0

И нтересни идеи как да направим яйца намираме на receptite.com. Прекрасен повод да погледнем с какво и как да обогатим зимното си меню.

По швейцарски

Необходими продукти:

  • 2 с.л. масло
  • 4-5 филии бял хляб
  • 200-250 г кашкавал
  • 4-5 яйца
  • олио
  • сол, черен пипер, червен пипер

Начин на приготвяне:

Намазваме тавичката с масло и слагаме в нея тънки филии бял хляб. Върху хляба слагаме един пласт настърган кашкавал и отгоре върху всяка филия хляб счупваме по 1 яйце. Заливаме с олио и солим със сол, черен и червен пипер. Печем в умерена фурна до готовност на яйцата.

По ориенталски

Необходими продукти:

  • 500 г лук
  • олио
  • розмарин
  • 250 г хляб
  • черен пипер
  • сол
  • 8 яйца
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в олиото с розмарина. После се прехвърля в огнеупорен съд. Хлябът се нарязва на кубчета и се запържва в останалото олио. Подправя се със сол и пипер и се добавя към лука. Яйцата се чукват внимателно отгоре и се запичат (на очи) в силна фурна. Поръсват се с магданоз.

Пържени в доматен сос

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1 кг домати
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1 морков
  • 4 филии хляб
  • 50 мл олио

Начин на приготвяне:

Доматите се измиват, след което се настъргват. В дълбок тиган се налива 50 мл олио и се слага на котлона. Като загрее мазнината, се слагат настърганите домати. Разбърква се с дървена лъжица и се оставя да се готви. Поръсва се със сол и захар. Добавя се морковът, настърган на ренде. Като се посгъсти сосът, се чукват внимателно яйцата. Като стегнат белтъкът и жълтъкът, ястието е готово. Филиите хляб се запичат на тостер. В 4 чинии се слага по една препечена филийка. Отгоре върху всяка се поставя по едно пържено яйце заедно със сос. Порциите се поръсват с нарязан на ситно пресен босилек.

Шакшука със сирене

Необходими продукти:

  • 3 с.л. зехтин
  • 1 голяма глава лук
  • 1 голяма червена чушка
  • 3 скилидки чесън
  • по 1 ч.л. кимион и сладък червен пипер
  • лют червен пипер, сол и черен пипер
  • 800 г белени домати (пресни или от консерва)
  • 150 г бяло сирене (или фета)
  • 6 яйца
  • пресен кориандър или магданоз
  • лют сос за сервиране по желание

Начин на приготвяне:

Зехтинът се загрява в голям тиган на средно слаб огън. Добавят се ситно нарязаните лук и чушка и се готвят, докато омекнат - около 20 минути. Добавя се много тънко нарязаният чесън и се оставя да омекне за 1 до 2 минути. Прибавят се кимионът и червеният пипер (и сладкият, и лютият), разбърква се и се готви 1 минута. Ситно нарязаните домати се добавят в соса и се подправя със сол и черен пипер. Оставя се да къкри, докато доматеният сос се сгъсти - около 10 минути. Добавя се и натрошеното сирене и се разбърква. Сосът се сипва в тава и към него внимателно се добавят яйцата и се поръсват с малко сол и черен пипер. Ястието се пече в предварително загрята до 190 градуса фурна за около 7-10 минути или докато белтъкът се сготви (яйцата трябва да останат рохки). Поднася се с нарязан кориандър(или магданоз) и се сервира с лют сос (по желание). За по-лесно ястието може да се остави в тигана и да се покрие с капак, докато яйцата се сготвят (2-3 минути).

На очи с домати

Необходими продукти:

  • 800 г -1 кг домати (може и от консерва)
  • 4-6 яйца
  • 200 г сирене
  • 4-5 с.л. лютеница по желание
  • магданоз, босилек

Начин на приготвяне:

Доматите се обелват, нарязват се на ситно или се настъргват и се задушават в тиган с малко олио или зехтин. По желание може да се добавят няколко лъжици лютеница. Вари се, докато доматите се посгъстят. Добавя се натрошеното сирене и отгоре се чукват яйцата. Тиганът се похлупва за около 2-3 минути и ястието е готово. При желание за по-твърдо сварени яйца варенето продължава 5-6 минути. Яйцата се поднасят, поръсени с магданоз, босилек или други зелени подправки на вкус.