0

К азват, че звездата на френското кино мадам Деньов има тежък характер. Това може би е най-голямото й достойнство. Именно заради този свой характер тя е това, което е. Цялата й звездна кариера се вижда с просто око. Това не може да се каже за личния й живот, който не само че не се афишира, но и се крие внимателно от любопитни очи.

Дневната красавица, както наричат Катрин Деньов от 1967 г., когато се появява във френско-италианския едноименен филм, е известна сърцеразбивачка. Разбира се, приоритетите на една близо 80-годишна жена (толкова ще закръгли на 22 октомври т.г.) вече са други. Но съветите й към дамите звучат също толкова актуално, колкото и по времето, когато ги е давала. Сред тях е правилото „Водете активен живот на всяка възраст“. Тя го прави. Не обича да се задържа на едно място и не мисли за пенсия, рано е. „Хората трябва да спрат да се борят с времето. Не че ми харесва да съм стара. Това просто не е чак такъв проблем“, казва Катрин.

Състезание

Когато я питат как се чувства, когато край нея има други дневни красавици, значително по-млади и сочни, тя вдига рамене, вирва нос и отбелязва, че не се състезава с никого. Годините между 40 и 50 определя за своята „златна възраст“.

Кралицата на френското кино е минала през много легла, както обичат да се изразяват мъжете. А също и жените, които страдат от липса на самочувствие, защото не са се осмелили да са като нея. И въпросът тук не опира до липса на възможности, а до спирачки, свързани с това как околните биха приели това поведение. Катрин Деньов можеше да има поне 10 сватбени сервиза с чаши за шампанско. Рискувала е да мине под венчило само веднъж (с фотографа Дейвид Бейли). И на база на личния си опит съветва: „Не бързайте да се жените!“. За нея бракът е отживелица и капан. Няма никакъв нюанс на съжаление обаче за децата й – синът й Кристиан е от режисьора Роже Вадим, дъщеря й Киара е от колегата Марчело Мастрояни. Сред по-известните й връзки са още тези с режисьора Хю Джонсън и с журналиста Пиер Лескюр.

Етикети

Като баба на петима внуци днес тя се държи като улегнала дама и не дава повод да бъде одумвана. И това е друго нейно правило: „Не позволявайте на хората да ви поставят етикети“. Тя била шокирана, когато проумяла, че хората я възприемат като „студена и първична блондинка“. В същото време е убедена, че хората етикетират и обръщат внимание само на онези детайли, които им позволяват да си затвърдят вече създадено мнение. Точно затова тя се стреми да пази в тайна личния си живот. Въпреки това от известните факти за нейните открити връзки може да се направи обобщение – тя е с един мъж точно толкова, колкото трябва.

Когато почувства, че връзката е изчерпана, я прекратява. Тръгва си с гордо вдигната глава и ледено пренебрежение. Никой от известните мъже, с които е била, не може да се похвали, че Катрин Деньов е била негово завоевание. Винаги тя е тази, която избира и решава колко да продължи тази глава от автобиографията й. И това я прави още по-желана. В края на дните си Марчело Мастрояни, когото в публични изяви тя нарича хладно „бащата на Киара“, търси с погледа и сърцето си единствено тях. Той почива на 19 декември 1996 г. от рак на панкреаса край бившата си любовница, а не в обкръжението на официалното си семейство.

Стил

Лек грим, червило с карамелен нюанс, дискретни бижута – визията на перфектната французойка винаги е безупречна. Колкото и натоварен график да има, Катрин Деньов никога не излиза без грим. Има си правило и за парфюма, който съветва да се нанася „само на правилните места“. Според звездата трябва да нанесете аромат точно там, където очаквате да бъдете целунати. Самата Катрин редовно нанася парфюм под коленете и на шията си. Жената също така смята, че ароматът трябва да е ненатрапчив и не може да понася, когато дрехите са пропити с тежък парфюм.

Тя не крие възрастта си, нито факта, че се гордее с децата си или по-скоро с това, което са станали. Между другото, въпреки седемте години разлика и различни бащи, те поддържат добри отношения помежду си и доста успешно се снимат във филми.

Дребните радости на неостаряващата (духом и телом) звезда на френското кино са свързани с природата. Тя обожава цветята и се грижи за собствената си градина. Не се отказва и от скромни удоволствия под формата на добро питие, храна и добра компания. Никога не е изпадала в крайности и препоръчва и на другите същото: „Не позволявайте на калориите да управляват живота ви“. Отбелязва, че никога не е била слаба като истински модел, защото обича вкусната храна. Като друг свой недостатък посочва разточителството. В същото време тя казва: „Не завиждам на богатите хора. Те винаги трябва да се тревожат как да запазят парите си. Обикновените хора четат рецензиите на филми във вестниците, но богатите нямат време за това, защото трябва да изучават новините за борсата. Богатите хора се деформират от богатството си. Те не мислят за реалната стойност на проекта, а само за неговата рентабилност“.

Страхове

Страхува се от предателството, чуждата злоба и собственото си безсилие. Мрази депресията и всичко свързано с нея. Непроницаема, хладна (въпреки че определя това като етикет), леко надменна и дистанцирана, с черни очила, с цветя, Катрин Деньов редовно ходи на погребението на свои любовници, приятели и колеги, дори ако на някого му е неприятно да я види там.

Най-важният съвет от една истинска звезда: „Важно е да продължите да работите, защото движението ви поддържа във форма дори когато сте много уморени“. Между другото в „Глад“, един от култовите й филми, актрисата играе безсмъртна жена вампир.