0

И ван Звездев предлага и различни рецепти за лазаня, ето две с извара, още на zvezdev.com.

С кюфтета

Необходими продукти:

  • 12 кори за лазаня
  • 2 сурови наденици
  • 500 г извара
  • 200 г пушен кашкавал
  • 500 г домати
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 глава кромид лук
  • 10 листа пресен босилек
  • 10 стръкчета магданоз
  • 100-120 мл червено вино
  • зехтин
  • краве масло за намасляване
  • 1 и 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар

За кюфтенцата:

  • 200-250 г кайма смес
  • 1 яйце
  • 50-60 мл прясно мляко
  • 1 филия хляб
  • 5-6 стръка пресен магданоз
  • 1/2 ч.л. сол
  • зехтин за пържене

Начин на приготвяне:

Нарязваме кромид лук на ситно и го задушаваме в зехтин за кратко. Добавяме нарязана на парченца наденица. След като промени цвета си, слагаме доматено пюре, наливаме червено вино и изчакваме течността да се изпари. Добавяме домати, предварително нарязани на парчета и пасирани, поръсваме със сол и захар. Разбъркваме и оставяме соса да къкри на бавен огън и под капак за 15 минути. В самия край поръсваме с босилек и магданоз, нарязани на ситно.

През това време приготвяме кюфтенцата. Накисваме филия хляб в малко прясно мляко. В купа слагаме кайма, добавяме пресен магданоз и яйце. Отцеждаме хляба и го прехвърляме към останалите продукти в купата. Посоляваме и омесваме сместа. Оформяме малки топчета, които пържим в сгорещен зехтин от всички страни. В купа слагаме извара и наливаме малко от соса. Намачкваме с вилица. Намасляваме тава за печене с малко краве масло. Изсипваме една част от соса, колкото да се покрие дъното на съда. Редим кори за лазаня, нанасяме от изварата, слагаме кюфтенца и отново сос, поръсваме с едро настърган пушен кашкавал. Така редуваме до изчерпване на продуктите, като завършваме с кашкавал. Поднасяме с пресен босилек и каперси по желание.

Картофена с гъби

Необходими продукти:

  • 1-1,5 кг картофи
  • 150-200 г извара
  • 100 мл млечна сметана
  • 150-200 г кашкавал за настъргване
  • олио
  • сол

За плънката:

  • 200 г пресни печурки
  • 1 с.л. зехтин
  • 10-15 г краве масло

За доматения сос:

  • 1 консерва от домати
  • 1 глава кромид лук
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 в.ч. бяло вино
  • зехтин
  • 1 1/2 ч.л. сушен риган
  • 1 ч.л. босилек
  • 1 щипка захар
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязваме картофите на тънки филийки (с мандолина или остър нож). На дъното на тава поставяме хартия за печене. Намасляваме, редуваме пласт картофи, сол и хартия за печене до изчерпване на картофите. Последният пласт покриваме с хартия. Захлупваме с по-малка тава или някаква тежест. Запичаме на 200 градуса.

Нарязваме гъбите на тънки филийки, пържим ги в мазнина (масло и зехтин) на силен огън, докато се зачервят. Поръсваме гъбите със смлян черен пипер и няколко щипки сол. Приготвяме доматения сос. Запържваме за кратко в зехтин наситнения лук, добавяме нарязания на ситно чесън и виното. След като течността се изпари, в самия край слагаме доматите. Поръсваме с щипка захар, сол, риган и босилек. Оставяме соса да поври 2-3 минути, оттегляме от котлона.

На дъното на тава поставяме хартия за печене. В правоъгълен ринг редим лазанята - филийки картофи, върху тях - гъби и извара. По този начин редим няколко пласта - 2 или 3, като завършваме с картофи. Поливаме с доматения сос, отгоре поставяме настърган кашкавал, поливаме със струйка сметана. Поливаме с доматения сос, отгоре поставяме настърган кашкавал, поливаме със струйка сметана. Отстраняваме ринга, правим и следващата лазаня. Печем до зачервяване, за 10-15 минути във фурна, загрята на 180 градуса.