0

М емоарите Spare ("Резервен") на британския принц Хари регистрираха над 3,2 милиона продадени екземпляра по света за първата си седмица на пазара миналата година.

Ройтерс прогнозира, че те вероятно ще се наредят сред най-продаваните биографични книги на всички времена. Само няколко месеца по-късно обаче дойде информация, че това е най-изхвърляната книга по време на лятната ваканция на британците. Така мемоарите на бунтаря в кралското семейство не постигнаха желания ефект.

Зад биографията всъщност стои американският писател и журналист Джон Джоузеф Моринджър, известен повече като Джей Ар Моринджър, който помага на Хари да разкаже преживяванията си, но остава на заден план. Той е т.нар. писател в сянка - нает е да напише книга, статия, реч от името на друг, който обаче официално е посочен като автор на съответния текст, припомни БТА.

Въпреки че "Резервен" е разказана от първо лице, Моринджър има активно участие в подготвянето на мемоарите, за което според британските медии е получил поне един милион щатски долара. Благодарение на опитното перо на американеца, носител на награда "Пулицър", книгата от 416 страници приковава вниманието, увлича и читателят трудно успява да се отдели от нея, запленен от скандалните разкрития за британския кралски двор.

Твърди се, че актьорът Джордж Клуни запознава близките си приятели - принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, с Джей Ар Моринджър, който има сериозен опит с написването на биографични книги на популярни личности, превърнали се в бестселъри. Американецът е писателят в сянка на мемоарите на тенисиста Андре Агаси - "Открито", станали сензация на книжния пазар през 2009 г., както и на житейската история на съоснователя на компанията "Найк" Фил Найт - "Изкуството на победата", отпечатана през 2016 г.

Добрият писател в сянка трябва да умее да извлече спомените на "героя" си и да сглоби тези моменти в интригуващ разказ. Моринджър споделя, че се старае да улови дори гласа на обекта си. "Опитваш се да влезеш в неговата кожа - казва преди време Агаси в интервю за Ен Пи Ар.- И въпреки че мислиш от трето лице, пишеш от първо, така че процесите са огледални изображения един на друг, но изглеждат много симпатични".

Преди да започне да помага на известни личности за книгите им, Джей Ар Моринджър първо пише собствените си мемоари през 2005 г., които излизат под заглавието "Барът на Тендър" (The Tender Bar). Те са приказка за съзряването, разказана чрез преживяванията на автора, връщайки се в бар, в който е ходил като 20-годишен. Мемоарите на Моринджър са екранизирани. Режисьор на едноименния филм е Джордж Клуни. Покрай снимките двамата се сближават и Клуни запознава писателя с принц Хари.

Моринджър е роден в Ню Йорк през 1964 г. Баща му, който работи като диджей в местна радиостанция, изоставя семейството и той е отгледан само от майка си. Налага се няколко пъти да се установяват в различни щати. Възпитаник е на Йейлския университет. Кариерата си започва във в. "Ню Йорк таймс". Сред изданията, за които е работил, са "Роки маунтин нюз" и "Лос Анджелис таймс", като публикация точно там му носи наградата "Пулицър" през 2000 г. Високо оценената му статия е за възникнало напрежение в малка сегрегирана общност в щата Алабама, след като е открита фериботна линия.

Освен журналист Моринджър е и писател. Освен че пише своя книга и помага на известни личности, той написва роман, основан на историята на банковия обирджия Уили Сътън. Книгата излиза на пазара през 2012 г.

Моринджър е женен за редакторката Шанън Уелч (46 г.), с която са родители на две деца. Семейството живее в имение в Бъркли, Калифорния.

Автор: Цвета Дилова