0

К онцертите на Ед Шийрън и Лени Кравиц са едни от най-чаканите събития през лятото, показа проверка на „Телеграф“.

ЗА СЕФТЕ: Ед Шийрън с концерт у нас (ВИДЕО)

Момчето с китарата пристига за първия си концерт в България на 31 август на Националния стадион, а новината за гостуването му буквално пощури меломаните и над 200 000 души чакаха на виртуални опашки, за да се сдобият с билети. За разлика от Ед, Лени Кравиц не идва за първи път, но след емоционалния му концерт преди няколко години в София почитателите нямат търпение да го видят и в Бургас на 6 август на Морската гара.

Рекорди 

Андреа Бочели ще отпразнува 30-годишната си кариера с концерт на стадион „Васил Левски“. Събитието е на 14 септември, а билетите са почти изчерпани. През годините маестро Бочели чупи всички възможни рекорди на музикалната индустрия, пее на всички важни световни сцени, печели възхищението на папи, аристократи, музикални и филмови звезди и издава 17 студийни албума.

ОБРАТНО В СТУДИОТО: Ед Шийрън пише нови парчета

Romanza от 1997 г. е един от най-продаваните албуми на всички времена, а Sacred Arias (1999) е най-продаваният албум с класическа музика на солов изпълнител в историята. Албумът Sì дебютира директно на първо място в класациите за албуми на Великобритания и САЩ, превръщайки се в първия номер едно албум на Бочели и в двете страни. Албумът е емблематичен и с дуета със сина на изпълнителя – Матео Бочели. Актуалният албум Believe (2020) г. е един вид „духовна автобиография“, която съчетава свещени песни и песни, които говорят на душата. Той съдържа познати популярни песни (от You'll Never Walk Alone до Amazing Grace), както и оригинални песни, композирани от самия Бочели и Енио Мориконе.

Поп 

Една от най-големите звезди на турската поп музика - Гюлшен, ще изнесе концерт за първи път в България на 31 май заедно със собствен бенд. Дебютното й гостуване е в спортна зала „Колодрум“ в Пловдив. Красивата изпълнителка на хитове като Bangır Bangır, Lolipop, Beni Durdursan mı? и много други ще изненада своите почитатели с още нови песни и емоции. Гюлшен Чолакоглу е турска певица, автор на песни и композитор, непрестанно оглавяваща класации в Турция, като към днешна дата е едно от най-слушаните имена на турската поп музика. С над 10 топ сингъла, оглавяващи музикални класации в Турция и чужбина, както и над 4.5 милиона слушатели месечно в Spotify, пише 24rodopi.com 

Със собствен бенд ще се завърне в България и Никос Вертис в „Арена София“ на 11 октомври. У нас гръцкият изпълнител ще дойде със своя оркестър с 25 музиканти с бузуки. Очаква се в сетлиста да бъдат включени песни като Argisame Kardia Mou, Thelo na me nioseis, De me skeftesai, An Eisai Ena Asteri, някои от които Вертис да изсвири на китарата си, посочват организаторите. Никос Вертис е роден на 21 август 1976 г. в Нидерландия. Когато е на шест години, семейството му се мести в Солун. Скоро той започва да взема уроци по бузуки, а от 15-годишен се занимава и с пеене. Оттогава прекарва живота си в композиране, свирене и пеене.

„Бийтълс“

Световната звезда Емели Санде идва за първия си концерт в София на 10 юли в зала 1 на НДК. Тя обаче знае много за България от своята годеница – БГ пианистката Йоана Каремова. Емели композира и за редица звезди – Риана, Алиша Диксън, Алиша Кийс, Шерил Коул, Тайни Темпа, Лиона Люис. През 2011  г. е обявена за най-обещаващ нов талант от критиката на британските музикални награди, а 2012 г.  грабва две статуетки „Брит” – за най-добра британска изпълнителка и най-добър албум. На 26 години Емели Санде подобрява рекорда на Beatles – за най-много поредни седмици в топ 10 на британската класация за албуми. Нейният дебютен албум Our Version Of Events е в класацията 63 седмици. Дотогава най-дълго време в топ 10 е бил албумът на Beatles – Please Please Me – 62 седмици, през 1964 г. През 2017 г. Санде получава наградата на Brit Awards – за най-добра британска соло изпълнителка.  Емели Санде има издадени пет студийни албума. Най-новият е How Were We to Know от  2023 г. 

Синът на Жо Дасен идва с песните на баща си

На 6 юни в столичната зала 1 на НДК Жулиен Дасен, синът на Краля на френския шансон Жо Дасен, ще изпълни в оригиналния си авторски спектакъл легендарните семейни хитове.

ИКОНА: Жо Дасен издъхна в Таити и се превърна в легенда, имал милиони фенки и само две жени! (СНИМКИ)

На сцената ще му помагат Paris Tour Eiffel Orchestra (сред които барабанистът на баща му и Карл Трене, пианист и акордеонист на Шарл Азнавур). Завладяващото сценично поведение, звук, костюми, дизайн и мултимедия ще накарат сърцето ви да затрепти, когато чуете Les Champs-Élysées (Шанз Елизе), L'Été Indien (Циганско лято), Salut (Здравей), À Toi (На теб), Et Si Tu N'existais Pas (Ако не съществуваше), Le Jardin du Luxembourg (Люксембургската градина) и много други.

Син на Жо Дасен и съпругата му Кристин – Жулиен, е роден на 22 март 1980 г., той е второто дете на двойката след Джонатан, роден през 1978 г. През следващите години двамата братя се грижат за опазването на музикалното наследство на баща си. Жулиен е отговорен в частност за връзките с обществеността. През 2010 г. заедно с брат си са в основата на мюзикъла „Имало едно време Жо Дасен“, режисиран от Кристоф Баратие, в който Жулиен пее във виртуален дует с баща си. 

Армин пуска в Борисовата

Петкратният носител на титлата „Най-добър диджей в света“ и категоричен любимец на българската публика Армин ван Бюрен се завръща у нас за парти в Борисовата градина на 30 август. Сетът му на „Арена София“ (столичен Колодрум) е част от концертната поредица на Fest Team - Sofia Solid 2024.

Сензационният нидерландец застава зад пулта на сцената в Борисовата градина на 30 август скоро след издаването на последния си албум. Breathe In излезе в началото на 2024 за собствения лейбъл на артиста Armada Music - най-големия независим лейбъл за танцова музика в света и носител на множество отличия Best Global Record Label от International Dance Music Awards и топ 10 на Label Of The Decade, класацията на Mixmag. Деветият албум на Армин ван Бюрен е силно свързан с медитацията и важната роля, която тя играе в живота на артиста. Breathe In е продължение на Feel Again и отбелязва следващата глава във вдъхновяващата кариера на холандеца, като излъчва позитивизъм, непредубеденост и единство. Албумът е празник на живота и напомня как музиката и дансингът продължават да обединяват хората