0

75-годишният британски монарх Чарлз III, а след него и целият свят чу страшната диагноза - рак.

Поданиците на краля не бяха изненадани - още при възкачването му на престола имаше съмнения колко време ще царува предвид преклонната му възраст и здравословните му проблеми.

Британските медии съобщиха, че Чарлз III е решил да разсекрети диагнозата си, за да подкрепи всички, които се борят с рака. Онкологичният проблем бе установен по време на скорошния му прием в болница за операция на уголемена простата. Кралят реши да обяви интервенцията предварително, за да насърчи и други мъже да отидат на преглед за простатата си в съответствие със съветите на общественото здравеопазване, отбеляза Асошиейтед прес.

Травми

Запален спортист и играч на поло, Чарлз претърпя редица наранявания, докато все още беше известен като принц Чарлз. Той счупи дясната си ръка на две места след падане от кон през 1990 г. През 1998 г. най-големият син на кралица Елизабет II счупи ребро след падане от кон по време на лов. По-късно същата година той претърпя операция за възстановяване на хрущяла в дясното коляно. През 2001 г. принц Чарлз губи съзнание, след като пада от коня си по време на мач по поло. Същата година той счупи кост в рамото си, след като не можа да остане на седлото по време на лов.

„Незначителна и рутинна“ - така бе описана от кралското семейство процедурата по отстраняване на тумори по лицето му. Това стана през 2008 г., когато бе третирано петно отстрани на носа на бъдещия крал. Елизабет II и нейният съпруг принц Филип също са имали подобни доброкачествени образувания, премахнати от лицата им в предишни години.

На тази снимка се виждат удебелените пръсти на краля - проблем от години.

 На тази снимка се виждат удебелените пръсти на краля - проблем от години.
АП/БТА

Хернии

Принц Чарлз се нарани, докато полагаше жив плет в градината на един от имотите си, което наложи да се подложи на друга „доста рутинна операция“. Херниите често са незначителни усложнения, които възникват, когато вътрешен орган или тъкан е наранен и изпъква през област на отслабен мускул. Повечето хернии се появяват в коремната кухина и операцията затваря дупката в мускулната стена.

Подутите му като наденички пръсти от години издават и друг проблем - задържане на вода или артрит.

Чарлз притесни сънародниците си и след като два пъти даде положителен тест за коронавирус. Той се зарази през март 2020 г., когато светът беше в плен на пандемия. По това време беше съобщено, че бъдещият крал се справя добре с болестта и има ограничени симптоми. През февруари 2022 г. Чарлз отново даде положителна проба за коронавирус, след което прекара известно време в самоизолация.

Миналия месец Чарлз Трети обяви, че ще се подложи на хирургическа интервенция заради доброкачествена хипертрофия на простатата. На 26 януари кралят бе опериран в лондонска клиника и изписан три дни по-късно. Тогава служители съобщиха, че образуванието е доброкачествено. На 5 февруари кабинетът на монарха обяви, че той е бил диагностициран с рак, а принц Уилям и кралица Камила ще поемат голяма част от отговорностите на монарха.

Чарлз Трети трябваше да чака над 70 години, за да стане крал. 17 месеца след възкачването му на престола новината, че той има рак, потопи британската монархия в несигурност, отбеляза Франс прес. Това провокира и слухове кой ще го наследи (виж списъка с евентуалните наследници - на стр. 18).

Художници рисуват краля усмихнат и му желаят бързо възстановяване.

 Художници рисуват краля усмихнат и му желаят бързо възстановяване.
АП/БТА

Чакане

Чарлз Трети автоматично наследи майка си кралица Елизабет Втора на престола след смъртта й на 8 септември 2022 г. Церемонията по коронацията му се състоя на 6 май 2023 г.

Някои от първите пътувания на Чарлз Трети бяха белязани от антимонархически протести, нещо невъобразимо при властването на Елизабет Втора. Напреженията със сина му Хари, затръшнал вратата пред кралската фамилия и заминал със съпругата си Меган Маркъл в Калифорния, а после написал и много критична към семейството си автобиография, помрачиха първите месеци от властването на Чарлз Трети. На коронацията на монарха Хари дойде сам и остана там много кратко, припомни БТА.

Чарлз става престолонаследник на 3 години и остана такъв до 73-годишна възраст, прекарвайки целия си живот в чакане. На 20 години се състоя официалната церемония, на която той беше обявен за принц на Уелс. После учи в Кембридж антропология, археология и история. Още от 70-те години на миналия век проявява загриженост заради замърсяването и пластмасовите отпадъци в околната среда.

През 70-те си години, през които чака възкачването на престола, Чарлз е природозащитник, привърженик на устойчивото развитие, на пасторалния начин на живот. Интересува се и от религия, и от алтернативната медицина.

Години наред медиатизираните кризи в неговия личен живот засенчваха обаче останалите дейности на Чарлз. Разводът му с принцеса Даяна беше новина, която обиколи света. След смъртта на принцесата в автомобилна катастрофа през 1997 г. Чарлз изчака няколко години, преди да се ожени за голямата си любов, разведената Камила. Двамата се ожениха през 2005 г. с гражданска церемония в кметството на Уиндзор. Кралицата не присъства на нея, но после организира церемония за църковна благословия и прием за младоженците в Уиндзорския дворец. С възкачването на Чарлз Трети на престола Камила изпълни мечтата си и стана кралица.

Журналисти завардиха Бъкингамския дворец в очакване да чуят новини за състоянието на Чарлз III.

 Журналисти завардиха Бъкингамския дворец в очакване да чуят новини за състоянието на Чарлз III.
АП/БТА

Дядо

Близките на Чарлз разказват, че той работи много и понякога заспива на бюрото си. Според антуража му Чарлз също така е много самоуверен и не обича да му се възразява, често пъти се ядосва от най-дребното нещо. Той е нетърпелив и иска нещата да са направени от днес за вчера, шегува се Камила по негов адрес. Но тя също така описва Чарлз като добър дядо, който чете книгите за Хари Потър на внуците си, като имитира гласовете на персонажите. 

Риши Сунак: Добре, че е хванато рано

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак изрази благодарността си, че раковото заболяване на крал Чарлз Трети "е било хванато рано", като пожела на монарха бързо възстановяване, предаде ДПА. Сунак заяви, че е бил "шокиран и натъжен", когато са му казали за диагнозата за рак на Чарлз Трети. "Всички наши мисли са с него и неговото семейство. За щастие това е било хванато рано", заяви британският премиер за предаването на радио Би Би Си "Файв Лайв". Сунак добави, че всички се надяват кралят "да получи необходимото лечение и да се възстанови напълно". "На това се надяваме всички и за това се молим. Аз, разбира се, съм в редовен контакт с него и нашето общуване ще продължи, както обикновено", заяви министър-председателят. Запитан как се отразява сегашното положение на всекидневното управление на държавата, той отговори: "Ще се справим с всичко".

АП/БТА

Джо Байдън: Загрижен съм за него

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е загрижен за британския крал Чарлз Трети. В социалната си мрежа "Трут соушъл" Байдън написа, че кралят е "невероятен човек" и допълни: "Ние се молим за неговото бързо и пълно възстановяване".

АП/БТА