0

П рез есента дизайнерите се потапят в романтичния свят на топлите нюанси, където властват хармонията и уютът. Съчетавайки дизайн и комфорт, те рисуват идеалната картина на дом – такъв, какъвто го познаваме. Ето затова е важно всеки да предприеме своята първа стъпка към трансформацията на жилището, подготвяйки го за по-хладните дни.

А за никого не е тайна, че най-лесният начин за промяна е покупката и позиционирането на нов килим.

Форма

През 2023/2024 на мода ще са правоъгълните форми. Въпреки че кръглите килими добиха огромна популярност през миналогодишния сезон, този път тенденциите са повлияни от семплите и прави линии, които не се отличават с цветен дизайн или наличие на куп орнаменти. Разбира се, преди да се сблъскате с огромното разнообразие на пазара, е необходимо да направите точно измерване на помещението.

Запълването на подовата настилка от единия до другия край е напълно ненужно и определено няма да създаде желаната от вас визия. Оставете свободно пространство, то ще даде илюзия за простор. Нашият съвет е да заложите на по-светли нюанси – като бяло или бежово... Напук на разбиранията, че този тип се замърсява по-често и петната рядко се премахват напълно, повърхностите са в идеално състояние, а причина за това е честата поддръжка, която повишава домашната хигиена.

Уникат

Различията са продиктувани от самия дизайн. Ако искате да имате стопроцентов уникален резултат, изберете арт плетка. Повечето модели се правят на ръка и по поръчка. Не са с големи размери, но пък притежават зашеметяващ вид, който няма да ви остави безмълвни.

Подходящи са за терасата, ако е обособена като кът за релакс или за най-личната ни територия – нейно величество спалнята. Минусът им е продължителността на живот, понякога тъканите им се изхабяват или определени препарати проникват надълбоко, а третирането им с други, по-силни, не е препоръчително.

Както в спалнята обаче, така и в детската стая може да заложите на релефни форми. При малките най-често това са изображения на любими анимационни герои, акценти от животинския или растителен свят, също така фантастични елементи или думи. Възможно на килима да пише име или послание, прави се отново по поръчка, като този тип закачка драстично оскъпява моделите.

Във всекидневната, на стълбището и в кухнята – изберете семплия декор. Колкото по-изчистено, толкова по-елегантно ще изглежда. Райето е предпочитано, както и някои други миниформи, които не уморяват окото. Тук ще срещнете редица цветови комбинации, като водещо е желанието за контраст.

Заложете на килим, който ще допринесе за общата мека визия на интериора, без да отмества фокуса. Само по този начин ще създадете преливка, която ще ви донесе усещането за комфорт и удовлетворение от добре свършената работа.

Ориент властва в хола

Всекидневната е единственото място в дома, където през този сезон е позволено да развихрите въображението си. Ориентът е дългогодишният фаворит и неслучайно хиляди жени и мъже не се влияят от последните тенденции, а залагат на изпробваната класика, характеризираща се със стил и история. Особеното през тази година е рамката – отново в хитовите светли нюанси, останалите детайли като цветя, фигури и миниизвивки са в познатите синьо, масленозелено, жълто, оранжево и т.н.

След точното позициониране на килима декорирайте с ароматни свещи, ето така гарантирано ще се озовете в екзотиката на Изтока.