0

Н аричат витамин D „слънчевият витамин“. Той се генерира в кожата ни при излагане на слънчева светлина. Освен това се съдържа и в някои храни като месо, мазнини, риби. Затова е добре да подбираме менюто си през зимата, за да не се изложим на недостиг.

По време на коледните пости е позволено да консумираме риба и морски дарове, които са чудесен източник на витамина. Затова можем да заложим повече на такива продукти. Това ще ни гарантира здрави кости и зъби и ще се предпазим от сърдечносъдови заболявания, диабет, алергии.

Сьомгата е прекрасен източник на витамин D. Но количеството му зависи от това дали тази риба е била в дивата природа или е отглеждана в развъдник. Дивата съдържа много повече от полезния витамин. Рибата тон също е много вкусна, полезна и нискокалорична храна. Освен на витамин D тя е източник на ниацин и витамин К. Само 100 грама от рибата съдържат 34% от препоръчителната дневна доза витамин D.

Херинга

В 100 грама херинга пък се съдържат от 290 до 1500 IU от витамина. В същото време тази риба е много по-достъпна от дивата сьомга, което я прави по-привлекателна за масовия потребител.

Морските дарове също са чудесен източник на витамина, но са полезни за сърцето, стимулират мозъчната дейност и намаляват риска от развитието на болестта на Алцхаймер.

По време на постите често включваме в менюто си и гъбите. Те укрепват имунната система през зимата и имат способността да синтезират витамин D, когато са изложени на слънце. Така те произвеждат витамин D2. Но това важи най-вече за дивите гъби, а не за тези, които са отглеждани извън естествената им среда. Там те стоят основно в тъмни пространства. Въпреки че се причисляват към зеленчуците, те имат много хранителни свойства, близки до тези на месото. Богати са на протеини и съдържат фибри, подобно на бобовите растения и зърнените храни.

Рибено масло

Добра профилактика можем да направим и с рибено масло. В 1 супена лъжица от този продукт има около 400-1000 IU. Въпреки специфичния вкус рибеното масло може да бъде отлична здравословна добавка.

Яйцата също са чудесен източник на витамина и спокойно можем да ги включим в менюто си от Коледа, когато постите приключат. Трябва обаче да консумираме предимно жълтъка им. В един жълтък се съдържа около 5% от препоръчителната доза витамин D, която трябва да приемем през деня.

Черният дроб и червеното месо също са чудесен начин да си набавим витамина, който участва в усвояването на калций и фосфор, които са важни за здрави кости и зъби. Освен това месото съдържа още витамините А и В. Витамин А е важен за зрението, костите, кожата и зъбите. Витамин В отговаря за централната нервна система и менталното здраве.

Черният дроб пък е пълен с хранителни вещества, което го прави една от най-богатите храни на планетата. Стандартната порция от задушен говежди черен дроб включва 42 IU витамин D, или 5% от дневната стойност.