О ще няколко идеи какво да направим с тиквички, така че да е свежо и лесно, но ефектно, видени в gotvach.bg.
Пълнени на фурна
Продукти:
- 2 тиквички
- 2-3 домата
- 4 яйца
- 2-3 печени червени чушки
- 200 г сирене
- кашкавал - количество по желание
- 2-3 стръкчета магданоз
- сол на вкус
Приготвяне:
Тиквичките се измиват и режат на 3-4 парчета, в зависимост от големината на тиквичките, на дължина. Нареждат се в тава. Върху тях се слагат нарязаните домати, чушки, сирене. Яйцата се разбиват отделно, посоляват се. Вътре се настъргва кашкавал и се добавя накълцаният магданоз. С тази смес се заливат тиквичките. В тавата се добавя малко мазнина и се слага във фурна да се изпекат.
Бутерки с бекон
Продукти:
- 1 тиквичка
- 150 г бекон
- 300 г бутер тесто
- 1 жълтък
- сол
- чубрица
Приготвяне:
Тиквичката се нарязва по дължина на пръчици. Бланшира се за 1-2 минути в подсолена вряща вода, като се внимава да не се начупи. Беконът и тестото се нарязват на тънки лентички с широчина около 2 см. Около всяко парче тиквичка се навиват спираловидно лентичка бекон и лентичка тесто. Най-лесно става, като се сложат една до друга двете лентички, така че беконът леко да застъпва ръба на тестото и тиквичката се търкаля по тях. Нареждат се върху хартия за печене. Намазват се с жълтък, разбит с малко чубрица. По желание може да се сложат и други подправки. Пече се в загрята фурна до златисто (около 30 минути на 200 градуса).