Т ова е може би най-оптимистичното растение. Символ на настъпващата пролет, пожелание за здраве. Копривата съдържа витамини (A, C, K), минерали (желязо, калций, магнезий), аминокиселини и антиоксиданти, които подпомагат имунната система, подобряват кръвообращението, намаляват възпаленията и подпомагат общото здраве. С мощните си противовъзпалителни свойства може да помогне при възпалителни състояния като артрит, болки в ставите и мускулите. Богата е на желязо и може да помогне при анемия, като стимулира производството на червени кръвни клетки и подобрява циркулацията. Помага за разширяване на кръвоносните съдове и може да бъде полезна при хора с проблеми с кръвното налягане.
Крем супа
Необходими продукти:
- коприва - 300 г
 - моркови - 2 бр.
 - картофи - 300 г
 - лук - 1 глава кромид
 - сол
 - черен пипер
 - заквасена сметана - 1/2 кофичка
 - яйца - 2 бр.
 - масло - 80 г
 - вода – 1,3 л (гореща)
 - кускус - 100 г (предварително сварен)
 
Начин на приготвяне:
Нарежете почистените и измити зеленчуци на едро. Разтопете маслото в тенджера на котлона и ги прехвърлете при него. Овкусете със сол и черен пипер и задушете за 4-5 мин. Добавете почистената коприва и залейте с горещата вода. Оставете на среден огън до омекване на зеленчуците. Снемете от котлона и пасирайте. Добавете към любимата супа от коприва заквасената сметана, разбита с яйцето, и отново пасирайте. Върнете на огъня и добавете предварително сварения кускус. Разбъркайте пролетната супа и оставете за 3-4 мин. Поднесете копривената кремсупа с кисело мляко. Поднесете със сварено яйце, разрязано на две или на малки кубчета.
Панирана
Необходими продукти:
- коприва – 500 г
 
За панировката:
- яйца - 2 бр.
 - брашно - 7 с.л.
 - газирана вода - 100 мл
 - сол
 - черен пипер
 
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата, брашното и газираната вода. Копривата се измива и се овкусява със сол и черен пипер. Изсипва се панировката и се разбърква. След това се пържи в тиган с малко олио, докато панираната коприва придобие златиста коричка. Поднесете панираната коприва с млечно-чеснов сос.
С яйца на очи
Необходими продукти:
- коприва - 500 г
 - лук - 1 глава лук
 - масло - 20 г
 - брашно - 1 с.л.
 - яйца - 4 бр.
 - сол - 1 к.л.
 - червен пипер - 1 к.л.
 - олио - 2 с.л.
 
Начин на приготвяне:
Измийте копривата добре, за да няма песъчинки, нарежете лука на ситно и поставете всичко в тенджера. Покрийте с вода и варете двайсетина минути. Пасирайте. Ако копривата е по-стара, отделете дръжките предварително. Запържете в тиган брашното с маслото. Разредете с вода от тази, в която е вряла копривата. Смесете с пасираната коприва – добре е да се усеща, да не е на пюре с пасатора. В тигана изпържете яйца на очи. Може да се поднесе по два начина – с пасирана коприва като канапе или встрани от яйцето като гарнитура. Върху пасираната коприва може да се добави малко сметана или парченце сирене.
С киселец
Необходими продукти:
- коприва - 400 г
 - киселец - 200 г
 - пресен лук - 2 връзки
 - моркови - 1 бр.
 - грис - 2 с.л.
 - олио - 3 с.л.
 - сметана - 100 мл готварска
 - джоджен
 - сол
 - черен пипер - на вкус
 
Начин на приготвяне:
Копривата и киселецът се почистват от стъблата, измиват се добре и се попарват във вряла вода за 10 минути. След това се прецеждат и нарязват на ситно. Зеленият лук също измиваме и нарязваме на ситно, а моркова настъргваме на ренде. Загряваме олиото и в него задушаваме зеления лук и моркова. След около 10-ина минути добавяме копривата и киселеца. Овкусяваме със сол, черен пипер и джоджен. Разтваряме гриса с малко вода и прибавяме към супата. Разбъркваме и наливаме около литър гореща вода, може и по-малко, ако я обичаме по-гъста. Варим, докато не омекнат зеленчуците. Десетина минути преди сваляне от котлона или непосредствено преди поднасяне добавяме готварската сметана.


















