0

В библейските истории змията изкушава Ева да похапне от забранения плод, който се описва като ябълка. В кулинарията ябълката отдавна е смятана за плодът, с който могат да се направят разкошни изкушения, особено с тесто. Ето примери за такива от receptite.com.

Сладкиш

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 100 г размекнат маргарин или масло
  • 1 ч.ч. брашно
  • 5 г бакпулвер
  • ванилия, канела
  • 1 щипка сол
  • около 500 г ябълки

Начин на приготвяне:

Вземаме намазана с масло или маргарин тортена форма с диаметър 25-26 см. Белим ябълките, изчистваме семките и режем на по-едри кубчета, докато запълнят 2/3 от формата. В купа разбиваме с тел или вилица (миксер не е нужен) 3 яйца с чаша захар и щипка сол, добавяме размекнатия маргарин, разбъркваме, добавяме брашното, бакпулвера и ванилията. Хубаво размесваме и това е всичко. По желание ръсим ябълките с канела. Изсипваме върху тях сместа, заглаждаме я и изчакваме около 5 минути да слезе надолу между ябълките. Може да разклатите формата. Печем на 170-180 градуса, около 30 минути. Проверява се с клечица. Готовият сладкиш се наръсва с пудра захар.

Плодов десерт

Необходими продукти:

  • 100-150 г чаени бисквити
  • 50 г масло
  • 5 ябълки
  • 2 с.л. канела
  • 2-3 с.л. захар
  • 1 ч.ч. орехи

За кексовото тесто:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 10 г бакпулвер
  • ванилия
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарязват се ябълките на кубчета или се настъргват и се разбъркват с канелата, орехите и 2-3 л. захар. Разтопява се маслото на дъното на тавата, в която ще се пече сладкиша, нареждат се бисквитите и се изсипват ябълките. Приготвя се кексовото тесто, като се разбиват яйцата със захарта, 4 с.л. вода и брашното, премесено с бакпулвера и ванилията. Изсипва се сместа върху ябълковата смес и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. Готово се поръсва с пудра захар.

Пай

Необходими продукти:

  • 250 г (2 ч.ч.) брашно
  • 200 г масло или маргарин
  • 2 яйца
  • 2 с.л. захар
  • 1 щипка сол
  • За пълнежа:
  • 1-1,2 кг ябълки
  • 100 г захар или на вкус
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г орехови ядки, нарязани на едро
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя плънката, като обелените и почистени ябълки се настъргват на едро ренде и се задушават до омекване със захарта. Ако ябълките са кисели може да се добави захар. Пробвайте по ваш вкус. Прибавя се канелата и орехите. Разбърква се. Оставя се да изстине напълно. От пресятото брашно, захарта, солта, студеното и нарязано на парченца масло се оформя ронливо маслено тесто, да стане на трохи. Използвам нож за да надробя и смеся всичко и след това разтривам бързо с пръсти, за да не се затопли много маслото. Прибавят се леко разбитите яйца и се омесва бързо, по-скоро тестото се събира, за да се оформи на топка.

Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 минути или повече минути, за да стегне. 2/3 от охладеното тесто се поставя в тортената форма, върху хартия за печене. Разпределя се равномерно по дъното, като се притиска и задига към стената на формата, за да се получи кант (борд) с височина около 1,5 см.

Ябълковата плънка се разпределя равномерно върху тестото в тортената форма. Останалата 1/3 от тестото се оформя на фитил (руло) с дебелина около 1 см. Режат се парчета, които се редят върху пълнежа на разстояние около 2 см (или тестото се разточва и се изрязват ленти). Върху тези парчета кръстосано се редят други. Оформя се „решетка”. Ако от тестото останат парчета, от тях може да се изрежат някакви фигурки и допълнително да се украси. Сладкишът се пече в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса, до зачервяване. Охлажда се върху скара. След като изстине, решетката се намазва със сироп от сладко или паят частично или целия се поръсва с пудра захар.

