И ван Звездев предлага и различни рецепти за лазаня, ето две с извара, още на zvezdev.com.
С кюфтета
Необходими продукти:
- 12 кори за лазаня
- 2 сурови наденици
- 500 г извара
- 200 г пушен кашкавал
- 500 г домати
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 глава кромид лук
- 10 листа пресен босилек
- 10 стръкчета магданоз
- 100-120 мл червено вино
- зехтин
- краве масло за намасляване
- 1 и 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. захар
За кюфтенцата:
- 200-250 г кайма смес
- 1 яйце
- 50-60 мл прясно мляко
- 1 филия хляб
- 5-6 стръка пресен магданоз
- 1/2 ч.л. сол
- зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
Нарязваме кромид лук на ситно и го задушаваме в зехтин за кратко. Добавяме нарязана на парченца наденица. След като промени цвета си, слагаме доматено пюре, наливаме червено вино и изчакваме течността да се изпари. Добавяме домати, предварително нарязани на парчета и пасирани, поръсваме със сол и захар. Разбъркваме и оставяме соса да къкри на бавен огън и под капак за 15 минути. В самия край поръсваме с босилек и магданоз, нарязани на ситно.
През това време приготвяме кюфтенцата. Накисваме филия хляб в малко прясно мляко. В купа слагаме кайма, добавяме пресен магданоз и яйце. Отцеждаме хляба и го прехвърляме към останалите продукти в купата. Посоляваме и омесваме сместа. Оформяме малки топчета, които пържим в сгорещен зехтин от всички страни. В купа слагаме извара и наливаме малко от соса. Намачкваме с вилица. Намасляваме тава за печене с малко краве масло. Изсипваме една част от соса, колкото да се покрие дъното на съда. Редим кори за лазаня, нанасяме от изварата, слагаме кюфтенца и отново сос, поръсваме с едро настърган пушен кашкавал. Така редуваме до изчерпване на продуктите, като завършваме с кашкавал. Поднасяме с пресен босилек и каперси по желание.
Картофена с гъби
Необходими продукти:
- 1-1,5 кг картофи
- 150-200 г извара
- 100 мл млечна сметана
- 150-200 г кашкавал за настъргване
- олио
- сол
За плънката:
- 200 г пресни печурки
- 1 с.л. зехтин
- 10-15 г краве масло
За доматения сос:
- 1 консерва от домати
- 1 глава кромид лук
- 1-2 скилидки чесън
- 1 в.ч. бяло вино
- зехтин
- 1 1/2 ч.л. сушен риган
- 1 ч.л. босилек
- 1 щипка захар
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме картофите на тънки филийки (с мандолина или остър нож). На дъното на тава поставяме хартия за печене. Намасляваме, редуваме пласт картофи, сол и хартия за печене до изчерпване на картофите. Последният пласт покриваме с хартия. Захлупваме с по-малка тава или някаква тежест. Запичаме на 200 градуса.
Нарязваме гъбите на тънки филийки, пържим ги в мазнина (масло и зехтин) на силен огън, докато се зачервят. Поръсваме гъбите със смлян черен пипер и няколко щипки сол. Приготвяме доматения сос. Запържваме за кратко в зехтин наситнения лук, добавяме нарязания на ситно чесън и виното. След като течността се изпари, в самия край слагаме доматите. Поръсваме с щипка захар, сол, риган и босилек. Оставяме соса да поври 2-3 минути, оттегляме от котлона.
На дъното на тава поставяме хартия за печене. В правоъгълен ринг редим лазанята - филийки картофи, върху тях - гъби и извара. По този начин редим няколко пласта - 2 или 3, като завършваме с картофи. Поливаме с доматения сос, отгоре поставяме настърган кашкавал, поливаме със струйка сметана. Поливаме с доматения сос, отгоре поставяме настърган кашкавал, поливаме със струйка сметана. Отстраняваме ринга, правим и следващата лазаня. Печем до зачервяване, за 10-15 минути във фурна, загрята на 180 градуса.