0

М ного от известните и обичани популярни лица у нас празнуват имен ден на Цветница. Екип на „Телеграф“ се свърза с част от тях и те ни споделиха къде и как ще се почерпят.  Латинка Петрова ще празнува в театъра с колегите, Здравко от „Ритон“ и Маргарита Хранова ще бъдат в столични заведения, а Камелия пък ще пренесе пролетта у дома си.

Сцена

Актрисата Латинка Петрова ще отпразнува имения си ден на любимата си сцена, сред колегите си. „Оказа се, че имам представление в Народния театър на 9-и и ще почерпя колегите там. Вкъщи ще бъде трудно, защото в 16:30 ч. трябва да бъда в театъра и няма как да посрещна гости“, каза тя и добави. „Ще кажа няколко думи за етимологията на името Латинка. По време на кръстоносните походи по нашите земи е минавал един отряд и те са имали едни оранжеви знамена. И нашите прапрапрабаби са им казали: „Я, ето ги  латиняните“. И по този начин цветето латинка с оранжевия цвят е приело това име до ден днешен. Така че това име Латинка има история, не е просто цветенце.

По принцип получавам много телефонни обаждания на този ден. И когато съм свободна и нямам ангажименти и представления, всеки е добре дошъл у нас. През годините съседите са ми подарявали саксии с цветя, обаждат се хора, с които отдавна не сме се чували, вълнуващ празник е. Това е от първите пролетни и особено възрастните хора много се радваме, природата се събужда и ще се хванем за копривата. По отношение на това всички пенсионери нека намерят лапад, киселец и да си направят всички пролетни прекрасни гозби, които нашите баби ни приготвяха. Дано има на пазара от тях, за да си направим тези вкусни супички за празника. Ще отида и на черква, разбира се. Сега трябва да намеря и върба, за да си направя венец, който да закача на вратата за здраве. Някак се умиляваме на този празник. Весели празници и се радвайте на пролетта, тя ни връща към живота“, пожела на всички усмихнатата актриса.

Дом

Попфолк певицата Камелия и нейната половинка Цветин имат троен повод на Цветница. „Майката на Цветин също е именничка. Тя винаги ходи до църквата и взима върбови клонки, които носи вкъщи. След това се събираме и похапваме. Този празник винаги е неделя и повечето пъти съм свободна и не работя, така че почти винаги се събираме. Нямаме конкретни планове заради времето. Ако е хубаво, ще излезем някъде навън да се разходим в този празничен и цветен ден, но мисля, че тази година го дават дъждовито. Когато природата е неблагосклонна към нас, си стоим вкъщи“, разказа самата певица и добави. „Обичам да си украсявам в нас с много цветя на този ден. Общо взето, си създавам настроение у дома“. 

Нейната колежка Маргарита Хранова ще отбележи празника си за първи път в заведение. „Ще го изкарам, както винаги, с моите най-близки хора, но този път не у дома. През деня съм председател на жури в конкурса за млади изпълнители „Звездите на Лора“ в град Свищов. След като се прибера, ще се посмеем с децата, внуците и цялата фамилия в заведение“, сподели великата певица.

Албум

Здравко от „Ритон“ също отбелязва този пъстър ден с неговата любима Катя и близките им приятели. „Обикновено имаме гости на Цветница, но тази година поради лошото време ще се съберем в един ресторант с приятели. Честно казано, почти никога не стигам да си взема върбови клонки от черквата. Винаги моите приятели ми носят, преди да дойдат в нас, минават през църквата и си ги слагаме на вратата. Иначе в двора имаме върбички и от тях също си късаме и си слагаме за здраве и късмет“, отбеляза той и честити празника.

Изпълнителката Цветелина Добрева освен че ще отпразнува именния си ден,  ще изненада и почитателите си с нещо ново. „Най-хубавото тази година е, че подарявам и на себе си, и на публиката този дългоочакван фолклорен албум - „Родовата сила“, точно на 9 април. Че какво е празник без песен и цвете. Преди това на Лазаровден съм в град Аксаково, до Варна, ще пея на стадиона. Цветница ще празнувам във Варна, града, в който съм израснала.