0

П оглъщането на нетипични предмети най-често е резултат на поведенчески проблем, свързан с липса на внимание и по-рядко вследствие на здравословен проблем. Някои животни развиват необичайното поведение да поглъщат камъни, дърво, пластмаса, конци, гумени играчки и др. Този проблем се нарича „пика” и се определя като упорито дъвчене и консумация на нехранителни вещества.

Поведение

Въпреки че много от нашите кучета и котки дъвчат различни предмети, само много малка част от тях действително поглъщат предметите или част от тях. Това поведение може да бъде симптом на здравословен проблем като хранителни дефицити или поведенчески проблем - като тревожност, скука или компулсивно поведение. Най-честа причина е липса на обогатяване/скука – ако на животните не се предоставят адекватни упражнения, умствена стимулация, интерактивни играчки или социално взаимодействие, кучетата и котките търсят собствен начин да се забавляват и измислят за целта най-неподходящите играчки. Например кучета, на които не са дадени подходящи, безопасни играчки за дъвчене, могат да дъвчат камъни или дърво, което може да износи зъбите им и да бъдат погълнати. Поглъщането на предмет е изключително опасно и често е повод за спешно посещение при ветеринарен лекар.

Симптоми

Симптомите, които най-често се наблюдават, са повръщане, болка в коремната област, липса на дефекация или тъмни/кървави изпражнения. Животното може да успее да повърне част от погълнатия предмет. Може също да се наблюдават газове и лош дъх. Чуждото тяло може да доведе до частична или пълна обструкция на храносмилателната система. А в зависимост от формата, често конци, ленти и други тъкани могат да представляват линеарно чуждо тяло, което да доведе до чревна инвагинация. Диагнозата се поставя на база общ преглед, анамнеза и допълнителна образна диагностика като ехография и рентгеново изследване, със или без контраст. Лечението в повечето случаи е оперативно или ендоскопско, ако предметът все още се намира в стомаха на животното. Съветвам стопаните да бъдат отговорни и да внимават какви играчки осигуряват на своите любимци. Внимавайте за части от играчката, които лесно могат да бъдат отхапани и погълнати. На едрите породи трябва да бъдат осигурени по-големи и трудни за разкъсване и поглъщане играчки. Котките трябва да се пазят от конци, прежди и малки гумени артикули, които често откриваме в храносмилателната система. Избягвайте нискокачествени играчки от мека гума, малки въжени играчки и плюш.

*Автор: Д-р Йоан Славчев