К авърмата, както и да се е наричала преди това, е ястие, което векове наред се приготвя по нашите земи и определено е една от емблемите на българската кухня. В последните десетилетия тя се обогатява с техники, характерни не само за родните ширини. В енциклопедиите пише, че кавърмата е ястие, печено на фурна в гювечета. Самата дума е от турски произход и се отнася за нещо запържено. В БГ варианта най-често то съдържа месо, лук, чубрица, чушки, пипер, сол. Но при бесарабските българи това ястие се прави задължително от агнешко месо и се вари в голям казан на огън на открито, добавят се червен пипер и лук.
След като месото е готово, се изчаква мазнината да се сгъсти, докато лойта придобие оранжев цвят. Там това ястие понякога се прави и от овче или пилешко месо и се добавя винен оцет. Смята се, че българските варианти на кавърмата са много по-стари, но с идването на османците ориенталското название надделява и превзема традиционните местни гозби. Други пък твърдят, че названието е използвано у нас и много преди завладяването, като идва още от прабългарско време или от по-късните татарски и кумански нашествия. В съвременните рецепти пилешкото месо сякаш преобладава при приготвянето на българска кавърма.
Ето няколко любопитни предложения, забелязани в receptite.com.
В омлет
Необходими продукти:
- 500 г пилешко филе
- 100 г гъби
- 1 глава лук
- 1 зелена чушка
- 2 яйца
- сол
- чубрица
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо, гъбите, лукът и зелената чушка се нарязват на парченца. Задушава се лукът, слагат се и гъбите, чушката и пилешкото месо, най-накрая се слага чубрицата. Разбиват се яйцата заедно със солта. В леко намазан тиган се изсипва яйчената смес. Получава се палачинка, която се пече само от едната страна. След като е готова, се поставя кавърмата и се затваря на две.
С праз
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 400 г домати (1/2 буркан стерилизирани)
- 4-5 стръка праз лук (1,2 кг)
- 2 пресни чушки
- 2-3 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер, естрагон, чубрица,
- сол
Начин на приготвяне:
Пилето се залива с вода, така че да го покрива, посолява се и се сварява. След това се охлажда и се обезкостява. Стръковете праз се нарязват на колелца. Олиото се загрява в тенджера, лукът се изсипва и се задушава 10 минути на тих огън под капак. Чушките и доматите се нарязват на малки парчета. Задушеният лук се поръсва с червен пипер, добавят се нарязаните чушки и домати и се задушава още 10 минути под капак. След това се слага нарязаното на дребни късове месо. Ястието се подправя с чубрица и естрагон, разбърква се и се прехвърля в тава или в гювечета. Пече се около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Бърза пилешка
Необходими продукти:
- 500 г пилешко месо
- 2 глави лук
- 2 с.л. доматено пюре
- олио
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци. Месото се нарязва на средно големи кубчета. В по-дълбок съд се сипва олио и се запържва лукът, след като поомекне, се запържва и месото. Преди да се свали от котлона, се добавят доматеното пюре, черен пипер и сол.