Н ачалото на пролетта е време за готвене на крехко агнешко месо и не е нужно само да е Гергьовден или Великден, за да си го хапнем с кеф. Идеи за приготвяне намираме на receptite.com.
С булгур по добруджански
Необходими продукти:
- 1,5-2 кг агнешко месо
- 1 ч.ч. булгур
- 1/2 ч.ч. ориз
- 7 ч.ч. вода
- 2 големи глави лук
- 1 равна с.л. джоджен
- 1 равна с.л. девесил
- 1/2 равна с.л. чубрица
- 2-3 с.л. червен пипер
- 3 дафинови листа
- 2-3 щипки черен пипер
- сол и олио
Начин на приготвяне:
Измийте агнешкото, нарежете го на едри парчета, на порции и го осолете леко (да постои поне 20 минути). Нарежете лука на кубчета. Почистете (отрежете) и измийте добре ориза и булгура, объркайте ги заедно с лука и всички подправки и изсипете в дълбока тава. Добавете водата, малко сол и олио според това колко е мазно агнешкото. Разбъркайте добре, разпределете равномерно в тавата и отгоре наредете парчетата агнешко. Оригинално в Добруджа се пече в пещ, но за съвременните домакини е достатъчно да включат фурната на 250 градуса и да пекат час и половина. Вкусът и ароматът са невероятни, важно е да се спазват подправките. На мен ми е по-вкусно с по-мазно агнешко и по-малко олио, но всеки си има предпочитания.
Месо под шуба
Необходими продукти:
- 8 пържоли (свинско, агнешко, телешко месо)
- 300 г гъби или картофи
- 3 глави лук
- 100 г кашкавал или твърдо сирене
- 200-250 г майонеза
- олио
Начин на приготвяне:
Пържолите се начукват на тънко, посоляват се и се нареждат една до друга в намаслена тава. Отгоре се поръсват с нарязаните на 3-4 парчета гъби (или нарязаните на кръгче картофи) и нарязания на кръгчета лук. Всичко се полива с майонезата. Пече се при температура 170-180 градуса.
Печено с картофи и бира
Необходими продукти:
- агнешко месо
- 1 кг картофи
- 500 мл бира
- олио
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- джоджен
Начин на приготвяне:
Намазва се месото много добре с олио, сол, черен и червен пипер. Картофите се нарязват на едро, подправят се със сол и червен пипер. В тавичката се слага малко олио, картофите, месото, стръкчета джоджен и бирата. Покрива се с фолио и се пече на 180 градуса до готовност. Когато е готово, се маха фолиото и се запича още 10 минути.
Шпиковано бутче
Необходими продукти:
- 1 агнешко бутче
- 1 лимон
- 2 глави чесън
- 3 с.л. балсамов оцет
- сол, черен пипер, розмарин
- зехтин
- малко бира или вино
Начин на приготвяне:
На бутчето се правят разрези за шпиковане. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Чесънът се обелва, намачква се и се шпикова бутчето. Залива се обилно с прясно изцеден лимонов сок. Кората на лимона се настъргва и се намазва бутчето с нея. След това се намазва и с балсамов оцет. Забождат се няколко стръкчета розмарин. Полива се обилно със зехтин и се завива във фолио. Слага се в загрята фурна на 220 градуса Когато агнешкото се запече, се отвива фолиото и се налива малко бира или вино. Печенето продължава на 160 градуса.