А петитната домашно приготвена храна не трябва да е сложна. Тъкмо обратното – и приготвянето, и споделянето й с любимите хора трябва да носи наслада. Иначе просто няма смисъл, обясняват от matekitchen.com.

Шишчета от тиквички и шунка

Продукти:

2 тиквички

200 г шунка

300 г сирене

100 г галета

100 мл зехтин

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете тиквичките на тънки ивици с помощта на белачка за картофи или ренде. Нарежете сиренето и шунката на правоъгълници. В чиния сипете зехтина и го овкусете с черен пипер. Потопете ивиците тиквички в зехтина, след което ги оваляйте в галета от двете страни. В края на всяка ивица поставете парче от шунката и правоъгълник от сиренето и завийте, така че да се получи стегнато рулце. Забодете рулото на шишче и продължете по същия начин до изчерпване на количествата. Подредете шишчетата в тава, покрита с хартия за печене, поръсете със зехтин и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.

Спанак на фурна

Продукти:

4 яйца

1 глава лук

250 г замразен спанак

350 г сирене котидж или извара

150 г сирене

30 г пармезан

60 г масло

1 щипка индийско орехче

1/2 ч.л. чесън на прах

черен пипер на вкус

Приготвяне:

В купа разбийте яйцата заедно с черния пипер, сухия чесън и индийското орехче. Прибавете половината от разтопеното масло, ситно нарязания лук, размразения и отцеден спанак и трите вида сирене. Разбъркайте много добре. Изсипете останалото масло в подходящ съд и намажете дъното и стените. Изсипете спаначената смес, разпределете равномерно и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути или до златист загар.

Руло

Продукти:

600 г кайма смес

1 яйце

1/2 връзка зелен лук

1/2 връзка магданоз

1 с.л. чубрица

черен пипер на вкус

За плънката:

300 г спанак

200 г сирене

1 връзка зелен лук

1 морков

1 скилидка чесън

50 мл олио

За заливката:

50 г кашкавал

1 яйце

Приготвяне:

Омесете каймата със ситно нарязаните пресен лук и магданоз, яйцето, чубрицата и черния пипер и оставете да отлежи, докато приготвите плънката за рулото.

За плънката измийте добре спанака, нарежете го и го задушете в тиган със загрято олио заедно с нарязания пресен лук и чесън и настъргания на едро морков. Оставете за 5-6 минути на слаб огън, след което натрошете вътре сиренето, разбъркайте хубаво сместа и оттеглете от котлона. Вземете лист алуминиево фолио и го намажете с олио. Разстелете върху него каймата на правоъгълник с дебелина 1 см. Отгоре изсипете спаначената плънка. Разнесете я равномерно и навийте рулото с помощта на фолиото. Преместете рулото в тава, покрита с хартия за печене, и печете на 200 градуса около 40 минути или докато каймата се зачерви.

За заливката извадете рулото и разпределете отгоре смес от настъргания кашкавал и едно сурово яйце. Върнете във фурната колкото кашкавалът да се зачерви.

Нарежете готовото руло на филийки и сервирайте с гарнитура по желание.

Бяла риба на тиган

Продукти:

500 г бяла риба

250 г чери домати

100 г доматено пюре

50 г маслини

60 мл зехтин

1 люта суха чушка

2 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

2 дафинови листа

5 стръка прясна мащерка

сол на вкус

бял пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете чери доматите на половинки, накълцайте чесъна и магданоза. Нарежете бялата риба на порционни парчета. Загрейте мазнината и сложете да се запържат нарязания чесън и сухата люта чушка. Разбъркайте няколко пъти и добавете чери доматите. Оставете ги да се готвят минута-две, след което сложете доматеното пюре и подправете с дафиновия лист и мащерката. В така приготвения сос подредете парчетата риба и ги оставете да се готвят 4-5 минути. Обърнете ги и прибавете в тигана маслините и наситнения магданоз. Гответе още 4-5 минути и дръпнете ястието от котлона.