0

Г ал Сасон е у нас за представянето на книгата си с астрологични прогнози за 2023 г. „Да минем по моста. Движението на хората“ и да направи поредица от срещи с приятели и почитатели. 

- Здравейте Гал, какво ви води отново в България?

- Здравейте! В България отново съм гост на издателство „Кибеа“. Ще представя новата си книга с астрология за 2023 г. - „Да минем по моста. Движението на хората“.

- Какво предстои най-общо през 2023 г.?

- Предстои динамична година, наситена с промени. Важни небесни тела от тежката категория – Плутон, Сатурн, Юпитер, както и Лунните възли сменят знаците, в които са. След 250 години Господарят на трансформацията Плутон се завръща във Водолей, където е бил по времето на Френската революция. Последно Плутон смени знака си през 2008 г., когато настъпи Голямата рецесия.

- Ще правите ли гост лекция?

- Да, Мостът над бурните космични вълни като символ в астрологичната картина на 2023 г. Целта е запознаване с астрологичните тенденции през 2023 г., преди да планираме делата си, за да се възползваме от небесните влияния, когато ги осъществяваме.

- Какво небесните знаци носят през 2023 г. на българите?

- България е под знака на Телеца, но не само. 60% е от Телеца, от енергията на земята, а 30% е от енергията на огъня. Това означава, че българите сте изключително упорити, инатливи хора, които не се подчиняват на рамките. Имате тенденция да живеете в миналото, също някакъв вид мързел, не обичате много иновациите и не винаги ги приемате. А светът се променя. Поради тази причина се очертава година на спорове за корупция и голямо недоверие сред масите.

- Какво българите трябва да правим през тази година?

- Трябва да мислите като Телец, да се движите, да живеете като Телец, ако искате да сте успешни. Телецът е земен знак. Трябва много да ходите пеша, много да стъпвате по земя, да медитирате, да ходите в гората, за да събирате енергията, но също и мислите си. Предстоят тежки години, но вие някак минавате между капките. България е много силна енергийна зона. Има силна изцелителна енергия. Това обяснява и защо имате толкова свети места и толкова много свети хора. В тези трудни времена се опитват да ви наложат отвън рамки, които вие не искате да възприемете и това води до бунтуване. Идват години на изпитания, които много отдавна не са се случвали.

- А за какво най-често ви питат българите, когато се срещате с тях?

- Прави ми впечатление, че повечето питате дали имате направена черна магия. Вярвате повече в магии, отколкото на неблагоприятните събития в звездния небосклон. Това, че ви се случват неблагоприятни събития, които наричате магия, е следствие на вашата кармична карта и вашия характер.

- В момента сме в ретрограден Марс до 12 януари, идва ретрограден Меркурий, който започва след Коледа, на 29 декември. Какво означава това?

- Завръщат се хора от миналото. Неизяснени ситуации ще се завръщат, за да бъдат приключени, защото сега всичко ще се случва динамично. Много енергия от Скорпиона и Стрелеца също тече. Новогодишните пожелания ги правете сега, не след Коледа, когато настъпва с пълна сила ретроградният период на Меркурий, нормално е нищо да не се случи така, както сте си го пожелали. В ретроградни позиции добре е да подарявате нещо старо, нещо което не ползвате - така ще подарите добра карма.

- И все пак какво предстои за България - ужас без край или ново начало?

- Тъй като България е в Телец и Юпитер преминава в Телец в средата на май, това може да донесе добри новини и възможности за българите и за самата България. Това се случва веднъж на 12 години и ще продължи цяла година. То може да помогне на българите да възстановят нещо важно в България или собствения си дом и да решат семейни проблеми. До юли Драконът или Северният възел също е в Телец, което може да ускори нещата. Това се случва веднъж на 19 години. Уран, Будителят, който седи на колелото на късмета за България и Меркурий също имат сериозни влияния. 2023-та е добра година за намиране на нов и неочакван източник на пари, ще е добре за българите да мислят извън „кутията“. Да модернизират инфраструктурата и да се опитат да се свържат повече с електронната търговия и иновациите. Много голяма е вероятността да се появи нов патент или изобретение от България за целия свят, което никъде другаде няма да го има. Един от проблемите тази година е, че Сатурн, управителят на България, влиза в дома на парите за 3 години. А то е подобно на това, с което България се справяше от 1993 до 1996 г. Затова трябва да внимавате с финансите и да се съобразявате с разходите. Парите може да са малко ограничени, но може и да се появят нови източници на доходи. Още, Телецът се свързва със силите на Земята, това означава възможност за земетресения и наводнения, големи природни катаклизми. Може да означава и много студена зима, недостиг на енергия.

