0

К ато гръм и трясък дойде новината, че един от най-стабилните бракове в Холивуд се разпада. След 45 години съвместен живот Мерил Стрийп се развежда със съпруга си Дон Гъмър. 76-годишният скулптор и тя имат четири деца. От шест години не са заедно.

Хамелеонът – това е един от прякорите на актрисата, която умее да се превъплъщава в толкова различни роли, но всички й прилепват като втора кожа. Повод за драма около развода й сега няма – официалната версия е, че двамата с Дон са запазили приятелските си взаимоотношения. Двамата се появиха заедно за последно на оскарите през 2018 г. До последно обаче тя не сваляше венчалната си халка, вероятно за да продължи да играе ролята на щастливо омъжена.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В ХОЛИВУД? Втора звездна двойка шокира с тайна раздяла (СНИМКИ)

Мерил Луиз Стрийп е родена на 22 юни 1949 г. в Съмит, Ню Джърси. Баща й, фармацевтът Хари Стрийп, и съпругата му, художничката Мери, не са първа младост, когато се ражда дъщеря им, а и както самата актриса казва по-късно, не планирали изобщо да имат деца. Но така както не мислят за потомство, след нея се появяват още две момчета - Дана Дейвид и Хари Уилям III.

Комплекси

Мери, или Мерил, както предпочита да я наричат, е весело дете със склонност към глупости и практични шеги. Момичето се смята за грозно и дебело, има лошо зрение и неравномерни зъби, но с радост носи комичния си образ и дори рисува бръчки по себе си с моливите на майка си. Въпреки това на 12-годишна възраст Мерил се показва на училищен концерт, изпълнявайки коледна песен, а учителят по вокал дори започва да я учи безплатно. На 15-годишна възраст момичето боядисва косата си руса, премахва брекетите от зъбите си, започва да носи контактни лещи и става призната училищна красавица (въпреки че тайно продължава да се смята за твърде дебела и с дълъг нос). След като завършва училище, Мерил започва да учи драматично изкуство в известния колеж Vassar, където получава бакалавърска степен през 1971 г., след което продължава обучението си във Факултета по драматично изкуство в университета Йейл. Момичето работи на непълен работен ден в шиене и дизайн на костюми, участва в студентски представления, блестящо играейки ролите както на красавици, така и на възрастни жени. Тя е смятана за една от най-способните студентки и дори се обръща към психолог заради враждебни отношения със съученички, които ревнуват за нейния успех. През 1975 г. Мерил Стрийп получава магистърска степен по изкуства и е препоръчана от учители да участва в продукции на Бродуей.

Мерил като дете

 Мерил като дете
Getty Images

Сцена

Дебютът на Мерил Стрийп на сцената може да се нарече блестящ. Тя играе в много пиеси и участва в Шекспировия фестивал в Ню Йорк. През 1976 г., по време на репетиции за театрална постановка, Мерил се запознава с известния актьор Джон Казале. Той е с 13 години по-възрастен, грозен и също женен, въпреки това между тях възникват дълбоки чувства. Въпреки факта, че Мерил смята външния си вид за неподходящ за екрана, Казале я води на кастинга на филма "Кинг Конг". Режисьорът Ди Лаурентис обаче обижда грубо актрисата на италиански. Мерил, също на италиански, му отговаря сдържано, но след това Казале трябва да се потруди, за да я убеди да направи още един опит.

Филмовият дебют на Стрийп е филмът "Джулия", където нейният партньор и наставник е известната Джейн Фонда. По това време Казале е диагностициран с рак, но той участва в снимките на филма "Ловецът на елени". За да не се раздели с любовника си, Мерил също участва в този филм. „Ловецът на елени“ получава пет оскара, Мерил Стрийп е номинирана за най-добра актриса в поддържаща роля и възхищава филмовите критици. След това тя участва в минисериала "Холокост", за който получава награда "Еми", но радостта от победата е помрачена от смъртта на Казале веднага след снимките. Съпругата на Казале гони съперничката си от апартамента му, а приятели помагат на Мерил да се премести във временно празното студио на скулптора Доналд Гъмър. След като се връща от пътуването предсрочно, Гъмър е много изненадан от присъствието на непознатата, но шест месеца по-късно, през есента на 1978 г., вдига сватба с нея. Бракът става най-добрият антидепресант и стимул за Мерил да работи - през 1979 г. тя играе много, получава „Оскар“ и „Златен глобус“ за филма „Крамър срещу Крамър“ - въпреки факта, че през ноември тази година актрисата ражда сина Хенри Волф, сега известен текстописец и изпълнител. Следващият успех на вече признатата звезда е ролята на Софи във филма "Жената на френския лейтенант" (1981), наградена със "Златен глобус" и награда BAFTA. Още по-голям успех е блестящото превъплъщение на Мерил Стрийп в ролята на полска емигрантка в „Изборът на Софи“ (1982), което й носи „Златен глобус“ и статуетка „Оскар“.

Следват още много филмови роли, които защитават репутацията на Мерил Стрийп на истински хамелеон.