0

Р ибата се хапва целогодишно, но с наближаването на лятото сякаш настъпва и времето, когато всеки я иска на трапезата си – независимо дали е на морето, в планината край язовир или у дома. Някои разказва приключения за това как са ловили риба, други – могат да го направят и за това как са я готвили. Ето няколко идеи от receptite.com.

Плакия

Необходими продукти:

  • 500 г сафрид, скумрия или шаран
  • 2 глави лук
  • 3/4 ч.ч. (150 мл) растително масло
  • 1 морков
  • 300 г червени домати
  • 50 г галета
  • 1 глава чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 1 лимон
  • сол
  • черен пипер
  • дафинов лист

Начин на приготвяне:

Нарязаният на филийки лук, заедно с нарязания морков и чесън, се задушава до омекване в растително масло, прибавят се част от доматите и се задушава до сгъстяване, посолява се, прибавя се на вкус черен пипер, залива се с рибен бульон или топла вода и се оставя да ври около 10 минути. С така приготвения сос се залива наредената в тавичка риба, отгоре се нареждат нарязаните на филийки домати, наръсва се с галета и със ситно нарязан магданоз и се запича във фурна около 10-15 минути.

Ароматна ципура на фурна

Необходими продукти:

  • 2 ципури - цели
  • 1 лимон
  • 1 щипка розмарин
  • 4-5 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • черен пипер
  • сол
  • 1/2 връзка магданоз
  • 100 мл бяло вино

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства и измива. Посолява се отвън и отвътре. Слага се в тава, предварително постлана с хартия за печене. Правят се два напречни разреза на самата риба, за да могат подправките да се просмучат в нея. Приготвя се смес от подправките: счукания чесън, розмарина, черния пипер, магданоза и сока от половината лимон. Поръсваме рибата със зехтина, намазваме я със сместа от подправки отвън и отвътре, поръсваме и виното. Нарязваме останалия половин лимон на резени и подреждаме върху и в рибата. Оставаме половин час да се напои. Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем около 40 минути на 200 градуса и още 10 минути без фолиото с вентилатор, за да получи рибата коричка.

В морска сол

Необходими продукти:

  • 3-4 риби (лаврак, ципура, пъстърва, скумрия)
  • 1,5 кг морска сол
  • 50 мл зехтин
  • 2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 лимон
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства от вътрешностите и се подсушава. Зехтинът се смесва с черния пипер и рибата се намазва обилно отвън и отвътре. Лимонът се нарязва на шайби, които се поставят в коремчетата на всяка риба. Половината от морската сол се поставя на дъното на тавата за печене, като се оформя дебел слой около 1 см. Поставят се рибите върху солта и се покриват плътно с остатъка от солта. Главите може да се оставят навън, за да се следи процесът на печене или да се покрият със сол. Яйцето се разбива с 50 мл вода и се намазва солта отгоре, за да може рибата хубаво да се запечата. Пече се на 220 градуса около 30 минути, докато морската сол отгоре се зачерви. Ако главите на рибата са извън солта, очите й трябва да побелеят, а главата й да потъмнее и да се изсуши. След изваждане, с помощта на чукче или на дръжката на ножа, се разчупва солената кора и внимателно се изважда рибата.

Задушена пъстърва във фолио

Необходими продукти:

  • 2 пъстърви
  • 1 глава лук или 1-2 стръка зелен лук
  • 1 лимон
  • 4-6 скилидки чесън
  • 4-6 листа дафинов лист
  • 2 стръка розмарин
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Изчистената от вътрешностите риба се поръсва със сол и черен пипер от всички страни. Лукът се нарязва на полумесеци, скилидките чесън - на две, а лимонът на резени. Тези продукти се разбъркват с останалите и така приготвената плънка се разделя на две равни части, с които се напълват коремните кухини на рибите. Всяка риба се поставя на голямо парче фолио, поръсва се с мазнина и още малко сол и черен пипер. Увива се добре и се пече в предварително загрята фурна на 230 градуса за около 30-40 минути. Може да се сервира както е във фолиото, с гарнитура по желание.

Коментар: Изпробвах и пълнежа от стрък селъри, бялата част от три зелени лука и един зелен чесън, орехи, копър и пармезан. Единствено овкусих рибата със сол и черен пипер. Пекох в хартия за печене. Последните 10 минути отворих пакетчета и оставих фурната само на горен реотан. Сервирано е с качамак с мляко и сметана и със запечени домати с ароматен зехтин, риган и розмарин върху салата от бейби спанак и маруля с репички и дресинг от зехтин, горчица, сос от нар и мед.