0

Н ачалото на пролетта е време за готвене на крехко агнешко месо и не е нужно само да е Гергьовден или Великден, за да си го хапнем с кеф. Идеи за приготвяне намираме на receptite.com.

С булгур по добруджански

Необходими продукти:

  • 1,5-2 кг агнешко месо
  • 1 ч.ч. булгур
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 7 ч.ч. вода
  • 2 големи глави лук
  • 1 равна с.л. джоджен
  • 1 равна с.л. девесил
  • 1/2 равна с.л. чубрица
  • 2-3 с.л. червен пипер
  • 3 дафинови листа
  • 2-3 щипки черен пипер
  • сол и олио

Начин на приготвяне:

Измийте агнешкото, нарежете го на едри парчета, на порции и го осолете леко (да постои поне 20 минути). Нарежете лука на кубчета. Почистете (отрежете) и измийте добре ориза и булгура, объркайте ги заедно с лука и всички подправки и изсипете в дълбока тава. Добавете водата, малко сол и олио според това колко е мазно агнешкото. Разбъркайте добре, разпределете равномерно в тавата и отгоре наредете парчетата агнешко. Оригинално в Добруджа се пече в пещ, но за съвременните домакини е достатъчно да включат фурната на 250 градуса и да пекат час и половина. Вкусът и ароматът са невероятни, важно е да се спазват подправките. На мен ми е по-вкусно с по-мазно агнешко и по-малко олио, но всеки си има предпочитания.

Месо под шуба

Необходими продукти:

  • 8 пържоли (свинско, агнешко, телешко месо)
  • 300 г гъби или картофи
  • 3 глави лук
  • 100 г кашкавал или твърдо сирене
  • 200-250 г майонеза
  • олио

Начин на приготвяне:

Пържолите се начукват на тънко, посоляват се и се нареждат една до друга в намаслена тава. Отгоре се поръсват с нарязаните на 3-4 парчета гъби (или нарязаните на кръгче картофи) и нарязания на кръгчета лук. Всичко се полива с майонезата. Пече се при температура 170-180 градуса.

Печено с картофи и бира

Необходими продукти:

  • агнешко месо
  • 1 кг картофи
  • 500 мл бира
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • джоджен

Начин на приготвяне:

Намазва се месото много добре с олио, сол, черен и червен пипер. Картофите се нарязват на едро, подправят се със сол и червен пипер. В тавичката се слага малко олио, картофите, месото, стръкчета джоджен и бирата. Покрива се с фолио и се пече на 180 градуса до готовност. Когато е готово, се маха фолиото и се запича още 10 минути.

Шпиковано бутче

Необходими продукти:

  • 1 агнешко бутче
  • 1 лимон
  • 2 глави чесън
  • 3 с.л. балсамов оцет
  • сол, черен пипер, розмарин
  • зехтин
  • малко бира или вино

Начин на приготвяне:

На бутчето се правят разрези за шпиковане. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Чесънът се обелва, намачква се и се шпикова бутчето. Залива се обилно с прясно изцеден лимонов сок. Кората на лимона се настъргва и се намазва бутчето с нея. След това се намазва и с балсамов оцет. Забождат се няколко стръкчета розмарин. Полива се обилно със зехтин и се завива във фолио. Слага се в загрята фурна на 220 градуса Когато агнешкото се запече, се отвива фолиото и се налива малко бира или вино. Печенето продължава на 160 градуса.