0

Н аследството и творчеството на аржентинския писател Хорхе Луис Борхес може да преминат в ръцете на племенниците на неговата вдовица и единствен законен наследник, след като тя почина в края на март, без да остави завещание, предаде АФП.

На 26 март в Буенос Айрес на 86-годишна възраст почина Мария Кодама, която беше писателка и дългогодишна сътрудничка на автора. Самият Борхес е покойник от 1986 г. Той и Мария Кодама сключват брак два месеца преди смъртта на писателя. Двамата нямат деца.

Адвокатът на вдовицата - Фернандо Сото, разкри пред медиите, че тя "не е оставила завещание и никой, с когото се консултирахме, не знае" за документ, в който е изразила последната си воля.

Заинтересовани

Юристът допълни, че заради обстоятелствата и с цел да се предотврати евентуален спор, се е представил пред правосъдието като "заинтересовано лице" и е поискал мерки за защита на имуществото на писателя. А също и процедура за издирване на евентуални наследници.

Сото сподели, че веднага след кончината на Мария са се появили петима племенници, които са деца на Хорхе Кодама (починалият брат на вдовицата). Родствената връзка е потвърдена, а те се намират в Аржентина.

Надзор

При липса на завещание или наследници, признати от съдилищата, наследството на Борхес, което включва недвижими имоти, неговата библиотека, ръкописи, авторски права, ще премине под надзора на държавата.

В близко бъдеще компанията "Пенгуин Рандъм хаус" чрез дъщерното си дружество "Судамерикана" ще продължи да изпълнява своя "план за публикуване" на творби на Борхес. Той предвижда преиздаване на стихосбирката Fervor de Buenos Aires по повод стогодишнината от излизането й за първи път през 1923 г.

Мария Кодама, спътницата на автора на "Измислици", "Алефът" или "Докладът на Броуди", създаде през 1988 г. фондация на името на писателя. Но тя "работеше с финансиране, зависещо от Мария, от собствеността й", поясни адвокатът Фернандо Сото.