0

И кона – това е най-краткото и може би най-точното определение за звездата София Лорен, която тази седмица разтревожи милионите си фенове и обожатели.

На 89, тя продължава да е жената, чиято кръшна походка предизвикваше сърцебиене. Обожавана от зрителите, дивата на италианското кино пострада от битов инцидент – счупи тазобедрената си става. Но светът се моли за нейното бързо възстановяване. И следи с трепет за радостни новини в тази посока.

Символ на женствеността, София Лорен е доказателството, че красотата и умът може да съжителстват заедно. Носителка на всички големи филмови награди, смятана за легенда на световното кино - тя участва в повече от сто филма.

gettyimages

София Вилани Шиколоне (истинското й име) е родена в Рим, в болница за самотни майки. Баща й, въпреки че припознава дъщеря си, на практика не участва в отглеждането й. .

София прекарва скромно и трудно детство в бедния град Поцуоли близо до Неапол. Като тийнейджърка тя е много слаба и висока, за което я наричат Stecchetto, преведено като „клечка за зъби“.

Плахото момиче иска да стане учителка, но майка й Ромилда вижда в нея бъдеща звезда и се опитва да сбъдне в дъщеря си собствената си неосъществена мечта.

Още на 14 години София печели първата си победа на конкурс за красота в Неапол. Скоро семейството й, състоящо се от майка й и по-малката й сестра, се премества в столицата, където през 1950 г. София става участничка в конкурса „Мис Италия“. Наградата „Мис Елегантност“ е създадена специално за нея.

Животът в Рим отваря много възможности за София. Тя става модел, започва да се снима във филми, снимките и името й стават все по-разпознаваеми. Отначало режисьорите се опитват само да покажат красотата и шикозната фигура на момичето, без да обръщат внимание на истинския й талант. Тогава амбициозната актриса взима псевдонима София Ладзаро, после става Лорен.

По нейните собствени думи в първите й филмови роли тя е нещо като „позиращ“ манекен. От изгряващата звезда не се изисква нищо, освен умението да бъде привлекателна дори и в най-обикновена рокля...

Припомняйки си по-късно първите си актьорски опити да свикне с героините си, София признава, че когато са снимали сцени, в които тя трябва да изглежда тъжна или отчаяна, все още не знаейки как да играе, просто започвала да мисли за гладното си детство в Неапол, а кинокамерата само записвала нейните преживявания.

„Ясно е, че за да бъдеш някой във филм, трябва преди всичко да си напълно различен от другите“, заключава актрисата много години по-късно. – Имаме нужда от яркост, зашеметяваща закачливост. И, разбира се, най-добрият вариант тук е красотата, физическата привлекателност. Но, говорейки за кариерата си, не мога да сведа всичко само до външните данни, с които природата ме е наградила. Защото актрисата София Лорен не е само крака, гърди и красиво лице... Едва ли щях да мога да се задържа на повърхността толкова дълго, ако бях просто красив манекен“. Въпреки това, в началото екранът експлоатира предимно нейния поразителен външен вид, а „рецензентите“ спорят главно за размера на талията и бюста й.

Талант

Професионалните умения на София Лорен най-накрая са забелязани от филмовите критици след излизането на филма "Златото на Неапол", в който тя играе проста, но темпераментна търговка. Режисьорът Виторио де Сика, виждайки истинска актриса в София, продължава да я снима в другите си филми. Една от най-забележителните творби е ролята й в „Чочарка“, където Лорен показва изключителна изразителност, поразява критиците и впоследствие получава Оскар. Няколко съвместни филма с Марчело Мастрояни дават на света един от най-известните актьорски дуети в историята на киното.

Първият холивудски филм на Лорен е "Гордостта и страстта", в който също участват Франк Синатра и Кари Грант. Последният е толкова запленен от дивата, че прави редица сериозни опити да я завладее. Въпреки усилията му, София остава вярна на Понти. София Лорен изигра много роли в Холивуд, участва с почти всички негови звезди, но вярваше, че американските режисьори не разбират какво да правят с нея. Според съпруга й мощната енергия на актрисата е погълнала темперамента на холивудските актьори.

Откривател

Освен мъжа на живота й, Карло Понти е и нейният откривател. Двамата се срещат през 1949 г. - тогава София печели титлата "Мис Неапол". Карло Понти, тридесет и седем годишен „ловец“ на интересни хора за киното, я кани на прослушване. И... остава разочарован. Операторите не успяват да скрият дългия нос и прекалено тежките бедра на бъдещата икона. Но София е твърда – отказва категорично на Понти да влезе в шаблона, който й предлага – като скъси носа си и отслабне. И докато спорят разгорещено, се влюбват един в друг...

