0

В подстъпите на Предбалкана ловът на диви свине винаги е бил на първо място – разнообразният релеф, дъбовите гори, изобилието на потоци, извори, реки, са предпоставка за стабилна и здрава популация. Разбира се, за това допринасят и множеството площи с царевица и други земеделски култури, които допълват хранителната база на дивеча. Специално трябва да се подчертае грижата на местните ловци за зимното подхранване на дивеча – традиция, която тук има дълбоки корени. 

Слука

Това обяснява например и фактът, че години наред ловно-рибарското сдружение в Троян е национален рекордьор в отстрела на диви свине. Подобно е положението и на други места в Ловешкия край. Дружинката в Каленик-Орляне например преди две години реализира нечувани успехи – за един сезон тукашните ловци отстреляха около 80 прасета – слука, която никой не помни от миналото, и която надали вече ще се повтори – през сезона 2020-2021 са паднали само 5, този сезон засега – още по-малко. Причината е чумата по свинете, разбира се, но и строителните работи по трасета на автомагистрала „Хемус“, която преминава през някои от ловищата на дружинката.

Все пак и на последния излет ловците от тази дружинка бяха споходени от ловната слука. Разказва Ивайло Иванов: Ловувам традиционно в ловно-рибарската дружинка Каленик-Орляне. На последния излет на 10 декември излязохме на лов около 20 човека. Решихме сутринта да гоним в землището на с. Орляне в местността Горен и Долен Караджал. Само че въпреки усилията ни по време на гонката нашите гоначи не вдигнаха животни, затова по радиостанциите ръководителят на лова ни призова да се съберем на сборния пункт. По време на придвижването натам един от нас - Георги Полков, съобщи по радиостанциите, че е видял огромно прасе. После уточни, че е чул, че го гонят две кучета, но не от нашите. Аз, Анатолий Краев, и баща му Слави Краев се бяхме прибрали вече на пункта и там чухме лая на кучетата - лаеха настоятелно и си личеше, че гонят прасе. Насочваха към нас и ние решихме да се пръснем в различни посоки, за да пресрещнем евентуалния дивеч. 

Изстрели

Не след дълго Анатоли Краев произведе 2 изстрела и започна да вика, че към мен слиза огромно прасе. След малко и аз го видях да пресича изоставен път и въпреки че го мернах за секунди как премина, произведох един изстрел по него, но не го улучих. Гонеха го плътно две кучета, които впоследствие се оказа, че са на ловците от дружинката в Угърчин. Аз също започнах да викам, че прасето отива към Слави и той да варди. Почти веднага той произведе един успешен изстрел и прасето падна. Действително се оказа огромен мъжки екземпляр. Така че на фона на отчайващото положение с липсата на прасета тази година все пак имахме късмет, макар че това, както и предното прасе, което отстреляхме, дойдоха от съседни територии – това от Угърчинското землище, предното – от землището на Катунец.