0

П евицата Цветелина е запалила истински нестинарски огън за снимките на новия си видеоклип, разкри пред „Телеграф“ самата тя. Това се е случило точно на Илинден в Странджа планина, община Малко Търново. „Беше мистично преживяване като самата песен „Нестинарски огън“. За мен тя е лечебна. Който я чуе, си я пуска отново и отново. Не може да спре. Завладява те така, както Странджа планина“, сподели звездата.

Изненада

Песента е част от новия й албум „Родовата сила“. „Има ритми като песента „Дунавски поздрав“ и „Нестинарски огън“, които досега са звучали само като хоро и затова ми се искаше да създадем специални авторски песни в ритъма на нестинарския танц и хорото „Челе уне“, характерно за Северозападна България“, казва Цветелина. За първи път тя е включила толкова много дуети в свой албум. 

Личен архив

"Обичам да споделям сцената със свои колеги и тук са включени песни с македонския изпълнител Блаже Богев и песента „Посланици на любовта“, която изпяхме на фестивала „Пирин фолк“. С колегата Стоян Петков направихме първия за фолклорния жанр „Тракийски Машъп“, което ще рече сбор от най-добри песни за Тракийска област с цел привличането на младото поколение към народната музика. Песента „Дъще мила“ е много скъпа на сърцето ми. Изпяхме я с 14-годишната Теди Славова, която спечели на фолклорния фестивал в с. Царевец дует с мен

Най-голямата изненада за публиката вероятно ще бъде дуета с майка ми Елена, който й подарих по случай юбилея. „О, мама!“ е песен от моето детството и първият стар шлагер в моя репертоар“, издаде певицата.

Варна

Само преди броени дни тя отпразнува рождения си ден във Варна - града, в който е израснала. „Обичам да празнувам в любимата ми Варна. Да събера наличния състав на семейството и по-скоро да се видим и обменим заряд от рода си.

Празнува рождения си ден на плажа

 Празнува рождения си ден на плажа
Авторът

Тази година се завърнаха моите племенници, които живеят в Америка с децата. Брат ми Добромир, живеещ в Лондон, и неговите деца и семейство. Моето семейство - Лъчезар младши и старши. Майка ми, голямата ми сестра Валя. Беше ми пълно сърцето да видя всички заедно. Това е празник за мен и най-големият подарък. Посрещнах рождения си ден с пълно с обич сърце, по специален за мен начин още от сутринта и го завърших със заслужено внимание към моите най-близки. Във Фейсбук и по телефона валяха хиляди пожелания. Как да не съм щастлива с такова признание и обич“, обясни Цветелина.

Корени

Именно след такава родова среща се е родила и заглавната песен на албума й „Родовата сила“.

Корицата на новия й албум

 Корицата на новия й албум
Личен архив

„Тя беше по линия на моята баба Ана, майка на майка ми, в Петрич. Преживяването беше незабравимо и роди стих. По желание на мои почитатели се превърна в песен, която се приема много добре от публиката. Пея я в началото на всеки мой концерт. С невероятните автори, аранжори и музиканти, с които имам благословението да работя, се постарахме да има творби от различни фолклорни области. Както автентични, така и авторски. Получи се много разнообразен албум, който надгражда предходния „Завръщане към корените“. А любовта ми към род и народ е много дълбока и ме води напред. Отразява се в живота и творчеството ми и я живея както на сцената, така и в моите делници и празници“, добави тя.

Мисия

За Цветелина е важен всеки концерт и всеки човек, който присъства. „Често казвам, че пея на всяко сърце и е така. Когато изляза на сцената, ме залива една обич към хората. Към България и мястото, което ме е призовало да го повеселя. За мен това е мисия. Вярвам, че зарядът, който излъчвам и оставям, ще топли и радва дълго време след концерта. Ще направи положителна промяна“, казва певицата. За нея всеки концерт е единствен и неповторим.

На концерт

 На концерт
Личен архив

„Самите хора ми дават огъня и аз им го връщам умножен, но преди това те усещат, че съм там за тях. Излъчвам им човещина и те ми отвръщат човешки. Събуждат се искрените чувства и вълнения и ми се доверяват. Пеят, плачат, смеят се, танцуват. След концерта те са други. Ведри, уверени, заредени от българския дух. Будни и вдъхновени. Музиката е едно вълшебство“, продължава чаровницата. Тя е благодарна на Бога за дарбата и възможността с нея да пътува и опознава различните краища на България. „Българинът е жилав и издръжлив.

Сред природата

 Сред природата
Личен архив

Съхранен все още в своята естественост, която много ценя. Точно тези срещи с публиката ме държат здраво до корена и бита на нашите сънародници. Изстрадалите очи, които слизам от сцената, за да видя отблизо, са пълни с токова мъка и обич. Вярвам, че след концерта се засилва обичта. Обичам си призванието точно заради хората. Обичам си родината и ще я възпявам, докато съм жива“, казва още Цветето на българския фолклор.

Родовата сила и „Духът на България“

Цветелина подари на читателите на „Телеграф“ и един от най-силните си стихове: „Духът български е буден и това го виждам на всеки концерт и фестивал, свързан с фолклора. Това е доста оптимистично. Ще ми се да сме единни, какъвто е и символът на българското хоро. Ръка за ръка, в делник и празник. Написах цяла поредица със заглавие „Духът на България“. Хората могат да я потърсят в Ютуб, където ги рецитирам. Музикалният канал е Цветелина Мюзик, а поетичният - в Ютуб Цветелина Добрева. Тук ще споделя стиха на заглавната песен, на новия албум - „Родовата сила“, в памет на дедите ми. С благодарност и благословение към настоящия и бъдещ род. Към дедите и наследници на българския род“:

Преминал е през толкова неволи,
духът на днешния ни род.
Но сили е намирал да се бори,
нарамил тежкия хомот.

През бури с вяра е минавал
и тя го е спасявала в беда.
Напук на всичко е успявал
и бил е с вдигната глава.

Когато искал за минута
да спре и сили да сбере.
Запявал песни за хайдути,
юнашкото хоро да поведе.

Било е тъй от памтивека
и май усмихваш се сега.
Тук себе си ти припознаваш
и родовата сила осъзнаваш.