0

С ветовната шампионка и олимпийска медалистка по художествена гимнастика Ренета Камберова сега организира спортни събития за деца.

След 19 години упорит труд и непрекъснати тренировки в залата тя признава, че с днешна дата няма и помен от носталгия. „Обичам гимнастиката и с днешна дата съм свързана с нея, организирам турнири по гимнастика за деца, в управителния съвет съм на федерацията, но нямам тази необходимост аз да съм на сцената. След 19 години имах нужда да отворя нова страница“, сподели пред „Телеграф“ гимнастичката.

Ренета влиза в залата, когато е само на 7. „Майка ме заведе, раздаваха в училище брошури. И в началото помня, че не ми хареса. Майка ми само казваше - последно, последно. И така последно минаха 19 години”, с усмивка си спомня тя.

Талант

Изключително дейна, Ренета Камберова успява едновременно да организира спортни събития за деца, да създаде федерация по мажоретен спорт и да подготвя шоу турне за роден илюзионист и в същото време е председател на Младежки спортен клуб „Пазарджик спортува“. „Аз съм човек, който много уважава талантите на другите. Без значение дали е спорт, музика или друго. Харесва ми да организирам събития, да се запознавам със страхотни млади хора и да им намирам поле за изява. Възхищавам се на всеки успял човек“, споделя златното момиче.

Олимпиада

Така преди три години започва един свой голям спортен проект заедно с Росица Черкезова. „Най- голямата ми гордост е Фрезколиада. Това е спортно събитие, което е вдъхновено от олимпиадата. Веднъж в годината правим откриване като шоу, а след това има много състезания през цялата година”, обяснява гимнастичката. Годишно в това мероприятие се включват около 1500-1700 деца от около 15 спорта. „Тази година има гимнастика, футбол, плуване, джудо, волейбол, баскетбол, картинг, мажоретен спорт и др.“, обясни още тя. Първите две години събитието било само в родния Пазарджик, а от тази вече е и в София.

Успоредно с това Камберова създава федерация по мажоретен спорт заедно с Юлия Мумджиева. Целта им е да развият този вид дисциплина у нас. Като вече дори имат дата за първото състезание в България. „Планирали сме да направим през април и едно Гран при у нас с участници от цял свят, като това събитие вече е част от календара на световната организация по мажоретен спорт“, разясни Камберова.

Програма

Всички тези години упорит труд в залата са научили Ренета на дисциплина. „Аз съм много точна. Мога да си позволя да закъснея с 10 минути евентуално, но много рядко. Дразня се на хора, които закъсняват за срещи“, добавя с усмивка тя.

Денят на шампионката започва в 9:30. Признава, че всичко преди този час е прекалено рано. Програмата й свършва към 1 през нощта, а дните й са много добре организирани. „Когато някой каже, че няма време, ми е много интересно. Просто много добре си разграфявам деня, за да мога да свърша работата си и да остане време за мен. Познатите ми знаят, че аз след 19 часа не вдигам телефона си за работа. Не съм работохолик, обичам живота и му се наслаждавам. Така че преди и 11 и след 19 това е моето време и аз го използвам“, разказва тя. През деня успява да намери вдъхновение, като си пусне музика в колата и наблюдава някой пейзаж. Така отмаря. Юли и август са й по-свободните месеци и тогава си подарява почивка.

Небе

Ренета казва, че обожава да наблюдава природата и особено залезите. „Наслада за душата ми са. Даже като си търсех апартамент - да има прекрасна гледка към залеза. Като видя залез, и веднага се спирам да снимам - мога да седя и само да го наблюдавам на някоя хубава песен. Много обичам небето“, разказва Ренета. Мечтае за къща на брега до морето, от която да гледа как небето сменя цветовете привечер.

Баба й готвила за Живков

Бабата на Ренета Камберова е готвила за Тодор Живков. Но днес синеоката красавица признава, че не може да готви. А после допълва: „По-скоро не искам, не ми доставя удоволствие и си признавам, че съм ужасна домакиня. Вкъщи е подреден хаос. Все пак знам кое къде е винаги”.

Синьото я привлича като магнит

В малкото свободно време, което има, предпочита да пътува. Харесва й да открива нови дестинации. Няма любима, но признава, че когато избира накъде да хване, дестинациите с море имат приоритет. „Тюркоазеното синьо ме привлича като магнит. Винаги гледам какъв е цветът на морето. Харесват ми много Гърция и Италия в Европа. Но любимият ми плаж е в Хаваите със зелен пясък. За мен това е най-прекрасното място на света“.