От 70-те години на миналия век появата на Лорен на екрана става все по-рядка. През 1977 г. луксозната вила, в която живее семейството на актрисата, е конфискувана, а съпругът е обвинен във финансови измами. Пет години по-късно следват обвинения в укриване на данъци и 18-дневен арест за самата София и едва през 1990 г. конфискуваното имущество е върнато на семейството.

През 1979 и 1980 г. излизат автобиографията на София и филмът по нея. Нейната книга „Рецепти и спомени“ е издадена през 1999 г. Сред последните й филми са: „Сред непознати” (2002), „Девет” (2009). На 72-годишна възраст актрисата позира за еротичния календар на Pirelli.

В допълнение към наградите от световна класа, актрисата има много други постижения, включително звезда на Холивудската алея на славата, улица в Торонто е кръстена на нея.

Без преувеличение, тя се смята за жива легенда, а много от цитатите на София Лорен станаха популярни. Ето няколко от тях:

  • Любовта е срамежливо полско цвете, не роза в градина. Вирее най-добре там, където се е появила.
  • Мъжете забеляват умните жени, красивите пленяват погледа им, но помнят само обаятелните.
  • Ако успеете да съхраните в себе си душата на дете, тогава най-страхотните неща в живота ви тепърва ще ви предстоят.
  • Фантазията на мъжете е най-страхотното оръжие на жените.
  • Роклята, както бодливата тел, трябва да служи по предназначение, без да скрива напълно гледката.
  • Жената, която не обича недостатъците на своя мъж, не обича и самия него.
  • Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е достатъчно.

Коя е тя

  • Име: София Шиколоне
  • Дата на раждане: 20.09.1934
  • Възраст: 89 години
  • Място на раждане: Рим, Италия
  • Ръст: 174 см
  • Тегло: 65 кг
  • Зодия: Дева
  • Цвят на очите: зелен
  • Съпруг: Карло Понти
  • Деца: Карло Понти-Младши и Едоардо Понти

Макаронената диета на звездата стяга фигурата

Великолепната актриса смята, че няма ястие на света, което да превъзхожда пастата. За София Лорен това е вкусна и наистина диетична храна. Нима?

Известната актриса предпочита макаронени изделия от твърда пшеница, тъй като тя частично запазва комплекса от полезни елементи, присъщи на пшеницата (калций, калий, желязо, витамини от група В и други). В допълнение, такава паста е с ниско съдържание на калории и твърде високото съдържание на протеини помага на тялото да се отърве от мастната тъкан, а не от мускулната тъкан. Друго осезаемо предимство на такава паста е съдържанието на сложни въглехидрати, както и пълното отсъствие на мазнини.

От горното следва, че София Лорен не е сбъркала при избора на любимото си ястие. Неувяхващата красавица обаче предупреждава, че пастата не трябва да се консумира с мазни дресинги. Зеленчуковият сос ще донесе само ползи, обогатявайки ястието с фибри, минерали и витамини.

Диетата на София Лорен продължава три дни, но принципът й ви позволява да издържите толкова дълго, тъй като е малко вероятно чувството на глад да ви съпътства през целия този период. Менюто е балансирано, а отслабването варира от 2 до 2,5 килограма.

Първи ден:

Закуска: непълна чаша портокалов сок, твърдо сварено яйце;

Обяд: 150 грама плодова салата, половин порция пресовано извара;

Вечеря: спагети, 115 гр. пуешки кюфтета, зеленолистна салата с постен дресинг;

Десерт: зелена ябълка.

Втори ден:

Закуска: чиния пълнозърнеста каша със 100-150 мл обезмаслено мляко;

Обяд: поставете филийки всякакви зеленчуци, нискомаслено сирене, филийки пуешко върху лист зелена салата;

Вечеря: паста със 115 грама скариди, спаначена салата със сос;

Десерт: круша.

Трети ден:

Закуска: резен сирене и половин франзела. За справка: франзела е ястие от брашно, което на вкус прилича на познатата франзела;

Обяд: 115 грама варени пилешки гърди, зелена салата;

Вечеря: лазаня с нискомаслено сирене – 170 грама, зелена салата с дресинг;

Десерт: 2 праскови.