0

С ептемврийско пълнолуние чакаме утре. То ще настъпи в 12,57 ч. на 29 септември. Нарича се "Урожайна луна" или "Жътварска луна".

„Освен обичайно време за прибиране на реколтата от късните култури това е време и за провеждане на различни тържества в чест на плодородието. Но има една чисто астрономическа особеност, която отличава това пълнолуние от останалите през годината: хората отдавна забелязали, че при пълнолуние, случващо се около началото на есента, Луната изгрява почти по едно и също време – в началото на нощта, в продължение на няколко поредни вечери. Някога това е създавало удобства за прибиране на реколтата до късно през нощта – на лунна светлина“, обясни пред БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Овен

Фазата на луната е под знака на Овен. В същото време петъкът се води от Венера и предразполага към почивка и разпускане.

У някои хора пълнолунието на 29 септември може да предизвика безсъние, да увеличи емоционалната чувствителност и агресивността, а също така и да обостри психичните разстройства. В същото време този период е в състояние да добавя енергия. Препоръчва се търпение, обмисляне на решенията и постъпките и насочване на енергията към нещо полезно.

Медитирайте – това е един от съветите. Отделете време за себеоткриване и се съсредоточете върху собствените си мисли и чувства.

Прекарвайте време сред природата. Септември е чудесно време за разходки или дейности на открито. Гледайте пълната луна, слушайте звуците на нощта и се насладете на магическата атмосфера.

Бъдете креативни. Използвайте енергията на пълнолунието за творчество. Рисувайте, пишете поезия, създавайте музика или правете друго изкуство, което ви вдъхновява.

Прекарвайте време с любимите хора. Поканете приятели или семейство на парти или вечеря при пълнолуние. Това може да създаде специална атмосфера и да укрепи взаимните отношения.

Подобрете уменията си. Ако искате да научите нещо ново, като например да приготвите ново ястие, да направите занаят или да се научите да свирите на музикален инструмент, пълнолунието може да е времето да го направите.

Вършете благотворителна дейност. Помислете за възможностите да помогнете на другите. Доброволчеството, благотворителността или просто помощта за нуждаещи се могат да донесат радост и удоволствие.

*Цвета Дилова