0

- Николай, на 6 октомври ти предстои шоу в столичния клуб „Строежа“. С бандата Sheky's Killers подготвяте трибют с най-големите хитове на Iron Maiden. Разкажи ни повече за концерта?

- Здравейте! Точно така! Датата е 6 октомври, другата седмица, в клуб Stroeja, София. Това е дебютния ни концерт и можем да обещаем як концерт с много интересен сетлист! Ще се радваме да видим всички фенове на IRON MAIDEN на 6-и в Stroeja.

- Откога се познавате с Шеки и защо решихте да се захванете точно с Iron Maiden?

- С Шеки само се бяхме засичали на концерти още преди години. Опознахме се и започнахме да свирим покрай Биляна Добрева, която е басист в нашия Iron Maiden трибют. Тя е свирила както с мен, така и няколко пъти с него, така че покрай нея се събрахме в една група.

Избрахме Iron Maiden, защото всички сме огромни фенове на групата. Шеки даде идеята да се направи такъв проект и така започна всичко.

- Кои са музикантите, с които ще излезете заедно на сцената?

- На сцената ще бъдем с Ивайло Ранов-Шеки – вокал, Денис Александров – китара, Биляна Добрева – бас, Милен Господинов – барабани. С Шеки се сработваме много добре, както и с Денис, с когото сме много добър китарен екип. Биляна е страхотен басист, а Милен си е ветеран, свирил е в доста различни рок и метъл групи през годините. Събрали сме много добър състав.

- Ти самият слушал ли си Iron Maiden на живо и как тяхната музика ти е повлияла лично на теб?

- Гледал съм Iron Maiden на живо много пъти. Аз самият вече съм изгубил бройката на посетените от мен техни концерти. Една от най-великите групи в хевиметъла и едно от най-големите ми вдъхновения - сред най-любимите ми групи и до ден днешен!

- От 15-годишен живееш в Дания. Какъв е животът там и какво те впечатлява в Скандинавието?

- Животът е хубав. Дания ми е дала много. Аз вече доста години живея тук, така че трудно мога да посоча нещо конкретно, което да ме впечатлява, тъй като съм свикнал с всичко тук.

- Липсва ли ти България и колко често си идваш?

- Аз съм на първо място българин и много обичам родината си - няма как да не ми липсва. Идвам си поне веднъж в годината, но когато имам концерти или други музикални ангажименти - по-често. Винаги е приятно да се върнеш.

- Откъде дойде любовта към музиката и най-вече към метъла?

- Съдба? Някак винаги е била там, и то именно към метъл музиката!

- Кои са хората, които те вдъхновяват в музиката?

- Всички мои любими групи и тяхната музика сама по себе си, любимите ми музиканти, както и всички хора, които ме подкрепят по един или друг начин - семейството ми, приятели, колеги, фенове - за което им благодаря с цялото си сърце!

- Ако имаш възможност да излезеш на една сцена с някой от твоите вдъхновители – кого би избрал и защо?

- Ако трябва да избера само една група, това може би би било Black Sabbath в класическия си състав: Ози Озбърн, Тони Айоми, Гийзър Бътлър и Бил Уорд. Това поначало са си създателите на нашата музика и едни от най-големите ми идоли!

- Слушаш ли българска метъл музика и как се развива родната сцена?

- Да! Аз съм голям фен на много от българската метъл музика. Старая се да следя и нови групи и техните издания - определено има добри неща и развитие. Сигурен съм, че винаги ще има хора, които ще правят и свирят хубава метъл музика, включително и в България!

- Бил си част от американската група Agent Steel. Разкажи ни за това преживяване?

- Определено беше нещо, което думите трудно могат да опишат! Една от безбройните групи, които като съвсем малко дете, подхванало китара, съм слушал и са били на плакати по стените ми, учил и свирил съм техни песни и т.н. Никога не съм си представял, че ще бъда част от това, но се случи. Също така се случи много бързо, неочаквано и направо случайно - както се казва на точното място в точното време.

Групата тъкмо се беше възродила отново след дълга пауза и оригиналният им вокалист John Cyriis събираше нов състав. Първоначално дори се присъединих само като лайв китарист за турнето на групата, но бързо бях поканен от Джон да стана постоянен, а и основен член на групата, за което му благодаря.

Бях основният автор на музиката в последния албум, който излезе през 2021 чрез английския лейбъл Dissonance Productions/Cherry Red Records. Бяхме в различни класации заедно с най-големите метъл групи. Бяхме в класация по продажби заедно с Metallica например - дори по едно време бяхме над тях! Хубави времена с много успехи. За жалост пандемията ни отмени доста концерти из цял свят - Германия, Франция, Гърция, Италия, Испания, Южна Америка, САЩ и много други.

- Защо избра китарата и колко инструменти имаш?

- Някак още от много малък, слушайки рок и метъл музика, винаги най-интересен ми е бил китарният звук, винаги най-много съм се впечатлявал от китаристите. Не съм имал период, в който съм се чудил кой инструмент да избера или нещо подобно, някак вътрешно усещах, че искам да бъда китарист.

Иначе в момента имам доста китари, не съм сигурен колко - някъде между 10 и 15.

- Как преминава един твой ден?

- Изпълнен с музика. От доста време вече се старая да се занимавам с колкото се може повече музика. Участвам в доста групи и проекти. Често получавам и покани за гост китарист в албумите на различни групи и проекти. Постоянно измислям, свиря и записвам нещо ново.

- За какво мечтаеш?

- Реално съм сбъднал най-голямата си мечта - да се занимавам професионално с музика, така че единствената ми оставаща мечта е само да се развивам и да работя по все по-големи проекти! Мечтая винаги да свиря и творя, както правя сега.

- Ако имаш вълшебна пръчица, какво би променил?

- Естествено, бих направил така, че всички да са здрави и щастливи, да няма негативни емоции и злонамерени действия, а хората да се занимават със стойностни неща, които обичат и ги карат да се чувстват живи и щастливи.