Р удолф ван Веен е от емблематичните ТВ готвачи по света, познат от многобройни изяви по 24kitchen.bg, от чиито архиви взимаме тези истински кулинарни класики от цял свят.
Грузинска питка
Необходими продукти:
За тестото:
- 30 г масло
- 400 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 200 мл кисело мляко
- 1 яйце
- сол
За пълнежа:
- 400 г бяло саламурено сирене
- 2 яйца
За поднасянето:
- 2 яйца
- бучка масло
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото. Сипете брашното върху плота и го поръсете с бакпулвера. Направете кладенче в брашното. В кладенчето сложете киселото мляко, яйцето, солта и разтопеното масло. Омесете меко и еластично тесто. Оформете го на топка и го сложете в хладилник за 30 минути. Разточете тестото върху набрашнен плот в елипсовидна форма с дебелина 1 см и дължина 30 см. Оформете ръб на тестото, като подгънете краищата му навътре. Трябва да се получи нещо като лодка. Натрошете сиренето в купа и добавете яйцата. Разбъркайте и овкусете с малко черен пипер. Сипете пълнежа в лодката от тесто и го разпределете равномерно. Печете питката в предварително загрята фурна на 170 градуса по Целзий за 20 минути. Извадете питката и чукнете 2 яйца едно от друго, като се стремите жълтъците да останат цели. Печете хляба още 10 минути. Накъсайте бучка масло върху все още топлия хляб и поднесете.
Зеленчуково пюре с кюфтета в доматен сос
Необходими продукти:
- 800 г картофи
- 1 малка глава броколи
- 1 малка глава карфиол
- бучка масло
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 400 г кайма (50:50 свинско и телешко)
- 1 яйце
- 50 г настърган кашкавал
- зехтин
- 400 г нарязани домати
- 250 г чери доматчета
- половин връзка магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете картофите на парчета. Сложете ги в тенджера с вода и щипка сол и ги варете 15 минути. Накъсайте малки глави карфиол и броколи на розички. Добавете ги при картофите последните 5 минути от варенето. Изцедете сварените зеленчуци, като оставите малко от водата в тенджерата. Намачкайте зеленчуците и добавете бучка масло. Овкусете със сол и черен пипер.
За кюфтенцата нарежете много на ситно лука и чесъна. Сложете ги в купа и добавете каймата, яйцето, настъргания кашкавал, сол и черен пипер. Омесете каймата с ръце. Оформете еднакви малки топчета от каймата. Изпържете кюфтенцата за 6 минути в съвсем малко мазнина в тиган. Обръщайте ги от всички страни, докато придобият златист цвят. Добавете нарязаните домати от буркан или консерва, разбъркайте и оставете соса да поври 10 минути.
Разрежете чери доматчетата на половинки. Магданоза нарежете на ситно. Добавете ги към кюфтенцата за 2 минути. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте зеленчуково пюре като основа и полейте кюфтенцата с доматен сос.
Пица пай със сирена
Необходими продукти:
За тестото:
- 285 г брашно
- 170 г масло
- 150 г крема сирене
- 3 с.л. студена вода
- 15 мл оцет
- 1 ч.л. бакпулвер
- сол
За пълнежа:
- 150 г броколи
- 100 г галета
- 100 г чери домати
- 4 стръка пресен риган
- 6 жълтъка
- 400 г заквасена сметана
- 2 топки моцарела
- 200 г сирене таледжио
- 200 г сирене пекорино
- 200 г сирене горгонзола
Начин на приготвяне:
За тестото сипете брашното на плота, поръсете го с бакпулвера и солта и го разбъркайте. Направете кладенче в брашното и в него сложете крем сиренето, маслото със стайна температура, водата и оцета. С пръсти смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто, като си помагате с шпакла. Сплескайте тестото и го увийте в прозрачно фолио, поставете го в хладилник за 30 минути.
Накъсайте броколито на розички и ги бланширайте във вряща подсолена вода за 3 минути. Прецедете ги и веднага ги сложете в купа с леденостудена вода за 1 минута. Прецедете ги. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 4 мм. Намаслете дъното и стените на форма с пружина (диаметър 25 см). Изрежете лента от тестото, почти с дебелината на стените на формата. Навийте лентата на руло и я развийте върху стената на формата. На дъното напаснете останалите отделни парчета тесто. Поставете формата в хладилник за кратко. В купа разбъркайте сметаната и жълтъците. Нарежете на ситно листата риган (може да ползвате и сушен) и ги добавете в сместа. Разбъркайте. Сипете галетата на дъното на пая. Върху нея разпръснете добре подсушените броколи и целите доматчета. Изсипете сместа със сметана върху зеленчуците.
Настържете пекориното и го разпределете в едната четвъртина на формата. В друга четвъртина накъсайте на парченца горгонзолата. В третата четвъртина накъсайте моцарелата, а в последната четвъртина разпределете нарязаното на парченца сирене таледжио. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
Сладки картофи с мексиканска салца
Необходими продукти:
- 4 сладки картофа
- 1 глава червен лук
- 1 червена чушка
- 1 люта чушка
- 4 домата
- 1 скилидка чесън
- 1 връзка кориандър
- 1 лайм - сокът
- зехтин
- 2 авокадо
- 400 г сварен черен боб
- 400 г царевица от консерва
- 2 с.л. сладък чили сос
- 200 г сирене фета
- 100 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Измийте сладките картофи, изрежете черните точки и ги подсушете. Сложете ги в стъклена купа, посолете и покрийте с чиния. Поставете в микровълнова фурна за 9 минути на 800W. За салцата обелете и нарежете на ситно червения лук. Доматите и чушката нарежете на малки кубчета. Нарежете кориандъра на ситно. Разрежете лютата чушка на две по дължина и отстранете семките й. Нарежете я на ситно. Сложете всички зеленчуци в купа. Добавете скилидката чесън, като я смачкате с преса. Овкусете със сока от лайма, сол и повече зехтин. Разбъркайте много добре.
За салатата разрежете авокадата на две, отстранете костилката, обелете ги и ги нарежете на едри кубчета. Сложете авокадото в купа. Добавете добре прецедените сварени черен боб и сладка царевица. Овкусете с чили соса и разбъркайте добре. Нарежете или начупете саламуреното сирене на кубчета. Сервирайте по 1 задушен сладък картоф на човек, като го разтворите. Поръсете с мексиканска салца, кубчета сирене и сметана. Гарнирайте със салата.