0

В света на киното има много талантливи хора, но малцина от тях постигат световна известност. Полско-италианската актриса и модел Касия Смутняк, на 44, стартира кариерата си сравнително рано, но веднага се превръща в любимка на зрителите.

Познаваме я като Домина от едноименния сериал по „Епик драма“. Днес новините, свързани с тази властна и авторитетна дама, която виждаме от малкия екран, попадат на първите страници на печатните издания и средствата за масова информация, а самата звезда е желан гост на модни ревюта и светски мероприятия.

Детство

Бъдещата звезда Смутняк (с рождено име Катаржина Анна) е родена на 13 август 1979 г. в Пила, в семейството на генерал от въздушните сили на Полша. Момичето расте в света на авиацията. Наследила е страстта на баща си към полетите и още на 16 вече притежава лиценз за пилот на планери.

На 17-годишна възраст Смутняк се явява на полски конкурс за красота, заемайки второ място. След това момичето започва кариерата си на модел, подписвайки договори с престижни дизайнери от цял свят. През 1998 г. тя избира да се премести за постоянно в Италия.

От детството си Катаржина (Касия) се интересува от сценични дейности, въпреки че няма намерение сериозно да свързва живота с творчеството. След конкурсите за красота тя става известен модел. Западни дизайнери и модни издания се надпреварват да я ухажват. Работата на Касия като модел обаче не й носи удовлетворение, така че, за да реализира таланта си, тя решава да се пробва в киното. И не напразно, защото първият филм с нейното участие става успешен.

Дебютът в кариерата на родената в Полша актриса е участието й във филма „В точния момент“. Впоследствие тя се появява във филма „Радио Запад“, който получава номинация за наградата на италианския национален синдикат на филмовите журналисти.

С течение на времето Касия е поканена на снимачната площадка на криминалния екшън филм „От Париж с любов“. Героинята й се казва Каролин, а името на проекта стана алюзия към втория филм за Бонд от 1963 г. „От Русия с любов“.

В мелодрамата "Затегнете коланите" талантливата актриса играе умно и интелигентно момиче на име Елена, което се влюбва в брутален автомеханик. Тя е избрана за наградата "Давид ди Донатело" в категорията за най-добра актриса.

Касия се присъединява към актьорския състав на драмата "Декамерон", която излиза на екран през 2015 г. Братята режисьори Паоло и Виторио Тавиани заснемат разкази по едноименната творба на Джовани Бокачо.

Година по-късно любимката на публиката изобразява второстепенната героиня Ева в трагикомедията "Перфектни непознати". Детето на Паоло Дженовезе печели редица награди, включително наградата "Сребърна лента" в три категории - специална награда, най-добра комедия и най-добра песен.

Тогава Смутняк се оказа на снимачната площадка на фарсовата комедия „Не твоето тяло“. Тя се появява пред публиката в образа на телевизионната водеща София. Компания на знаменитостта прави Пиерфранческо Фавино. Италиански филмови журналисти наградиха творческото дуо с наградата "Нино Манфреди".

През юни 2018 г. актрисата споделя снимка от снимките на „Пътешествието на доктор Дулитъл“. На нея е поверен образът на Лили Дулитъл. Премиерата на филма с участието на Робърт Дауни Джуниър се състоя на 17 януари 2020 г. Филмът е базиран на едноименната книга на Хю Лофтинг.

Статуя на Ливия Друзила (родена на 30 януари 59 г. пр.н.е., починала на 28 септември 29 г. на 87 години.

 Статуя на Ливия Друзила (родена на 30 януари 59 г. пр.н.е., починала на 28 септември 29 г. на 87 години.
Wikipedia

Централната героиня се играе от Касия Смутняк в британско-италианския минисериал „Домина“. Звездата се превъплъти в Ливия Друзила, съпругата на древноримския владетел и командир Гай Юлий Цезар. Създателите бяха отличени и получиха награда от Австралийското дружество на кинематографистите.

Връзка

През 2003 г. на снимачната площадка актрисата среща Пиетро Тариконе. Двамата се харесват и започват да се срещат. На 4 септември 2004 г. се ражда дъщеря им Софи. След петгодишна връзка изпълнителката се разделя с бащата на детето си, но скоро се събират отново.

През юни 2010 г. планират да скочат заедно с парашут. Това не е първият път, когато правят подобни неща, но този път съдбата не е благосклонна. Страстен спортист и ентусиаст на екстремните спортове, носещ прякора O’ guerriero, Тариконе има малшанс – парашутът му не се отваря и той буквално се залепя с голяма сила в земята. На 29 юни 2010 г. почива.

Известно време Касия е необвързана, но през 2011 г. започва да се среща с филмовия продуцент Доменико Прокачи. След три години връзка става известно, че звездата отново е бременна. През 2014 г. тя ражда син Леон. Родителите се женят пет години след появата на наследника.

Смутняк има акаунт в Instagram, където редовно публикува снимки и видеа от социалния и ежедневния си живот.

Любимката на публиката следи политическата ситуация в родината си. Например през март 2018 г. звездата се присъедини към протест срещу опита на консервативното правителство на Полша да въведе ограничения върху абортите, публикувайки снимка със съответното съдържание.

История

Сериалът „Домина“ разказва за живота на най-влиятелната жена в историята на Древен Рим – съпруга на императора Октавиан Август. Във втория сезон главната героиня иска да сложи на трона своя син, роден от брака с друг мъж. По пътя към реализирането на целите си тя отстранява претенденти за трона. Третият сезон обещава да е също толкова интригуващ. Създателите обещават да разкажат подробно за дворцовите интриги и да покажат обстановката от това време. Повече внимание ще се отделя на декорите и локациите, за да се предаде максимално достоверно историческият дух на това време.

Премиерата на втория сезон се състоя на 9 юли 2023 г., а третият се планираше за това лято, но към момента никой не може да каже кога ще излезе.

Биографията на екранната Ливия се различава малко от истинската. Тя е родена в семейството на сериозен политик и принадлежи към висшето общество. На шестнадесет години се омъжва за първи път. Нейният съпруг, Тиберий Клавдий Нерон, е виден военачалник. Известно е, че той е с три десетилетия по-възрастен от жена си и има доста груб характер. Ливия му ражда две деца. Семейството е принудено да се мести често. Живеят или в Гърция, или в Сицилия, а отношенията им се развиват напрегнато. На 19 години среща Октавиан Август. Те не могат да се оженят веднага – и двамата са законно женени за други. Но амбициозната дама не се отказва от плановете си и прави всичко, за да е плътно до Октавиан. Освен това се отървава от преките му наследници и по този начин собствените й деца получават право на власт. Тя заема и поста на императорски съветник и така получава възможността пряко да влияе върху живота на империята.

„Имаме нужда от истории като тази, които показват силни жени, които в същото време са толкова крехки“, казва Касия Смутняк.

Друга сюжетна линия е съдбата на Антигона, любимата робиня на бъдещата императрица. Тя получава свобода, следва Ливия, попада за известно време в публичен дом и дори отравя Октавиан. Въпреки че историята не казва близката й сътрудничка да е била негърка, това е елемент от политкоректното съдържание на сериалите по „Епик драма“.