0

Х алуми е традиционно сирене от Кипър, което в последните десетилетия навлезе масово в родните ресторанти, а после и в домашната кухня у нас. Дори има години, в които страната ни произвежда повече халуми от родината на това сирене за печене. У нас се ползва предимно за салати, но има още много приложения, което става ясно на recepti.gotvach.bg. Вариантите също са различни на самото сирене - от козе или овче мляко, понякога и краве, но това е по-рядко, основно е козе сирене. Може да се приготвя на грил тиган, да се запича във фурна, да се запържва в зехтин/масло, да се поднася като предястие, също така и към плодове.

С патладжан и домати

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 1 буркан нарязани обелени домати
  • около 400 г халуми
  • сол
  • олио
  • зехтин
  • мащерка

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и нарязват по дължина на две. Леко се издълбават с лъжица да станат на лодки. Посоляват се и се оставят да престоят 20 минути, след това се измиват. Слагат се в намазнена тавичка, поливат се с малко олио и се изпичат във фурна на 200 градуса до златисто. Доматите се отцеждат от сока, нарязани са на ситно. Подправят се със сол на вкус и щипка захар, 3-4 с.л. зехтин и малко босилек. Халумито се нарязва на филийки около 1 см, подправя се с мащерка и се полива със зехтин. Пече се на грил тиган непосредствено преди сервиране. Патладжаните се пълнят с доматената смес и се гарнират с филийки сирене.

Салата с моцарела

Необходими продукти за 1 порция:

  • 1 голям или 2 малки розови домата
  • 1 пакетче моцарела
  • 100 г халуми
  • 50 г песто
  • 20 г пармезан
  • риган
  • сух босилек
  • зехтин
  • сол
  • 4 стръкчета пресен босилек

Начин на приготвяне:

Измиваме добре розовите домати и ги нарязваме на средни по дебелина кръгчета, нареждаме ги в голяма чиния и ги подсоляваме. След това режем моцарелата и халумито на тънки резенчета и ги нареждаме отгоре върху доматите. Слагаме песто с лъжичка, като разстиламе, за да покрием навсякъде. Подправяме апетитната салата с домати с риган, сух босилек и зехтин. Слагаме босилековите листенца най-отгоре и поръсваме с пармезан салатата с домати, халуми и моцарела.

Кюфтенца от тиквички

Необходими продукти:

  • 500 г тиквички
  • 200 г халуми
  • около 50 г брашно
  • 50 г галета
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1/3 ч.л. бакпулвер
  • 1 връзка копър
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 връзка пресен лук
  • листа от няколко клонки джоджен
  • няколко листа (по желание) мента
  • сол
  • черен пипер
  • олио за пържене

За соса:

  • 200 г цедено кисело мляко
  • пресен чесън - наситнен
  • копър
  • сол

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват, почистват и настъргват на едро ренде. Поставят се в цедка над купа, посоляват се, разбъркват се. Покриват се със свежо фолио и се оставят за 1 нощ хубаво да се изцедят на стайна температура. След това се поставят в купа, прибавя се настърганото на едро ренде сирене халуми, наситнени пресен лук, копър, магданоз, джоджен, мента, малко сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркват се. Добавят се яйцата, брашното, бакпулверът и галетата. Разбърква се и ако е прекалено влажна сместа, се добавя и още галета. Тя трябва да е влажна, но и еластична, да не е на трохи, за да не се раздробяват кюфтенцата при пърженето им. С лъжица за сладолед или супена се поставят в нагорещена мазнина и се пържат до хубав златист цвят. Изваждат се върху домакинска хартия да се изцедят от мазнината. Сервират се с млечен сос.

На тиган с мента, лимон и орехи

Необходими продукти:

  • 230 г сирене халуми
  • 1 лимон
  • 4 с.л. зехтин
  • 50 г орехи
  • 30 - 40 г бейби спанак
  • 6-7 чери домата
  • чили - натрошени сухи чушлета, по желание
  • 4-5 свежи листа мента

Начин на приготвяне:

Нарежете сиренето на филийки с дебелина малко по-малко от сантиметър. Ако сте любители на лютичкото, натъркайте всяко парченце с чили чушле - натрошено. Също така може да изберете сирене халуми, което вече съдържа във вътрешността си чили. Пригответе си широка чиния, в която ще го сервирате, и от краищата подредете във форма на пръстен бейби спанака и чери доматките. Поръсете ги с малко сол, зехтин и част от сока от лимона. Загрейте тиган с незалепващо покритие или тиган-скара на силен огън, намазнявайки дъното с една-две лъжички зехтин. Запечете парченцата халуми от двете страни до предпочитан от вас загар и изваждайте, подреждайки ги в центъра на приготвеното плато. В същия тиган запечете и орехите за кратко и поставете върху сиренето, поръсвайки накрая с малко от кората на лимона, настъргана на фино ренде за цитруси. Накрая поставете листенцата мента - цели или накъсани, и овкусете с лимонов сок по ваш вкус. Поднесете, докато сиренцето е топло, с чаша хубаво вино.

С пържени картофи

Необходими продукти:

  • 500 г картофи
  • 100 г кашкавал
  • 50 г халуми
  • 3 яйца
  • масло за пържене
  • олио за пържене
  • зехтин - съвсем малко
  • сол – минимално или хич

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и нарязват като за пържене в желаната от вас форма. С малко сол се поръсват и разбъркват, след което се оставят да постоят 15-20 минути. Разтопява се необходимото количество масло в тиган и се запържват картофите. Пържат се до готовност. 5 минути преди да бъдат свалени от огъня се настъргва сиренето халуми. След като станат готови, картофите и сиренето се изваждат от тигана, отцеждат се. Тиганът се почиства от маслото и се сгрява в него олио, но малко - не колкото за пържене. Разбиват се яйцата. Картофите се връщат в тигана, заливат се с разбитите яйца и се пържат до готовност на яйцата. Най-накрая се накапват със зехтин. Изваждат се в чиниите, в които ще бъдат поднесени, но преди сервирането се настъргва кашкавал.