Й оланта Делибозова-Йоли предлага интересни варианти на всякакви рецепти с патладжани, взети от италианската и ориенталските кухни, където сините домати са на особена почит. Ето идеи за различни видове плънки за патладжани, още на yoli-bg.com.
С кайма по арабски
Необходими продукти за 2 порции:
- 2 малки патладжана
- 400 г телешка/говежда кайма
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 1 малък резен глава целина
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1/2 ч.л. гарам масала
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 дафинов лист
- 2 зърна бахар
- сол и черен пипер на вкус
- 4-5 с.л. олио
- 800 г консервирани белени домати
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Първо подгответе патладжаните за пълнене. Измийте ги, подсушете и от всички страни намачкайте с точилка. Просто ги разточете, както се точи тесто. Натискайте равномерно и не много силно, за да не спукате кората им. Патладжаните са готови, когато при натиск с пръсти са отвсякъде съвършено меки. След това направете разрез в средата, без да прерязвате до долу. Разширете отвора с пръсти, посолете отвътре и оставете за 10 минути настрана, за да изтече горчивият сок. Изплакнете ги със студена вода и подсушете. Ще се учудите, какво голямо пространство се оформя вътре в патладжана.
В блендер смелете фино другите зеленчуци. Половината сложете при каймата, а останалите в тенджера. Овкусете каймата с кимион, гарам масала, червен пипер, сол и черен пипер. Ако желаете, може да сложите и лют пипер. Омесете добре и напълнете патладжаните. Ако остане кайма, направете малки кюфтенца.
За соса пасирайте доматите и ги сипете към зеленчуците в тенджерата. Ако е нужно, налейте малко вода. Добавете дафиновия лист и бахара. Посолете и полейте с олиото. Щом сосът заври, сложете в него напълнените патладжани и кюфтенцата. Похлупете и гответе ястието на слаб огън около 1 час. Преди да сервирате гозбата, поръсете с магданоз. Да ви е сладко!
С картофи
Необходими продукти:
- 2 малки патладжана (около 650 г)
- 2 сварени намачкани картофа (около 250 г)
- 1 глава лук на резени
- 40 г масло
- 1 скилидка счукан чесън
- 2 с.л. нарязан магданоз
- 1 ч.л. сух риган, мащерка или 1/2 ч.л. розмарин
- 125 г нарязана на кубчета моцарела
- 2 с.л. настърган пармезан
- сол и черен пипер на вкус
- по желание 40 г нарязана на ситно шунка
Начин на приготвяне:
С белачка за зеленчуци обелете само горната страна на патладжаните. Намажете ги с олио и ги сложете в тавичка. Изпечете ги във фурна на 180 градуса за около половин час или докато напълно омекнат. След като изстинат, ги срежете по дължина в средата и с две вилици или лъжици избутайте омекналото месо към краищата, за да оформите широк отвор. Посолете. За пълнежа задушете в маслото лука до омекване. Махнете от огъня и добавете всички останали продукти. Напълнете патладжаните, като направите висока шапка. Колкото повече плънка има, толкова по-вкусно ще стане. Запечете ги за 20-25 минути в загрята на 180 градуса фурна. Сервирайте леко топли със свежа салата. Да ви е сладко!
С лук и синьо сирене
Необходими продукти:
- 2 средни на големина патладжана
- 1 глава стар лук
- 1 ч.л. суха мащерка
- 150 г микс от ядки по избор
- 100 г синьо сирене
- сол и черен пипер на вкус
- 3-4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и без да ги белите отрежете капачета по дължината им. Издълбайте ги внимателно с малка лъжичка. Посолете ги отвътре, както и издълбаната вътрешност. Оставете ги да престоят 15 минути, след това ги изплакнете със студена вода и подсушете с кухненска салфетка. Намажете с малко зехтин отвътре и отвън издълбаните патладжани и ги запечете във фурната за 20 минути, докато омекнат. Нарежете лука на полумесци и заедно с вътрешността на патладжаните го задушете в останалия зехтин. Подправете с мащерка, сол и черен пипер. Начукайте на едро ядките и нарежете сиренето на кубчета. Смесете ги със задушения лук и напълнете патладжаните. Преди сервиране запечете за няколко минути в силна фурна. Да ви е сладко!
С булгур
Необходими продукти за 4 порции:
- 2 средни патладжана
- 40 г масло
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.ч. булгур
- 1 глава лук
- 2 скилидки накълцан чесън
- 1/2 ч.ч. микс от едро нарязани бадеми и кашу
- 1/2 ч.ч. стафиди
- 1/4ч.л. настъргано индийско орехче
- 1 счукан бахар
- 1/2 ч.л. куркума
- черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разполовете патладжаните по дължина и ги издълбайте с лъжичка. Посолете издълбаната вътрешност и оставете 20 минути, за да се отстрани горчивината. Изплакнете със студена вода и изцедете. Залейте булгура с топла вода и го оставете да набъбне и омекне. След това го измийте и отцедете. Нарежете лука на дребно и го задушете в маслото и зехтина заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните, ядките, стафидите, чесъна, подправките и ги добавете към лука заедно с булгура. Гответе 2-3 минути и подправете със сол и пипер. Напълнете патладжаните със сместа, сложете ги в тавичка, намазана с масло, сипете малко вода и ги изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. По желание поднесете с доматен сос.
Да ви е сладко!