И деи за различни видове хлебчета намираме на bonapeti.bg.
Чеснови възли
Необходими продукти:
- 50 мл зехтин екстра върджин
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 1 кубче прясна мая
- 750 г брашно
За намазване:
- 60 г краве масло
- 60 мл зехтин екстра върджин
- 4 скилидки чесън
За поръсване:
- 50 г сирене пармезан
- 1/4 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в около 400 мл топла вода. Прибавят се захарта, солта и зехтинът, и се разбърква. Сипва се брашното и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса. След това се разделя на 20 топки. От всяка топка се оформя фитил и се завързва на възел. Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се оставят да втасат. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 7-8 минути. Маслото за намазване се разтопява заедно със зехтина. Дърпа се от огъня и се прибавя чесънът, стрит на паста. Хлебчетата се намазват с чесновото масло. Накрая се поръсват с наситнения магданоз и настъргания пармезан.
Картофени
Необходими продукти:
- 400 г картофи
- 300 г бяло брашно
- 1 яйце
- 2 стръка салвия
- 1 с.л. олио
- 1 1/2 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, сваряват се и се оставят да се охладят, а 80 мл от водата от варенето се заделя. В нея се разтварят маята и захарта, като течността не бива да е гореща. Картофите се намачкват. В купа се смесват брашното, солта, картофите, наситнената салвия и олиото. Сипва се разтворената мая и се замесва меко тесто. Оставя се в намазана с олио купа да втаса. След това се разделя на 12 топки, които се подреждат в тава, покриват се с кърпа и се оставят да втасат. Намазват се с разбито яйце и се пекат в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор до готовност – 15 минути.
Съвет: Ако тестото е прекалено лепкаво, се оформя с намазнени ръце.