0

„Който пътува, зло не мисли.“ Тази максима важи в пълна сила за служебния премиер Гълъб Донев. Доказателството - обиколил е почти цялото земно кълбо. 
Със семейството си е посетил едни от най-отдалечените и екзотични дестинации, като Уругвай, Бразилия, Азорските острови. Преди пандемията дори прекарва почти месец в Латинска Америка заедно със съпругата си и дъщеря си. 

Любимата дестинация на семейството е Москва.,  

 Любимата дестинация на семейството е Москва.,  
БГНЕС

Въпреки че е фен на екзотичните страни, за личния живот на Гълъб Донев не се знае много. Той предпочита да не е под светлината на прожекторите. Категорично обаче е известен с едно - че е един от най-добрите експерти в социалната сфера. Признават го дори опонентите му. Донев е заемал различни постове в Министерството на труда и социалната политика. 

Изненадващото е, че е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, а кариерата му тръгва в друга посока. Гълъб Донев става опитен администратор, който преминава през цялата стълбица на държавната кариера. Той два пъти заемаше и поста на вицепремиер в служебните кабинети на Румен Радев, след което оглави 100-тния кабинет. А преди няколко дни президентът Румен Радев беше категоричен, че именно Донев ще оглави и 101-вия кабинет. 

Румен Радев е категоричен по въпроса за качествата на Гълъб Донев.

 Румен Радев е категоричен по въпроса за качествата на Гълъб Донев.
БГНЕС

„Нито за секунда не съм допускал други варианти“, отсече държавният глава. Според близките до президента това е очакван избор, защото Радев държал изключително на екипа си. 
Гълъб Донев обаче съвсем не е типичният администратор. Близките му споделят, че той е всичко друго, но не и скучен. Напротив - дори се забавлявал с всички вицове за себе си. Най-вече тези, свързани с името му.

Всъщност биографията на служебния премиер е доста впечатляваща. Завършил е 35-а Руска езикова гимназия в София, а след това завършва военно-въздушното училище в Долна Митрополия. След това има и  магистърска степен по „Финанси“ в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализира „Бизнес и мениджмънт“ в УНСС, така че може да похвали с пъстра палитра от специалности.

Началото

Постъпва на работа като експерт през 2001 г.,  като постепенно изкачва стълбицата до шеф на Главна инспекция по труда при управлението на тройната коалиция. От 2005 до 2006 г. е и.д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. През 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.

Мнозина се питат откъде започва познанството му с Румен Радев. Донев мълчи по този въпрос. Някои смятат, че това не е свързано с Висшето военновъздушно училище, защото двамата завършват през различни години. Премиерът обаче признава, че лично държавният глава му се обадил преди време с покана да бъде служебен министър на труда и социалната политика.
Донев винаги е твърдял за себе си, че биографията му в социалната сфера е доста дълга. „Не съм политически обвързан с нито една партия - работил съм с Иван Нейков, Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова, Тотю Младенов“, казва той. 

Гълъб Донев ще оглави и следващия служебен кабинет.,  

 Гълъб Донев ще оглави и следващия служебен кабинет.,  
БГНЕС

Колегите

Колегите му го определят като амбициозен и последователен. Донев прокарва наредба за фиксирани бонуси върху заплатите заради стаж и професионален опит. Обяснява, че така се бори срещу “работодателите тарикати”. По-късно настоява работодателите да осигуряват анекс към трудовия договор, в който се записва добавка стаж. 

От 2001 до 2007 г. Гълъб Донев е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.
Донев бе и зам.-министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов, когато министър бе Ивайло Калфин. Негова беше инициативата за еднодневните трудови договори, които позволяват на дълготрайно безработни да работят сезонно в селското стопанство.

Донев беше и зам.-директор на дирекция „Административно и информационно обслужване“ и зам.-директор на дирекция „Вътрешен одит“ на Министерството на отбраната. Заема поста служебен министър на труда и социалната политика в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев през януари 2017 г. От май до декември 2021 г. е заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев. След това е назначен за секретар по социални политики и здравеопазване на президента. Във втория мандат на Румен Радев е назначен за секретар по социални политики и здравеопазване, а след това е секретар по демография и социални политики.

Релаксира в планината

Въпреки експертната дейност Гълъб Донев обича да релаксира чрез любимото си хоби. През зимата често кара ски със семейството си, като предпочита Австрийските Алпи. Също така обича да се разхожда из европейските столици и да проучва природните забележителности. Любима дестинация на семейството му е и Москва, където премиерът, жена му и дъщеря им предпочитаха преди за коледните и новогодишните празници, когато украсата в центъра на града е внушителна.

Бюджет „Перо по перо“

Самият Донев обича да се шегува с всички закачки, свързани с името му. Така по време на управлението му в служебния кабинет се родиха някои бисери.
„Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство, как Гълъб Донев прави бюджет "перо по перо" (б.р. - такъв виц се роди в социалните мрежи в деня, в който Донев оглави служебното правителство).

С тези думи служебният премиер Гълъб Донев откри едно от извънредните заседания на Министерския съвет, на което се обсъждаше Законът за държавния бюджет.
Друго заседание пък започна със следния коментар:

“Вече си представях заглавията в медиите: „Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет“, каза той. Коментарът му бе по повод гласуването в парламента на проектокабинета на Николай Габровски. 

Във връзка със социологически проучвания преди няколко седмици Донев коментира:
„Социолозите постоянно споделят за нас, че никой в служебното държавно управление не свети изключително. Това е по този начин, тъй като работим в екип. В нашето държавно управление няма актьори, а има министри“, каза той по време на заседанието на правителството.