3

П опфолк певицата Валя има вече над 100 нарисувани картини, похвали се пред „Телеграф“ самата тя. 

Обожава да рисува пейзажи и коне. Повечето й картини са пролетни. „Харесва ми да рисувам зелени поля, цветя, треви, поточета, водопади - имам само един или два зимни пейзажа. Аз съм усмихнат позитивен човек и предпочитам пролетта и лятото като сезони. Много ми харесва също така да рисувам коне, ама добри коне. Това е любимото ми животно, то е символ на сила и на свобода, темперамент. Красиви и добри същества са. Дори когато рисувам кон, а аз вече доста съм направила и по поръчка. Но какъвто и да е конят, важното е да е добър.“ Признава, че никога не е рисувала хора. Но се радва, че картините й се харесват и приемат добре от хората. Има доста от тях, които красят стените на нейни почитатели. Рисува с маслени бои и с акрил. Червенокосата певица издава, че таланта си в тази посока е наследила от своя дядо по бащина линия, който също е рисувал много добре и е бил музикант. “Аз от дете съм много артистична, пея, рисувам, разказвам истории и те стават много забавни“, казва Валя.

Тя има свое собствено място – студио, в което твори. Там са подредени платната й, всички бои, оборудвано е с четки, шпатоли и всичко необходимо за творене. Наскоро нарисувала и най-голямата си картина 80 на 100 по поръчка на нейни приятели за лятната им къща, което за нея било голямо предизвикателство. Досега не е правила никога изложба, но се замисля в тази посока, защото все повече хора я карат. 

Вяра 

“Много често ме питат защо изглеждам толкова добре. Моята терапия е смехът, изглеждам така, защото се смея и съм позитивен човек“, споделя откровено Валя. Това, което я кара да се събужда сутрин с усмивка и да заспива така, е вярата в Господ. “Откакто имам вяра в себе си, знам, че за всяко нещо има надежда - разказва още тя и продължава: - Спомням си, че майка ми, която е дълбоко вярваща и много добра жена, много пъти ми е подарявала Библията като дете, но аз я отварях, преглеждах я и я затварях и така хващаше прах в някой ъгъл. Не ми беше удобно това, което пишеше вътре“, спомня си Валя. Певицата си спомня как като дете понякога искала от Бог някакви неща и в повечето случаи не се получавали. Тогава питала майка си защо при нея става. „Майка ми ми обясни, че трябва да се молиш с отворено сърце и добрина, много е важно да бъдем добри“, разказва още тя. И добавя, че никога не е видяла майка й да отмъсти на някого, дори и на тези, направили срещу нея много лоши неща. „Опитвайте да правите добро и доброто ще ви се върне, знам, че звучи наивно, но това работи“, казва тя. Спомня си как сложила в молитвите си нейна близка приятелка и се молила всеки път за нея като за собственото си дете с отворено сърце, а добрините не се забавили. 

Прошка

За първи път прави по-сериозен прочит на Библията по време на първата вълна на ковид. Валя я препрочита всеки ден. “Не е важно колко пъти си я прочел, а как я усещаш. Библията за мен е нещо като приложна психология. Ако не те променя и не ти влияе, по-добре я затвори. По време на едната вълна наш приятел, много богат човек, почина, нищо не можа да го върне. Тогава се замислих и си дадох сметка колко сме слаби всъщност ние, хората. В един момент човек има нужда от надежда, а Библията дава точно това. Не може и не трябва да я четеш като исторически роман. Осъзнах и преосмислих много неща, след като вникнах в тази книга. Осъзнах нуждата от това, започнах да чета и други книги, прочетох работи на много големи и успешни хора, започнах да прощавам, укротих гнева и нервността си, успях и да потисна егото“, разказва още Валя. Една от най-важните промени в нея е, че се е научила да прощава. Споделя, че егото й е пречило. „За мен прошката преди беше един вид да се съгласиш с това какво са ти направили. По човешки не можем да простим, затова молим Господ да ни помогне“. Евангелието преобръща живота й, мисленето и поведението й в по-добра посока. Там тя намира отговорите на всички въпроси, които я вълнуват. „Станах по-смирена. Това е здраве“, добавя още певицата. 

Мускули 

Всеки ден лъчезарната певица намира време за спорт. Любимото й занимание е фитнесът. Признава, че се запалила още преди около 10 години. „Помня, че още като пуснах песента ми „Все си ти“, тогава започнах да тренирам с инструктор“, споделя Валя. Напоследък дори споделя видеа в социалните мрежи, за да мотивира за спорт и последователите си. „Днес харесвам тялото си повече, отколкото като бях на 25, тренирам всеки ден, спазвам режим и тялото ми ми се отблагодарява“, добавя тя. Това, което не харесва, е жени с големи мускули, затова не тренира с големи тежести, а прави по много повторения. „Харесвам нежните женствени форми, аз не искам да приличам на мъж в пола, има момичета, които според мен определено прекаляват, не знам кой им дава такива съвети“. Спомня си, че преди години тренирала с един инструктор, който й давал много тежки упражнения. “Повиках го след една тренировка и му казах така: „Погледни себе си, погледни мен. Аз не искам да приличам на теб, искам да съм си жена и смених инструктора с жена. И досега тренирам с нея“, разказва певицата. Споделя, че се храни внимателно и никога не преяжда. Спазва правилото дажбата й да се побира в шепа. „Храня се много често, да кажем през 2-3 часа. Пазарувам сама, тук в магазините знаят, купувам винаги по малко, защото не искам да преяждам“, споделя изпълнителката. „Аз не се наяждам, никога не съм наядена. Най-важното е да не преяждаш. Имам много силна воля“, добавя още тя. 

Пуска нова песен през пролетта 

Продължението на „Все си ти“ идва през пролетта. След две години пауза в попфолка певицата най-накрая пуска нова песен. Тя е записана още преди половин година, но иска да направи и видео към нея, за да пусне целия проект. “Аз не съм човек, когато не е топло. Чакам пролетта, за да снимам клип, и ще я пусна. Последните години правила само народни песни и хората се притеснили, че няма да има нова в стил попфолк. Изпълнителката иска да изненада почитателите си с нова страхотна хитова песен и признава, че не може да си позволи да прави посредствени неща. „Чаках такава песен с хубавия смислен текст, любовен, с добра музика. Аз се чувствам отговорна, внимавам какво пея. В песните отразявам себе си и това, което мисля. Искам те да са хубави и с позитивно послание“. 

Дъщеря й става лекар 

Лекар или адвокат иска да стане дъщерята на певицата. Въпреки че на прощъпалника хванала четките за грим на майка си. Валя разказва, че дъщеря й е наследила таланта и може да пее, а доскоро рисувала, дори имала своя изложба, но с времето желанието й да бъде художник изчезнало. Най-важното обаче, на което иска да я научи, е да бъде добър човек с достойнство и да държи на думата си. От 13-годишна малката чете сериозна литература за развитие на личността, смята, че проблемите на децата днес са в резултата на отношението на родителите. В момента момичето учи в гимназия с френски и английски. В свободното си време двете обичат да пазаруват и да се разхождат по магазините.