0

Ж ена във Франция бе уцелена от метеорит, докато си пиеше кафето на верандата.

Тя тя се превърна във втория известен човек, ударен от падаща космическа скала, след като малък фрагмент от метеорит е отскочил от покрива й и я е ударил в гърдите, оставяйки я с леки натъртвания.

Неназованата жена, която живее в град Ширмек в Елзас, североизточна Франция, била на верандата си и пиела рано-рано сутрешното си кафе, около 4:00 ч сутринта местно време на 6 юли, когато чула силен „трясък“ от покрива и след това усетила удар в ребрата й, съобщава The Connexion. Първоначално жената помислила, че е била ударена от летящо животно като птица или прилеп, преди да открие в краката си скала с размер на камъче.

Тя занесла скалата, която тежи около 50 грама, на Тиери Ребман, консултант по геонауки и бивш изследовател по палеогеология в университета в Базел, за изследване. Камъчето изглеждало подобно на вулканична скала, но с признаци, че е било прегрято в атмосферата. Небесният камък е съставен главно от желязо и силиций, които са често срещани в метеоритите, казва Ребман пред местния новинарски сайт France Bleu Alsace. „Намирането на метеорит е рядкост, но да сте в пряк контакт и да падне върху вас от небето, това е почти уникален случай“, добавя той. 

Още по темата четете в приложението "МАГ ЗОДИАК" на вестник "Телеграф" в събота.