Мързелив щрудел

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 125 г масло
  • 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 2 ч.ч. брашно (препълнени)
  • 1 пакетче ванилия
  • 10 г бакпулвер (1 пакетче)

За пълнежа:

  • 3-4 ябълки - настъргани
  • около 1 ч.ч. счукани орехи
  • захар
  • 1 шепа грис
  • канела

Начин на приготвяне:

От продуктите за тестото се забърква кексово тесто, като се разбиват хубаво яйцата със захарта, докато побелеят. Прибавя се разтопеното, но не горещо маслото и разбиването продължава, прибавя се и киселото мляко и продължава разбиването. Слага се ванилията и се прибавя на порции смесеното и пресято с бакпулвера брашно. Разбърква се хубаво и сместа се дели на две. Едната половина се изсипва в намазана и поръсена с брашно най-добре правоъгълна тавичка, но и в кръгла. Върху кексовото тесто се разстелят ябълките, объркани със захарта, малко грис и канела. Върху ябълките се поръсват орехите и се разстила върху плънката другата част от кексовото тесто. Поставя се в предварително загрята фурна и се пече, докато по забодена клечка за зъби (аз ползвам дървено шишче) не остава тесто. Когато поизстине, се наръсва обилно с пудра захар.

Ако плънката дойде малко повече, сложете най-отгоре, като я разпределите равномерно, поръсете с още орехи и объркайте с вилица, за да не изгорят орехите, загладете и така изпечете. Печете на второ ниво на вентилатор на 160 градуса около 50 минути. Получава се много бърз и сочен щрудел.

Разкош

Необходими продукти:

  • 150 г чаени бисквити
  • 125 г масло
  • 1-2 ябълки
  • 1 и 2/3 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.ч. натрошени орехи
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне:

На дъното на тавичката се разтапя 125 г масло, отгоре се нареждат чаените бисквити (в случая Роден край) върху тях разстиламе 1-2 настъргани ябълки объркани с 1 ч.ч. счукани орехи, 1 ч.л. канела и 2/3 ч.ч. захар и отгоре изсипваме разбити 4 бр. яйца + 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. брашно. Печем на 180С градуса до готовност. Може да се поръси с пудра захар.

С карамелена заливка

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ч.ч. захар
  • 2-3 ябълки
  • 1 с.л. канела
  • 1 с.л. какао

За заливката:

  • 1 ч.ч. захар
  • 125 г масло
  • 1/2 ч.ч. мед
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. нарязани или счукани орехи

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете при непрекъснато бъркане към яйчната смес. По желание може да добавите капки есенция ванилия. Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тавичка (при мен 28 см). Отгоре наредете ябълките, предварително почистени, обелени и нарязани на кубчета около 1 см и оваляни в канелата и какаото. Сложете сладкиша да се изпече до приятен загар (около 30 минути) в предварително загряна умерена фурна – 180 градуса. Сложете втората чаша захар да се карамелизира в съд на котлона, сваля се от огъня и към получилия се карамел добавете маслото (на стайна температура), меда, предварително разбитите 2 яйца, счуканите орехи. Връща се на котлона и се разбърква добре за няколко минути. Залейте с горещата смес сладкиша. Оставете за около час да стегне и поднесете.

Без печене

Необходими продукти:

  • 150 г чаени бисквити (в случая – със сметана)
  • 4 ябълки (около 600-700 г)
  • 100 г орехови ядки
  • 100 г сухи плодове (смес от стафиди, фурми, кайсии, сини сливи, смокини)
  • 125 г масло
  • 1 ч.л. ром
  • 1 ч.л. канела
  • 60 г пудра захар
  • 200 г заквасена сметана или цедено кисело мляко
  • шоколадови стърготини за украса

Начин на приготвяне:

Маслото се разтопява, смесва се с рома. Прибавят се едро начупените орехови ядки и нарязаните на ситно сухи плодове. Всичко се разбърква добре. Бисквитите се начупват на едро с ръка и се прибавят. Ябълките се обелват, настъргват на едро ренде и се поставят в наклонен съд за 5-10 минути. След това на порции се изстискват с ръце. Смесват се с канелата и захарта. Прибавят се заедно със заквасената сметана към бисквитената смес. Всичко се разбърква добре с лъжица. Готовата смес се пресипва във форма с подвижно дъно, с диаметър 20 см. Заравнява се и се поставя в хладилника за няколко часа. Преди поднасянето се поръсва с шоколадови стърготини. Най-лесно това става с белачка за картофи. За да се получат по-едри люспи, шоколадът не трябва да е много твърд, но и не трябва да е прекалено мек.

Селска торта

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. разтопена мазнина
  • 1 ч.ч. едро счукани орехи
  • 2 ч.ч. едро настъргани ябълки
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • пудра захар и ванилия

Начин на приготвяне:

Всички продукти се объркват добре и сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тавичка. Тортата се пече в умерена фурна. След като се извади, се наръсва с пудра захар, ароматизирана с ванилия.