки чесън

7-8 стерелизирани чорбаджийски чушки

6-7 стръка копър

2-3 с.л. зехтин

1/2 ч.л. сол

Приготвяне: Нарежете чушките на колелца. В цеденото мляко сложете ситно нарязания чесън и чушките, от които отделете малко. Разбъркайте. Добавете нарязания копър, зехтина и солта и отново разбъркайте. Преди да сервирате, поръсете отгоре с малко копър и зехтин и украсете с парчета от чорбаджийските чушки. Егейски джънджък е чудесна, свежа и лека разядка на основата на кисело мляко. Маринованите чорбаджийски чушки са изненадата в рецептата и придават съвършено нов вкус.

 

 

871601-3-s-chushki-carevica

С чушки и царевица

Продукти:

2 сварени яйца

200 г сирене

2 печени чушки

200 г цедено кисело мляко

100 г сладка царевица

1 стрък зелен лук

4 стръка копър

1 франзела

30 г масло

сол на вкус

черен пипер на вкус

 

Приготвяне:

Обелете печените чушки и ги почистете от семките. След това ги нарежете на дребно. В купа намачкайте сиренето и го смесете с киселото мляко, нарязаните чушки, царевицата и настърганите на едро ренде сварени яйца. Подправете с нарязания зелен лук, черния пипер, солта и нарязания копър. Бъдете пестеливи със солта, тъй като сиренето е достатъчно солено.

Нарежете франзелата на филийки, намажете ги с масло и ги запечете леко във фурната. Извадете ги, намажете ги с така приготвената разядка с печени чушки, сирене и царевица, подредете ги в плато и сервирайте.

 

 

871601-4-mlechna-vkusotiya-susam

Млечна вкусотия със сусам

Продукти:

125 г крема сирене

100 г сусам

50 г масло

50 г маслини без костилка

30 г орехи смлени

5 стръка магданоз

1 стрък зелен лук

черен пипер на вкус и по желание

 

Приготвяне:

Смесете сиренето с омекналото масло, нарязаните на ситно маслини и лук, магданоза, ореховите ядки и черния пипер. Разбъркайте добре сместа. Сложете сусама в тефлонов тиган и го запечете на котлона за кратко, като непрекъснато разбърквате, за да не изгори. Вземете стреч фолио и разпределете върху него сусама. Оформете сместа от сирене във формата на салам и я сложете върху сусама. С помощта на фолиото завийте като бонбон. Внимавайте да има сусам от всички страни. Сложете го в хладилника да стегне. След няколко часа извадете, отстранете фолиото внимателно, нарежете на колелца охладената млечна разядка и поднесете с препечени филийки.

 

 

 

РЕЗЕРВА РЕЗЕРВА РЕЗЕРВА

 

871601-5-s0lutenica-sirene

С лютеница и сирене

Продукти

1 буркан лютеница - едро смляна

100 г сирене

1 стрък праз

1/2 връзка магданозв

маслини за украса

 

Приготвяне:

Изсипете лютеница в купа. За предпочитане е да ползвате едро смляна. Ако имате домашна, още по-добре. Към нея прибавете ситно нарязания праз и натрошеното сирене. Разбъркайте добре, така че продуктите да се смесят. Добавете ситно нарязания магданоз. Разбъркайте отново и прехвърлете в подходяща за сервиране съд. По желание украсете с маслините и поднесете вкусната лютеница с праз и сирене с филийки препечен хляб.