0

Т ракторът на кметството в русенското село Сандрово грейна в разноцветни празнични светлини. Центърът на населеното място прилича на коледна приказка с чудната си украса и радва душите на малки и големи.

За четвърта поредна година в това кътче от страната, опряно в Дунава, доказаха, че когато имаш желание, можеш да направиш Коледата си наистина вълшебна. И тъй като тракторът има символно значение за този селскостопански регион, за малко е спрял да си почине, за да заеме централното място в чудната коледна приказка на Сандрово. А след като посрещне Новата 2024 година, отново ще се върне към обичайните си функции.

Фейсбук група Сандрово

Сандрово е родното село на легендарния български спортист Валентин Йорданов, но не е известно само с това. Близостта на Дунав, прекрасната природа, чистият въздух и спокойствието са причината все повече хора да идват да живеят тук. По постоянен адрес са около 1050 души, а с останалите, които притежават имот и идват в почивните дни и по празниците – над 1600. Ако други села в Русенска област обезлюдяват, в Сандрово процесът е обратен.

Немалка е ролята и на кмета Георги Пенков, който неотдавна започна втория си мандат. Именно негова е заслугата центърът да заприлича на коледна приказка. А това, че е завършил специалността „Земеделска техника“, му помага да седне зад волана на „коледния“ трактор, и то не само когато трябва да се раздадат подаръците на децата.

Фейсбук група Сандрово

Гости

„Започнахме да украсяваме центъра за Коледа в началото на първия ми мандат. Благодарение на вас, журналистите, това се разчу и всяка вечер сега паркът е пълен с народ. Вчера видях, че има коли със софийски номера, може би това са хора, които са имали някаква работа в региона, но са чули за нашето село и са дошли да видят. А от Русе и от други по-близки места в страната идват постоянно“, каза пред „Телеграф“ Георги Пенков.

Преди да стане кмет на селото, в центъра украсявали само една елха. Най-напред му дошла идеята да сложат светлини на селския трактор и ремаркето, в което да седнат истински Дядо Коледа и Снежанка, когато тръгнат да раздават подаръците на децата. Украсата за машината Пенков купил с лични средства. После в светлини грейнали и стволовете на дърветата, пейките, декоративният кладенец.

Фейсбук група Сандрово

Еленчета

Всяка година украсата се обогатявала с нови и нови елементи. Купени били две еленчета, които теглят шейната с подаръците на Дядо Коледа, голяма светеща топка, арки, нова украса за елхата.

„На 25 декември отново ще подкарам трактора по улиците, за да може Дядо Коледа и Снежанка да раздадат подаръците на децата. Тази година ще зарадваме 200 малчугани в Сандрово“, радва се кметът Пенков.