А петитната домашно приготвена храна не трябва да е сложна. Тъкмо обратното – и приготвянето, и споделянето й с любимите хора трябва да носи наслада. Иначе просто няма смисъл, обясняват от matekitchen.com.
Шишчета от тиквички и шунка
Продукти:
2 тиквички
200 г шунка
300 г сирене
100 г галета
100 мл зехтин
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете тиквичките на тънки ивици с помощта на белачка за картофи или ренде. Нарежете сиренето и шунката на правоъгълници. В чиния сипете зехтина и го овкусете с черен пипер. Потопете ивиците тиквички в зехтина, след което ги оваляйте в галета от двете страни. В края на всяка ивица поставете парче от шунката и правоъгълник от сиренето и завийте, така че да се получи стегнато рулце. Забодете рулото на шишче и продължете по същия начин до изчерпване на количествата. Подредете шишчетата в тава, покрита с хартия за печене, поръсете със зехтин и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.
Спанак на фурна
Продукти:
4 яйца
1 глава лук
250 г замразен спанак
350 г сирене котидж или извара
150 г сирене
30 г пармезан
60 г масло
1 щипка индийско орехче
1/2 ч.л. чесън на прах
черен пипер на вкус
Приготвяне:
В купа разбийте яйцата заедно с черния пипер, сухия чесън и индийското орехче. Прибавете половината от разтопеното масло, ситно нарязания лук, размразения и отцеден спанак и трите вида сирене. Разбъркайте много добре. Изсипете останалото масло в подходящ съд и намажете дъното и стените. Изсипете спаначената смес, разпределете равномерно и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути или до златист загар.
Руло
Продукти:
600 г кайма смес
1 яйце
1/2 връзка зелен лук
1/2 връзка магданоз
1 с.л. чубрица
черен пипер на вкус
За плънката:
300 г спанак
200 г сирене
1 връзка зелен лук
1 морков
1 скилидка чесън
50 мл олио
За заливката:
50 г кашкавал
1 яйце
Приготвяне:
Омесете каймата със ситно нарязаните пресен лук и магданоз, яйцето, чубрицата и черния пипер и оставете да отлежи, докато приготвите плънката за рулото.
За плънката измийте добре спанака, нарежете го и го задушете в тиган със загрято олио заедно с нарязания пресен лук и чесън и настъргания на едро морков. Оставете за 5-6 минути на слаб огън, след което натрошете вътре сиренето, разбъркайте хубаво сместа и оттеглете от котлона. Вземете лист алуминиево фолио и го намажете с олио. Разстелете върху него каймата на правоъгълник с дебелина 1 см. Отгоре изсипете спаначената плънка. Разнесете я равномерно и навийте рулото с помощта на фолиото. Преместете рулото в тава, покрита с хартия за печене, и печете на 200 градуса около 40 минути или докато каймата се зачерви.
За заливката извадете рулото и разпределете отгоре смес от настъргания кашкавал и едно сурово яйце. Върнете във фурната колкото кашкавалът да се зачерви.
Нарежете готовото руло на филийки и сервирайте с гарнитура по желание.
Бяла риба на тиган
Продукти:
500 г бяла риба
250 г чери домати
100 г доматено пюре
50 г маслини
60 мл зехтин
1 люта суха чушка
2 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
2 дафинови листа
5 стръка прясна мащерка
сол на вкус
бял пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете чери доматите на половинки, накълцайте чесъна и магданоза. Нарежете бялата риба на порционни парчета. Загрейте мазнината и сложете да се запържат нарязания чесън и сухата люта чушка. Разбъркайте няколко пъти и добавете чери доматите. Оставете ги да се готвят минута-две, след което сложете доматеното пюре и подправете с дафиновия лист и мащерката. В така приготвения сос подредете парчетата риба и ги оставете да се готвят 4-5 минути. Обърнете ги и прибавете в тигана маслините и наситнения магданоз. Гответе още 4-5 минути и дръпнете ястието от котлона.