0

Й оланта Делибозова-Йоли предлага интересни варианти на всякакви рецепти с патладжани, взети от италианската и ориенталските кухни, където сините домати са на особена почит. Ето идеи за различни видове плънки за патладжани, още на yoli-bg.com.

С кайма по арабски

Необходими продукти за 2 порции:

  • 2 малки патладжана
  • 400 г телешка/говежда кайма
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 1 малък резен глава целина
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1/2 ч.л. гарам масала
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 2 зърна бахар
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4-5 с.л. олио
  • 800 г консервирани белени домати
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Първо подгответе патладжаните за пълнене. Измийте ги, подсушете и от всички страни намачкайте с точилка. Просто ги разточете, както се точи тесто. Натискайте равномерно и не много силно, за да не спукате кората им. Патладжаните са готови, когато при натиск с пръсти са отвсякъде съвършено меки. След това направете разрез в средата, без да прерязвате до долу. Разширете отвора с пръсти, посолете отвътре и оставете за 10 минути настрана, за да изтече горчивият сок. Изплакнете ги със студена вода и подсушете. Ще се учудите, какво голямо пространство се оформя вътре в патладжана.

В блендер смелете фино другите зеленчуци. Половината сложете при каймата, а останалите в тенджера. Овкусете каймата с кимион, гарам масала, червен пипер, сол и черен пипер. Ако желаете, може да сложите и лют пипер. Омесете добре и напълнете патладжаните. Ако остане кайма, направете малки кюфтенца.

За соса пасирайте доматите и ги сипете към зеленчуците в тенджерата. Ако е нужно, налейте малко вода. Добавете дафиновия лист и бахара. Посолете и полейте с олиото. Щом сосът заври, сложете в него напълнените патладжани и кюфтенцата. Похлупете и гответе ястието на слаб огън около 1 час. Преди да сервирате гозбата, поръсете с магданоз. Да ви е сладко!

С картофи

Необходими продукти:

  • 2 малки патладжана (около 650 г)
  • 2 сварени намачкани картофа (около 250 г)
  • 1 глава лук на резени
  • 40 г масло
  • 1 скилидка счукан чесън
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • 1 ч.л. сух риган, мащерка или 1/2 ч.л. розмарин
  • 125 г нарязана на кубчета моцарела
  • 2 с.л. настърган пармезан
  • сол и черен пипер на вкус
  • по желание 40 г нарязана на ситно шунка

Начин на приготвяне:

С белачка за зеленчуци обелете само горната страна на патладжаните. Намажете ги с олио и ги сложете в тавичка. Изпечете ги във фурна на 180 градуса за около половин час или докато напълно омекнат. След като изстинат, ги срежете по дължина в средата и с две вилици или лъжици избутайте омекналото месо към краищата, за да оформите широк отвор. Посолете. За пълнежа задушете в маслото лука до омекване. Махнете от огъня и добавете всички останали продукти. Напълнете патладжаните, като направите висока шапка. Колкото повече плънка има, толкова по-вкусно ще стане. Запечете ги за 20-25 минути в загрята на 180 градуса фурна. Сервирайте леко топли със свежа салата. Да ви е сладко!

С лук и синьо сирене

Необходими продукти:

  • 2 средни на големина патладжана
  • 1 глава стар лук
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • 150 г микс от ядки по избор
  • 100 г синьо сирене
  • сол и черен пипер на вкус
  • 3-4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните и без да ги белите отрежете капачета по дължината им. Издълбайте ги внимателно с малка лъжичка. Посолете ги отвътре, както и издълбаната вътрешност. Оставете ги да престоят 15 минути, след това ги изплакнете със студена вода и подсушете с кухненска салфетка. Намажете с малко зехтин отвътре и отвън издълбаните патладжани и ги запечете във фурната за 20 минути, докато омекнат. Нарежете лука на полумесци и заедно с вътрешността на патладжаните го задушете в останалия зехтин. Подправете с мащерка, сол и черен пипер. Начукайте на едро ядките и нарежете сиренето на кубчета. Смесете ги със задушения лук и напълнете патладжаните. Преди сервиране запечете за няколко минути в силна фурна. Да ви е сладко!

С булгур

Необходими продукти за 4 порции:

  • 2 средни патладжана
  • 40 г масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.ч. булгур
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки накълцан чесън
  • 1/2 ч.ч. микс от едро нарязани бадеми и кашу
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 1/4ч.л. настъргано индийско орехче
  • 1 счукан бахар
  • 1/2 ч.л. куркума
  • черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разполовете патладжаните по дължина и ги издълбайте с лъжичка. Посолете издълбаната вътрешност и оставете 20 минути, за да се отстрани горчивината. Изплакнете със студена вода и изцедете. Залейте булгура с топла вода и го оставете да набъбне и омекне. След това го измийте и отцедете. Нарежете лука на дребно и го задушете в маслото и зехтина заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните, ядките, стафидите, чесъна, подправките и ги добавете към лука заедно с булгура. Гответе 2-3 минути и подправете със сол и пипер. Напълнете патладжаните със сместа, сложете ги в тавичка, намазана с масло, сипете малко вода и ги изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. По желание поднесете с доматен сос.

Да ви е сладко!