С имвол на даровете на пролетта, афродизиак, уникално творение на природата като единствения плод, на който семената са от външната страна на обвивката. Много неща могат да се кажат за тези малки червени чудеса – ягодите. Думите обаче са излишни, след като статистиката е категорична – това е най-обичаният плод в света.
До средата на 19-и век обаче ягодите се считат за луксозен плод и се консумират само от заможните хора. Те са отличен източник на витамин С и манган, както и на диетични фибри и йод. Ягодите са добър източник на калий, фолат, витамин В2, витамин B5, витамин В6, Омега-3 мастни киселини, магнезий, мед, както и витамин К.
Важното е обаче как ги хапваме, а оказва се, те са идеални за различни блюда – от салати през основни, та до стандартните и нестандартни десерти.
Салата
Необходими продукти:
- 1 топка моцарела
- 1 шепа ягоди
- 1 суха червена чушка
- лъжица мед
- балсамов оцет
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
Нарежете парчето моцарела на тънки филийки и го поръсете с малки парченца ягоди и червена суха чушка. Направете дресинг от меда, оцета, зехтина и солта и залейте. Оставете за поне час в хладилника, за да поеме ароматите. Преди сервиране украсете с листо босилек или мента.
Пържено месо с пикантен доматено-ягодов сос
Необходими продукти:
- 400 г свинско филе
- 200 г ягоди
- 2 големи домата
- малка връзка зелен кориандър
- 1 ч.л. кориандър на семена
- 1/2 ч. л. черен пипер на зърна
- мащерка
- смлян черен пипер
- лимонов сок
- 2 с.л. зехтин
- олио
- сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на пържоли с дебелина около 1 см и го начукайте. Посолете и намажете със смления черен пипер, мащерката и лимонов сок. Оставете ги за 20-30 мин. да се мариноват в хладилника. През това време пригответе соса. Първо в дървено хаванче счукайте семената кориандър и черен пипер. Обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета също като ягодите. Нарежете на ситно зеления кориандър (може да заместите с магданоз). Смесете всичко заедно и добавете сол, зехтин и малко лимонов сок. Готовия сос сложете в хладилника.
Маринованото месото пържете до златиста коричка. Сервирайте със заливка от доматено-ягодов сос.
Сладолед за 5 минути
Необходими продукти:
- 300 г ягоди
- 1 к.ч. сладкарска сметана
- 1/2 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
Замразете пресните ягоди, след което ги блендирайте заедно със захарта, като постепенно добавяте сладкарската сметана, докато всичко не се превърне в пухкав крем. Сервирайте мигновено или съхранете във фризер.
Царевични мъфини
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. бяло брашно
- 1 ч.ч. фино царевично брашно
- 2/3 ч.ч. захар
- 10 г бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1 яйце
- ванилова есенция
- 1/4 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.ч. едро нарязани ягоди
Начин на приготвяне:
Смесете в купа двата вида брашно, предварително пресети, бакпулвера, солта и захарта. В друга купа смесете леко разбитото с вилица яйце, ванилията, олиото и млякото. Съединете двете смеси, като бъркате внимателно с дървена лъжица. Не прекалявайте с разбъркването на тестото, само докато брашното си поеме от течните съставки. Ягодите се нарязват на едри парчета и се овалват в кристална захар.
Във формички за мъфини, покрити с хартия, сложете малко от сместа и прибавете 2-3 парченца ягоди, след това пак малко от сместа и пак 2-3 парчета ягоди.
Мъфините се пекат на предварително загрята до 190 градуса фурна за 20-25 мин.
Торта без печене
Необходими продукти:
- 2 пакетчета бишкоти
- 2 кисели млека
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. ягоди
Начин на приготвяне:
Прецедете киселото мляко през марля. Разбийте го със захарта. Наредете бишкотите в избраната от вас тавичка. По желание може леко да сиропирате бишкотите с фреш от портокал. Намажете първия ред със сместа и подредете нарязани ягоди. Направете втори ред от бишкотите, намажете отново и отново наредете ягоди. Намажете цялата торта с мляко и украсете в цели ягоди, малини, боровинки. Оставете в хладилник да стегне.