Х алуми официално е традиционно сирене от Кипър и е защитено в ЕС, Великобритания и Щатите. Но и други страни от Източното Средиземноморие претендират да го произвеждат от хилядолетия. Първите описания за халуми са от книга през 1554 г. В кипърския вариант то се прави само от козе и овче мляко, в други страни се добавя камилско или краве мляко. В нашата страна също се произвеждат подобни сирена. По света годишно се продава халуми за $500 млн., като Великобритания е най-големият вносител. Това сирене може да се приготвя на грил тиган, да се запича във фурна, да се запържва в зехтин/масло, да се поднася като предястие, също така и към плодове. Ето няколко идеи от recepti.gotvach.bg.
На тиган с мента, лимон и орехи
Необходими продукти:
- 230 г сирене халуми
- 1 лимон
- 4 с.л. зехтин
- 50 г орехи
- 30-40 г бейби спанак
- 6-7 чери домата
- чили – натрошени сухи чушлета, по желание
- 4-5 свежи листа мента
Начин на приготвяне:
Нарежете сиренето на филийки с дебелина малко по-малко от сантиметър. Ако сте любители на лютичкото, натъркайте всяко парченце с чили чушле – натрошено. Също така може да изберете сирене халуми, което вече съдържа във вътрешността си чили. Пригответе си широка чиния, в която ще го сервирате, и от краищата подредете във форма на пръстен бейби спанака и чери доматките. Поръсете ги с малко сол, зехтин и част от сока от лимона. Загрейте тиган с незалепващо покритие или тиган-скара на силен огън, намазнявайки дъното с една-две лъжички зехтин. Запечете парченцата халуми от двете страни до предпочитан от вас загар и изваждайте, подреждайки ги в центъра на приготвеното плато. В същия тиган запечете и орехите за кратко и поставете върху сиренето, поръсвайки накрая с малко от кората на лимона, настъргана на фино ренде за цитруси. Накрая поставете листенцата мента – цели или накъсани, и овкусете с лимонов сок по ваш вкус. Поднесете, докато сиренцето е топло с чаша хубаво вино.
Салата с моцарела
Необходими продукти за 1 порция:
- 1 голям или 2 малки розови домата
- 1 пакетче моцарела
- 100 г халуми
- 50 г песто
- 20 г пармезан
- риган
- сух босилек
- зехтин
- сол
- 4 стръкчета пресен босилек
Начин на приготвяне:
Измиваме добре розовите домати и ги нарязваме на средни по дебелина кръгчета, нареждаме ги в голяма чиния и ги подсоляваме. След това режем моцарелата и халумито на тънки резенчета и ги нареждаме отгоре върху доматите. Слагаме песто с лъжичка, като разстиламе, за да покрием навсякъде. Подправяме апетитната салата с домати с риган, сух босилек и зехтин. Слагаме босилековите листенца най-отгоре и поръсваме с пармезан салатата с домати, халуми и моцарела.
Кюфтенца от тиквички
Необходими продукти:
- 500 г тиквички
- 200 г халуми
- около 50 г брашно
- 50 г галета
- 100 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 1/3 ч.л. бакпулвер
- 1 връзка копър
- 1/2 връзка магданоз
- 1 връзка пресен лук
- листа от няколко клонки джоджен
- няколко листа (по желание) мента
- сол
- черен пипер
- олио за пържене
За соса:
- 200 г цедено кисело мляко
- пресен чесън, наситнен
- копър
- сол
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват, почистват и настъргват на едро ренде. Поставят се в цедка над купа, посоляват се, разбъркват се. Покриват се със свежо фолио и се оставят за 1 нощ хубаво да се изцедят на стайна температура. След това се поставят в купа, прибавя се настърганото на едро ренде сиренето халуми, наситнени пресен лук, копър, магданоз, джоджен, мента, малко сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркват се. Добавят се яйцата, брашното, бакпулвер и галетата. Разбърква се и ако е прекалено влажна сместа, се добавя и още галета. Тя трябва да е влажна, но и еластична, да не е на трохи, за да не се раздробяват кюфтенцата при пърженето им. С лъжица за сладолед или супена се поставят в нагорещена мазнина и се пържат до хубав златист цвят. Изваждат се върху домакинска хартия да се изцедят от мазнината. Сервират се с млечен сос.
С пържени картофи
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 100 г кашкавал
- 50 г халуми
- 3 яйца
- масло за пържене
- олио за пържене
- зехтин, съвсем малко
- сол – минимално или хич
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват като за пържене в желаната от вас форма. С малко сол се поръсват и разбъркват, след което се оставят да постоят 15-20 минути. Разтопява се необходимото количество масло в тиган и се запържват картофите. Пържат се до готовност. 5 минути преди да бъдат свалени от огъня, се настъргва сиренето халуми. След като станат готови, картофите и сиренето се изваждат от тигана, отцеждат се. Тиганът се почиства от маслото и се сгрява в него олио, но малко – не колкото за пържене. Разбиват се яйцата. Картофите се връщат в тигана, заливат се с разбитите яйца и се пържат до готовност на яйцата. Най-накрая се накапват със зехтин. Изваждат се в чиниите, в които ще бъдат поднесени, но преди сервирането се настъргва кашкавал.