0

Ц ърквата "Св. пророк Илия" в кресненското село Влахи ще отбележи своя храмов празник на 20 юли, събота. 

Началото на богослужението е в 08:00 часа, а водосветът и благославянето на празничната трапеза ще са в 11:00 часа. Храмът е паметник на културата, построен е в далечната 1844 г. След 1878 г. е опожарен от турците. През 1910 г. местни хора събарят изгорялата църква и издигат нов храм, който обаче е изпепелен от башибозук само две години по-късно - през 1912 г. Поредното възстановяване на светата обител е през 1925 г.

Десетки гости ще посрещне родното село на войводата Яне Сандански в подножието на Пирин планина. В населеното място днес живеят малцина, но за празника ще дойдат много гости не само от община Кресна, но и от други общини.

Една от причините за наплива на хора е и пътят от град Кресна до село Влахи, който бе напълно ремонтиран - положен е нов асфалт, направени са отводнителни шахти, водостоци, канавки, разширено е шосето на определени места. Целта на местната власт е да превърне селото в туристически обект със сериозно регионално значение. Уникалното съчетание на богата история и традиции, религиозни храмове, частично съхранена възрожденска архитектура, природни феномени и отглежданите тук автохтонни породи животни са отлична предпоставка за развитие на туризма. Селището е отправна точка за десетки интересни и вълнуващи маршрути в Пирин планина, то и в момента привлича вниманието на нашенци и чужденци. Малцината местни хора вярват, че с новото шосе Влахи ще намери своето място на туристическата карта на България.