0

Г олямата комедийна актриса Латинка Петрова влезе в ролята, играна досега от колежката й Емилия Радева, в спектакъла на Недялко Йорданов „Каквото, такова“ в Народния театър „Иван Вазов“.

Заради загубата на легендата от култовите сериали „Дом за нашите деца“ и „Откраднат живот“ представлението не се играеше известно време, но от декември започна нов живот с къдрокосата блондинка. Тя влиза в ролята на учителката, чийто клас се събира от 50 г. „Трябва да я гоня по възраст, тъй като е на 90, а аз съм с 10 г. по-млада. Не е голяма разлика, но все пак. Тъжното и смешното е вътре, написано много добре от Недялко Йорданов, публиката се припознава, интересът е голям, сега на 20 декември беше последното, стана истински празник“, сподели Латинка.

Комедия

Самата тя е давала уроци на млади артисти и преподавателската професия хич не й е чужда. „Майка ми беше учителка. А аз съм готвила студенти за НАТФИЗ. Имам точно око за кадърните. Сега като гледам някои спектакли ширпотреба - сборен състав, да стане театърче, да вземем някой лев - ми е доста тъжно. Комедията е висше изкуство! Няма академия за комици - това е целувка на Бога! Напъните да си смешен са много тъжни. Нямаме критика! Театроведи по-рано пишеха за спектакли, за отделни актьори, така си сверяваха часовника. Сега като си разочарован, какво от това... Много самодейност има за съжаление, което минава за изкуство“, коментира Петрова. Най-популярен от учениците й е Стефан, който е станал звезда в пловдивския театър. Две от момичетата й пък са заминали за Канада и там се занимават с театър. „Радвам се на тия малки успехи. Сега светът е отворен за младите - можеш да отидеш от театър в театър. При нас беше проблем, така вегетирах в Сатирата 29 г. Сега, ако си талантлив, може да намериш своето място. И малко шанс, разбира се“, добавя тя.

Шпагат

На 1 януари Латинка Петрова има троен празник – освен че влиза в новата година, тя има 80-годишен юбилей, а поводите за наздравиците се допълват и от годишнината от сватбата. „Не планирам нищо за юбилея. Някак си би било нескромно, защото много колеги на моето място са закъсали, страдат, съвестно ми е и да не дърпам дявола за опашката. Да имам радостта от това, че не скърцам никъде по тялото. Танцувам, пускам си музика, разтягам се сутрин, храня се нормално, задължително ябълка на ден. Внимавам. С ниско кръвно съм и това е нещото, което е добро за тези години, защото по това време хипертонията напира“, казва актрисата. И на 80 тя продължава да може да прави шпагат. „Става с хубаво загряване сутрин, първо на полушпагат, после се опъва предното краче, после и другото. Да усещаш физиката, че ти е подчинена, е прекрасно. На обяд излизам и правя движения обезателно - всеки божи ден разходки, обикалям градинката в „Младост“, понякога два пъти. Правя се, че бързам за някъде, а не бързам за никъде. Готвя по три манджи всеки ден. Чета, следя политиката, говоря си с телевизора“, обяснява ежедневието си тя. Със съпруга й, тенора Красимир Джонгалов, ще празнуват златна сватба – 50 г. брак на 1 януари 2024. „И той е добре, само че има един проблем – свърши киселото зеле. Сега за ракийката ще трябва да премине на друга салатка. Иначе праз имаме до май, той се запасява като за война. Иначе живеем в равновесие. Като не те нервират, е много добре. Баланс трябва задължително. Ако има огънче, веднага млъквам и така всичко се разминава. Моето наказание е моето мълчание“, добавя Лоти.

Равносметка

Освен че няма планове за юбилея, тя не прави и равносметки.„Защото не е краят близо. Има още енергия за себедоказване, да викаш своето послание на публиката, да крещиш „Жив съм“ с твоята работа. Колкото и да съм популярна, не страдам от това - няма да правя грандиозни чествания. За новата година трябва да поддържам духа и тялото в изправност, че имам представления. Годините не питат, пита публиката. Надявам се и през новата година да съм добре със здравето. Нямам операции, нямам ботокси, корекции, не спихнах в модерността на всичко това. Естеството на нещата е по-приятно и по-нормално“, казва Латинка Петрова. След като й сложиха лещите от НАСА, тя твърди, че вижда по-добре от младини, а с очила ходи от суета, за да не си слага грим. Някога е мечтаела да изиграе Нора на Ибсен, сега просто се надява съдбата да й даде шанс още малко да излиза на сцената.

Качи се на вулкана Етна, рапира

Екскурзия до вулкана Етна е едно от незабравимите й преживявания през 2023 г., случило й се преди няколко месеца. „Видях кратера от близо. Видях другата планета, когато няма да има живот, растения... Всичко е в черни форми, на километри. Продължава да бълва огънче. Много китаец, много японец там. Някои дори с патерици, обаче катерят нагоре. Има и доброволци - катерят пеша, макар да има бусче“, разказва впечатленията си Латинка. Тя ще запомни годината и с рекламния клип, който е снимала за германската телевизия. „За марка спортни облекла е. Танцувах рап. Бяха го измислили великолепно. С едно момче, рападжия, сме облечени еднакво и публиката е изненадана, че аз умея всичко. В България я снимахме“, сподели актрисата.

Сънува очите на Парцалев и езика на Пепа Николова

„Телефонът все повече мълчи, намаляват приятелите, но в сънищата идват покойните и това много ме натъжава. Често сънувам Парцалев - с огромни очи, които се сменят. Не плаче. Той има едни и същи жестове при смях. Приятно ми е да го видя на сън. Скоро сънувах Пепа Николова и Стоянка Мутафова. Возихме се в една кола и жестоко се смеехме. Не разбрах какъв е поводът, но аз карах. Може би се връщат неща от спомените ми. Сънувах последната ни среща с Пепа, като ме помоли да я закарам до болницата. Тогава ми показа езика си, който беше станал лилав от болестта - това ми е останало много дълбоко в паметта. Не вярвах, че си отива, а колко енергия имаше в нея... Можеше още много да даде на България“, разкрива още Латинка Петрова.