0

П редставете си очила, които директно превеждат четен текст и ви го показват на стъклото, могат да правят снимки или ви разказват за историята на непозната сграда на улицата, ако насочите поглед към нея.

Всичко това е възможно със създадените от компанията майка на социалната мрежа Meta oчила, които са на пазара от миналата година. Периодът от пускането им в продажба досега е достатъчен, за да направят от списанието Forbes пълен и обективен потребителски анализ на новото приспособление

Стил

Става дума за стилни, макар и стандартни слънчеви очила, които обаче имат някои особености - не само предпазват очите, но пускат музика, приемат телефонни обаждания и правят снимки, всичко това, без да вадите телефона от чантата си. Очилата се свързват с телефона ви по блутут и имат прилична камера от 12 мегапиксела. Големият им плюс според Forbes е снимането на изображения и видео, без да се ползва телефонът. Слушането на музика без слушалки също е изнесено като предимство. От изданието съветват да не вземате продукта, ако имате навика постоянно да губите слънчевите си очила или да ги слагате по столове и да сядате върху тях.

Зареждане

Калъфът за зареждане е с гладко покритие от изкуствена кожа и LED светлина на капака, която примигва, ако батерията на очилата е към изчерпване. Капацитетът на батерията според Forbes е силно разочароващ – едва 4 часа. Това може да е достатъчно време за някои потребители, но за тези, които планират по-дълги екскурзии и разходки, може да се окаже малко. За тези, които прекарват цял ден навън по фестивали или се излежават в парка или кръстосват Витоша, животът на батерията може да е проблем.

Шефът на Мета Марк Зукърбърг при официалното представяне на очилата. 

 Шефът на Мета Марк Зукърбърг при официалното представяне на очилата. 
gettyimages

В случая прекрасната камера и аудиото са за сметка на живота на батерията. До някаква степен краткият живот се компенсира от това, че калъфът е и портативно зарядно. Така на всеки 4-5 часа можете да заредите очилата от него, като самият той пък има капацитет от 32 часа. Според експертите звукът на очилата е удивителен. Звукът излиза през малки говорители на рамките на очилата в близост до ушите. Според експертите силата и чистотата на звука са приятно изненадващи за чифт очила, от които човек не очаква повече от това да вижда добре. При тестовете очилата са доказали, че могат да генерират звук със сила, позволяваща да бъдат слушани дори в шумната среда на големи градове. „Дълбочината на средните тонове и басите е такава, че напомня за най-добрите слушалки на пазара“, пишат от Forbes.

Интелект

Сензорните бутони са много лесни за използване, а асистентът, базиран на изкуствен интелект, се активира бързо и лесно само чрез гласовата команда „Хей, Мета“. Чатботът дава информация за времето, за интересни обекти в близост, както и отговоря на редица въпроси. Голям плюс е възможността за четене на текст, както и превеждането му в реално време и след това изобразяването на резултата на стъклата на очилата.

Камера

Камерата е достатъчно добра за повечето стандартни нужди. Снима се лесно. Просто насочвате поглед към обекта и натискате малко бутонче върху рамката. Получената снимка моментално се качва в облачното хранилище на Meta. Един основен недостатък на очилата е липсата на геолокация. Ако случайно ги изпуснете в таксито или градския транспорт, нямате никаква възможност да ги проследите. Реално, където и да ги изгубите, освен ако не ги намери някой много добър човек, то няма начин да си ги върнете.

Вградената камера предава изображението директно към телефона ви.

 Вградената камера предава изображението директно към телефона ви.
gettyimages

Според авторите на анализа това е много голям пропуск, като се има предвид, че днес масово безжичните слушалки вече имат функционалността да могат да бъдат намирани при загубване чрез проследяване на геолокацията им през приложение за телефон или таблет. Конкурентите на Meta oт Amazon например имат тази възможност в очилата си. Просто питате чатбота Алекса „Къде са ми очилата“ и получавате отговор, базиран на джипиес локацията. Очилата на Меta нямат това.

Недостатъци

В крайна сметка оценката на експертите на Forbes е, че очилата са доста добра покупка, макар и с два тежки недостатъка – слаба батерия и липса на геолокация за намиране при изгубване. Общуването с изкуствения интелект, създаването на прекрасни снимки и видеа в движение и уникалният звук правят очилата на Meta много добър продукт. Можете например да снимате видео, докато карате кола или мотоциклет, да правите моментни снимки, докато пътувате, спортувате или тичате, без да рискувате да вадите телефона си в такъв момент.

Оценка

Според експертите цената на очилата е поносима и сходна с цените на други подобни продукти. От Forbes уточняват, че интелигентните очила на Meta са били тествани от независими експерти в продължение на няколко седмици на открито. Ползвани са на разходки и пътувания, както до големи градски музеи, така и до паркове и градини. С тях са правени много снимки и видеа, за да се оценят визуалните им способности. Слушани са различни видове радиа и музика чрез блутут от телефона. Ако сте внимателни и не си губите лесно вещите, то това е добър продукт за вас, заключават от Forbes.