- Кои са предизвикателните периоди през 2023 г.?

- Има няколко енергийно предизвикателни периода през 2023 г., които са с потенциал да променят живота ни. Първият се случва през март, когато Сатурн преминава в Риби (знака на имунната система), а Плутон - във Водолей. Пълнолунието на 7 март, денят, в който Сатурн сменя знака, може да се окаже ключово и да се прояви в страх за здравето (нов вирус, вариант, замърсител), религиозен плам, проблеми в работата и рутината, както и медицински пробив. Освен това имаме дословно предупреждение да се „пазим от мартенските иди“, тъй като в този ден Слънцето, Меркурий и Нептун създават тесен съвпад в Риби. Подобно на трите вещици в Макбет, те могат да се проявят като проблеми с имунната система, измами, илюзии и объркване. Само две седмици по-късно Плутон преминава във Водолей, последният път, когато човечеството е преживявало това, е бил по времето на Френската революция и писането на американската Декларация за независимостта.

- Още има ли?

- Друго слабо място на 2023 г. са сезоните на затъмненията (20 април – 5 май и 14 – 28 октомври). Тези лунации са особено интензивни, тъй като включват както Овен, така и Скорпион (но и двата управлявани от войнствения Марс) срещу съответно Везни и Телец (и двата управлявани от миролюбивата Венера). Можем да очакваме тези периоди да ускорят и/или да увеличат конфликта между силите, които искат да водят война, и тези, които искат да гарантират просперитет, който само мирът може да донесе.

- А през лятото?

- Друг чувствителен период е между 23 август и 5 септември, когато преживяваме ретроградно благоденствие на Меркурий, Венера, Хирон, Юпитер, Нептун, Плутон и Уран. Едновременната ретроградност на Венера (изкуство, финанси, взаимоотношения) и Меркурий (комуникация, бизнес) е доста голямо предизвикателство. Да речем, че тази година можем да очакваме истинско астрологично задръстване.

- Какво ще се случи с войната в Украйна?

- Злощастната война в Украйна ще отнеме още време.

- Често тълкувате името на човек и го свързвате с астрологичната прогноза, как ще разтълкувате имената на Зеленски и Путин?

- В Кабала, както и в много други мистични традиции, етимологията на името може да хвърли много светлина върху същността на неговия носител. Украйна означава гранични зони и верен на името си, конфликтът, който тя изживява сега, е свързан с едно-единствено запитване - дали Украйна е границата на Русия с Европа или на Европа с Русия. Безсмислената война даде възможност на Украйна да се присъедини към свободния свят. Свидетели сме също как Владимир Путин губи блясъка си и имиджа, който старателно поддържаше на страхотния гений, и вместо това моментално се превърна в друг Владимир, име, което означава „ярък и известен“ или „владетел на света“, президентът на Украйна пък се превърна в символ на храброст и лидерство. Неговото фамилно име Зеленски има корена на славянското име на зеления цвят и ако затворите очи и извикате образа му, вероятно ще го извикате, облечен в емблематичната му военнозелена тениска. Символи, знаци, имена - всички те са поличби, които можем да следваме. Уви - понякога е по-лесно да видим нещата в ретроспекция. На Хегел, който измисля идеята за Духа на времето (Zeitgeist), се приписва твърдението, че бухалът на Минерва (Атина Палада) лети само привечер, тоест, че мъдростта може да бъде наистина постигната само назад или ретроспективно.

- Може ли да разтълкувате по-подробно названието на книгата ви, защо е мост над много бурни води?

- Сатурн, господарят на кармата, който изобрети идеята за наследствените проклятия (поглъщайки собствените си деца), се отказва от Водолея и веднъж на 30 години се потапя в океаните на Риби. Юпитер, Великият благодетел, сменя дрехата си от рубиненочервената военна униформа на Овен в страхотния костюм на висшата мода на Телец. Главата на Дракона, която сочи към това, което трябва колективно да овладеем ретроградно от Телец към Овен, точно в обратната посока на транзита на Юпитер. С други думи, много промени по-горе означават много промени по-долу. Оттук и идеята за тази книга – 2023 г. е мост над размирна вода и виждам как хората, границите, ценностите и идеите се движат. Един вид изселване, което ще продължи до 2026 г., когато трябва да настъпи по-голямо спокойствие.