0

Д ъщерята на легендарния естраден певец Петър Чернев - Яна, е направила виртуален дует с татко си.

Песента е една от най-емблематичните му композиции - „Заклинание“ и излиза с видеоклип точно днес, 7 октомври, когато незабравимият музикант щеше да навърши 80 г.

Петър Чернев с дъщеря си като малка

 Петър Чернев с дъщеря си като малка
Личен архив

Утеха

„В началото на тази година мама сподели, че иска да отбележим 80-ата годишнина на баща ми, като запише неговата известна песен “Заклинание” в нов аранжимент. Тя искаше да обсъдим кой певец да поканим да я изпълни. Тогава аз споделих, че страшно много искам да изпея тази песен. Бях много категорична. По-късно при обсъждане на проекта се роди идеята да направим дует с оригиналния глас на Петър Чернев“, разказа пред „Телеграф“ Яна Чернева. „Заклинание“ е невероятно лична песен за нея. „След като татко почина, я слушах много често и ме натъжаваше, но също така ми носеше утеха.

С новия аранжимент ми се удаде шанс да превърна мъката си в нещо ново, нещо красиво, което се надявам да се хареса и на по-младата публика, която не е толкова запозната с музиката на Петър Чернев. Вълнувам се от това, което предстои, и очаквам с нетърпение отзивите за песента. Мисля си дори, че догодина може да се отвори възможност за нов музикален проект, кой знае“, добавя тя.

Яна в кадър от клипа на уникалния дует

 Яна в кадър от клипа на уникалния дует
Личен архив

Сабрина

Яна Чернева е родена в София, но още от 3-годишна възраст е тръгнала да пътува и опознава света с родителите си - Дора и Петър Черневи.

„За първи път напуснах България, когато татко пееше с група „Черен Петър“ в Западна Европа. Тогава пътувахме в Германия, Австрия, Лихтенщайн и Швейцария. Тези спомени от ранното ми детство са едни от най-прекрасните за мен. Майка ми и баща ми репетираха цял следобед с групата, а след това вечерта свиреха на живо. Майка ми Дора ме слагаше да си легна и след това излизаше на сцената да пее с татко. Чувах ги как пеят от стаята ми, където отсядахме, и се преструвах, че аз също „работя“ - пеейки с тях.

Семейство Черневи

 Семейство Черневи
Личен архив

Знаех наизуст всички хитове от 80-те. Ето така веднъж, когато бях на 4 години, баща ми ме взе на сцената и тогава аз за първи път пях пред голяма публика. Песента беше Boys, Boys, Boys на тогавашната хитова певица Сабрина. Мисля, че това беше в края на 1987 г. Вкъщи винаги звучеше музика, денем и нощем, както и в буса, докато пътувахме, натоварен с музикални инструменти. Татко казваше, че трябва винаги да слуша музика, защото това му помагаше да се вдъхнови и да твори“, връща лентата назад Яна.

„Мега Музика“

След време се установили в Австрия, където започнала да свири на пиано и да пее в хора на местното музикално училище, а след уроците ходила да танцува балет.

„Музиката винаги е била част от живота ми, въпреки че не се превърна в основната ми професия. Когато се случиха промените в България, татко много искаше да се върнем. Така се преместихме обратно в София. Аз започнах училище - 3-ти клас в 119-о СОУ в квартал „Изток“, където живеехме тогава. Продължих да пея и свиря на пиано. Татко тогава основа „Мега София“ - една от първите частни фирми след промените, и отвори верига музикални магазини в страната, където се предлагаха музикални инструменти, плочи и аудиокасети. Татко също така беше първият, който внесе компактдискове в България. Баща ми Петър Чернев беше човек, който умееше да се разбира с всички. Винаги казваше, че е важно да намираме общ език с всеки. Тези негови думи ме съпътстват винаги и ми дават насока. Убедена съм, че той е бил прав. Днес вече знам, че умението да се разбираме с хора от всякакъв произход е ключ към успеха“, сподели още Чернева.

След като остава вдовица, Дора Чернева отделя продуцентската дейност в „Мега Музика“ и издава едни от най-големите звезди като Лили Иванова (“Хазaрт“), Богдана Карадочева (“Моите песни“), дует „Ритон“, Михаил Белчев, Тони Димитрова, Веселин Маринов, Стенли и други.

Внукът носи неговото име

От години Яна Чернева живее в Америка, където е омъжена и със съпруга си имат прекрасен син - второкласник, който носи името на дядо си Петър като средно име.

„Той самият е много музикален и вече свири на пиано и танцува. Много обича музика и много харесва песните на дядо си. Въпреки че по-голямата част от живота си съм прекарала в чужбина, аз се чувствам изцяло българка. Прибирам се често в България със семейството си и двамата мъже до мен - съпруга ми и сина ми.

Те приемат България за техен втори дом, което прави мама много щастлива. За мен е важно детето ми да има връзка със своите корени, да знае откъде произлиза, да познава българската култура и история, както и историята на семейството си. Музиката не се превърна в основната ми кариера, но винаги ме е съпътствала и до ден днешен аз продължавам да пея и свиря на пиано“.