0

С едемдесет и две стъпала нагоре, а след това дълга разходка из коридорите на Бъкингамския дворец. Трябва да вървите много внимателно, за да не изпуснете порцеланова чиния, да не счупите чаша или да не разлеете мазен сос върху скъпия килим.

В същото време трябва да отидете много бързо, за да имате време да сервирате любимите палачинки на кралските особи, докато са още топли.

В кухните на Бъкингамския дворец винаги се работи. Тук те варят, задушават, пържат, бланшират, разбиват и приготвят стотици порции храна за кралското семейство и персонала едновременно.

Дълго, много дълго време порядките били старомодни. Но благодарение на принц Филип били закупени микровълнови печки, съдомиялни и газови печки. И много други съвременни уреди, без които днес не може нито една домакиня.

Антики

До 1952 г. хората в Бъкингамския дворец готвели на антични чугунени печки на дърва. А принц Филип подарил на шега първата електрическа кана в двореца на жена си. Елизабет II оценила новия продукт.

Горе-долу по същото време, когато херцогът на Единбург насърчава модернизацията на кухнята, седемдесет и двете стъпала, които лакеите и прислужниците трябвало да изкачват, също били премахнати. Така условията на труд стават по-малко непоносими. Разбира се, всички нововъведения значително улесняват живота на персонала. Но тъй като кухненските помещения остават на разстояние от дневните и основните стаи, така че ароматите от кухнята да не пречат на никого, храната все още пристига на масата едва топла. Затова палачинки, тенджери за кафе, сосове и много други се поставят на специални нагревателни стойки.

Монограм

Медните съдове се съхраняват в отделна стая в кухнята. Тумбести тенджери и черпаци с всякакви форми и размери, полирани до блясък, тигани, съдове за печене, а също и скъпоценни сребърни чинии. Всяка тенджера носи герба и кралския монограм, а всяка чиния носи инициали, тъй като всеки член на кралското семейство е ял от собствената си сребърна чиния. И продължават да използват всичко това. Посуда, служила вярно в двореца повече от сто и петдесет години.

Тези съдове не се мият в съдомиялни машини, а само на ръка със специални почистващи препарати. Същото важи и за кристала и порцелана. В съдомиялни машини влизат само прости модерни съдове.

Един ден начинаещ лакей държал шест порцеланови чинии върху поднос. Когато видял кралицата за първи път, той бил толкова изумен, че изпуснал и счупил всички съдове. Оттогава новодошлите са „подготвени“ за среща с кралицата, като първо ги допускат в залата без подноси или чаши в ръце.

Килер

За особено ценни предмети, като съдове от чисто злато и сребърни прибори, има специален килер. След всяка галавечеря всичко се преброява внимателно и се връща на мястото си за опис. Складът се охранява от специална охрана.

Три услуги са отделени от кухнята: това са службите, отговарящи за хляба, кафето и сладкиша.

Някога в царската кухня се е пекъл хляб, в по-нови дни се доставя всяка сутрин с камион от доставчик. В двореца се пекат само кроасани.

Кафето в двореца се приготвя по старомодния начин, без луксозни кафе машини или кафемелачки. Отговорниците за това дори мелят зърната на ръка с помощта на древни кафемелачки, използвани по времето на кралица Виктория. И питието се сервира в сребърни джезвета. Ето защо кралското кафе се смята за специално и невероятно вкусно. Четирима души правят кафе цял ден.

Кралица Елизабет II пиела кафето с мляко, херцогът на Единбург предпочитал черно кафе с малка лъжица захар, а принц Чарлз изобщо не пие кафе.

Палачинки

Сладкарският отдел в двореца отговаря за сладкиши, мъфини, торти и мусове, прясно изцедения сок, а също така тук още приготвят любимите палачинки на кралица Елизабет II „Сюзет“. Тайната им е в портокаловия сок и добавянето на ликьор или бренди.

Повечето от съставките за кралската кухня идват от имения и ферми, собственост на кралското семейство - пуешко, пилета, гъби, мляко, сьомга, сезонни зеленчуци и плодове. Главният готвач трябва лично да изкорми рибата и да отстрани всички кости, правило, въведено, след като кралицата два пъти била хоспитализирана, след като рибена кост заседнала в гърлото й.

Дори в кралската кухня важат принципите на строга икономия и разумна консумация. Така че, ако някой от членовете на кралското семейство се храни сам, не му се сервира цяло пиле, а се приготвя отделна порция или един котлет.