0

О бвинените в убийството на длъжник Петър Александров – Лихваря и ортакът му Александър Кинов – Гробаря, са прибирали по 15% рента.

Бизнесът на Лихваря е наследен от покойния му баща, бившия финансов министър Стоян Александров – Малката секира, който приживе бе с повдигнато обвинение за упражняване на банкова дейност без разрешение.

УБИЙСТВОТО В МОРГАТА: 300 000 лева дължала жертвата на един от убийците си!

Досъдебното производство срещу покойния Стоян Александров е образувано на 8 септември 2016 г. и е прекратено през 2020 г., след смъртта му на 24 август. Малката секира бе обвинен за общо 74 лихварски сделки с различни физически и юридически лица, както и за данъчно престъпление в особено големи размери. В този период пари назаем от бащата е изтеглил и Кирил Русев, показват данните на разследващите. Според тях длъжникът е трябвало да плаща между 9 и 15% лихва и му останал дълг от около 350 000 долара.

Стоян Александров

 Стоян Александров
Телеграф

Директор

Именно дългът на Русев към Стоян Александров е основният мотив за престъплението, в което са обвинени Пепи Лихваря и Сашо Гробаря.

.Пепи Лихваря

 .Пепи Лихваря
Телеграф

Жертвата Русев още преди 8 години прави изявление пред една от националните телевизии, в което обяснява, че ексминистър Александров, който към онзи момент е директор в Д Банк предлага на бизнесмени в нужда да им дава заеми. Обяснявал, че парите не са от банката, а от лични средства.

Лихвите били огромни и скрити в официално подписани договори. Русев подписал документ, че получава 306 800 долара, но Александров му превел по банков път 260 000 долара. Подписали и запис на заповед за 40 000 долара. Бизнесменът не успял да върне парите на Александров и прехвърля свое заведение и игрална зала на лихваря. Въпреки това, след кончината на видния финансист Пепи Лихваря продължил да го притиска да връща още пари.

Приятели

След множество сигнали срещу Александров прокуратурата започва разследване. Установено е, че за времето от ноември 2002 до февруари 2015 г. са раздадени неправомерно 61 бр. кредити в левове, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 000 лв., 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви. Като собственик на фирмата „Александров и Сие“, чийто управител по настоящем е синът Пепи Лихваря, пък бащата е извършвал банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 бр. кредити в общ размер на 1 006 4 лв. и 9 955 579 евро.

От събраните тогава доказателства ставало ясно, че Александров е набавил огромната сума от трезора на КТБ, като е използвал приятелството си с мажоритарния собственик и настоящ беглец от правосъдието Цветан Василев. Подозираше се, че Малката секира е взел милионите от КТБ на лихва от 3%, която след това е увеличил, за да спечели бързи пари и да има възможност да развие лихварската си дейност. Дни след фалита на КТБ Александров обяви публично, че държи 1 394 485 лв. на депозити в банката.

Сметки

След смъртта на Александров Пепи Лихваря подхваща бизнеса. Проверка на „Телеграф“ показа, че Лихваря участва в 8 търговски дружества с предмет на дейност, счетоводство, финанси и недвижими имоти.

Дни след настъпването на новата 2024 година Лихваря и дясната му ръка Гробаря канят Кирил в къща в квартал „Надежда“, за да си уредят сметките.

Сашо Гробаря

 Сашо Гробаря
Телеграф

Там обаче бизнесменът явно отказва да им плаща повече пари, което ги провокира да го измъчват. Накрая Кирил е застрелян, като е улучен веднъж в тялото и веднъж в крака. Все още обаче не е изяснено кой от двамата е стрелял.

Набързо са опаковали трупа в COVID чувал и са го подготвили за кремация. Вземат колата „Ауди“ на Кирил и с нея минават границата със Сърбия при ГКПП Стрезимировци. Представят личната карта на Кирил Русев и граничните полицаи ги пропускат без много да гледат. Установено е, че на смяна са били служителите Марин Андонов, Петър Михайлов и Росен Николов, които в сряда бяха временно отстранени от работа до изясняване на случая.

ГКПП СТрезимировци

 ГКПП СТрезимировци
Телеграф

Грешка

Пепи Лихваря и Сашо Гробаря стигат с аудито до намиращото се на около 7 км село Трънска Клисура. Там пращат няколко есемеса на приятели от листата в телефона на Русев, за да заблудят, че е в чужбина и да се отчете чуждият мобилен оператор. След това захвърлят джиесема и се връщат обратно в България.

Грешката им според разследващите е, че бързайки да прикрият следите си, недообмислят добре как да действат. Вместо да изоставят и колата на Русев в Сърбия, където евентуално да я опожарят, например, двамата се връщат с нея в България. В жабката оставят всички документи, зелена карта, гражданска отговорност, талон и най-вече личната карта на Русев.

Това всъщност ги издънва и двамата са закопчани часове след като майката на Кирил Русев подава сигнал в полицията, че синът й е изчезнал.