0

Л ятото е в разгара си, а Лора и Стоян от „Бон апети“ предлагат всякакви вкусотии, подходящи за сезона. Идеи за това намираме на bonapeti.bg.

Лайм пай

Необходими продукти:

  • 200 г пълнозърнести крекери
  • 100 г краве масло
  • 2 с.л. кафява захар демерара

За пълнежа:

  • 1 1/2 консерва подсладено кондензирано мляко
  • 150 мл фреш от лайм
  • 6 жълтъка
  • кората от 4 лайма

За декорация:

  • 300 мл животинска сметана
  • 1 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Крекерите се смилат със захарта, разбъркват се с разтопеното масло и се изсипват във форма за тарт с подвижно дъно с диаметър 24 см. Притискат се добре по дъното и стените, така че да се оформи блат. Пече се 8–10 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Оставя се да се охлади. Кондензираното мляко се разбърква с жълтъците, добавят се настърганата кора от четирите лайма и 150 мл изцеден сок. Разбърква се до получаване на еднородна смес. Излива се върху основата и паят се пече около 30 минути в загрята на 140 градуса фурна с вентилатор. Оставя се да се охлади добре и се прибира в хладилник за 4 часа. Преди сервиране се декорира с разбита с пудра захар сметана и по желание – с настъргана кора от лайм.

Шведски чийзкейк

Необходими продукти:

  • 1 л прясно мляко
  • 150 мл животинска сметана
  • 300 г заквасена сметана
  • 300 г пресни ягоди
  • 100 г захар
  • 30 мл портокалов ликьор
  • 4 яйца
  • 1 стрък мента

Начин на приготвяне:

Млякото и животинската сметана се сипват в касерола и се загряват до точката на кипене, като не трябва да завират. Яйцата се разбиват със заквасената сметана. Наливат се към млечната смес и се готви около 5 минути на слаб огън, като не бива да завира. Щом се пресече, се дърпа от котлона и се оставя за 15 минути да се охлади. Прецежда се през марля. Овкусява се с 40 г захар и се оставя да се отцежда за една нощ в хладилник. Ягодите се режат на кубчета. Поръсват се с останалата захар и се заливат с ликьора. Оставят се да престоят 2 часа в хладилник. В чаши за сервиране се сипва от получената извара и от ягодите с отделилия се сос. Украсяват се с листенца мента.

Сорбе мохито с диня

Необходими продукти:

  • 500 г диня (без кората)
  • 120 г захар
  • 50 мл бял ром
  • 4 стръка мента
  • 2 лайма

Начин на приготвяне:

Динята се нарязва на кубчета и се почиства от семките. Смила се в блендер заедно със захарта, сока и кората на лайма, рома и ментата. Сместа се прецежда и се изсипва в метална купа. Замразява се във фризер, като периодично се разбърква, за да не се образуват големи бучки.

Бял мъж

Необходими продукти:

  • 700 г прясно краве сирене
  • 130 г брашно
  • 125 г краве масло
  • мед за сервиране

Начин на приготвяне:

Сиренето и маслото се режат на кубчета. Слагат се в тенджера и се заливат с 200 мл вода. Загряват се на умерен огън и се бъркат с дървена лъжица, докато се разтопят. Брашното се сипва постепенно в тенджерата, като продължава да се бърка. Когато маслото „избие“, ястието е готово. Оставя се да се охлади. Сервира се с мед.

Орехови тарталети с кокосов крем

Необходими продукти:

  • 400 г печени орехи
  • 3 с.л. захар демерара
  • 3 с.л. кокосово масло
  • 3 с.л. мед
  • 2 с.л. какао

За крема:

  • 400 мл животинска сметана
  • 400 мл кокосово мляко (1 консерва)
  • 120 г захар
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 6 жълтъка
  • 3 с.л. царевично нишесте

За черешите:

  • 100 г череши
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 2 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Орехите се смилат със захарта. Добавят се какаото, разтопеното кокосово масло и медът и се разбърква до хомогенизиране. Сместа се разпределя във форми за тарталети с подвижно дъно и се прибира в хладилник за минимум 6 часа. Кокосовото мляко и половината от сметаната се загряват. Жълтъците се разбиват с нишестето, 100 г от захарта и ваниловата захар. Налива се горещата сметана и се разбърква добре. След това се кипва на котлона и кремът се вари, докато се сгъсти. Охлажда се много добре, след което се разбърква. Останалите сметана и захар се разбиват добре и се добавят към крема, като се разбърква внимателно. Тарталетите се пълнят с крема. Черешите се почистват от костилките, разполовяват се и се разбъркват с ваниловата захар и меда. Тарталетите се украсяват с черешите.

Ягодов сладкиш

Необходими продукти:

  • 280 г брашно
  • 160 г захар
  • 125 г краве масло (на стайна температура)
  • 1 яйце
  • кората от 1/2 лимон
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 1 ванилия

За сладкото:

  • 250 г ягоди
  • 120 г захар
  • 1/2 лимон

За гарниране:

  • 100 г ягоди
  • 50 г филирани бадеми

Начин на приготвяне:

Ягодите за сладкото се нарязват на филийки и се готвят със захарта, настърганата лимонова кора и 2–3 с.л. лимонов сок, докато сместа се сгъсти. Готовото сладко се оставя да се охлади. В купа се смесват брашното, бакпулверът, ванилията и солта. Добавят се маслото, захарта, яйцето, лимоновата кора и се забърква тесто. Дъното на тава се покрива с пергаментова хартия и отгоре се разстила 2/3 от тестото. Заглажда се и се оформя пласт от охладеното сладко и парченца пресни ягоди. Покрива се с останалото тесто, поръсва се с филираните бадеми и по желание със захар. Сладкишът се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се, нарязва се и се сервира по желание със сладолед или с цедено кисело мляко.

Ананас на грил

Необходими продукти:

  • 1 ананас
  • 50 г краве масло
  • 50 г белени печени фъстъци
  • 20 г кокосови стърготини
  • 50 мл кленов сироп + още за сервиране
  • 50 мл ром с кокос

За сладоледа:

  • 300 г сирене маскарпоне
  • 50 г бял шоколад
  • 50 мл кленов сироп
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар

Начин на приготвяне:

Ананасът се обелва и се разрязва на 6 по дължина заедно с листата. Маслото се разтопява и в него се разбъркват кленовият сироп и ромът. Парчетата ананас се намазват със сместа и се запичат на грил тиган от всяка страна до златисто, като периодично се маже с масло. Маскарпонето се разбърква с ваниловата захар, кленовия сироп и накълцания бял шоколад. Замразява се за 2–3 часа. Ананасът се полива с кленов сироп, поръсва се с накълцани фъстъци и запечени до златисто кокосови стърготини. Сервира се със сладоледа.

Вегански сладоледен сандвич

Необходими продукти:

  • 200 г сурови белени бадеми
  • 150 г сочни фурми
  • 20 г сурово какао
  • 2 с.л. сироп от агаве
  • 1–2 с.л. какаови зърна
  • сол на вкус

За пълнежа:

  • 2 бр. авокадо (добре узряло)
  • 1 лайм
  • 120 мл сироп от агаве
  • 50 г кокосово масло
  • 1/4 връзка мента
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Какаовите зърна се счукват в хаванче, след което се смилат в блендер с какаото, бадемите, фурмите, сиропа от агаве и щипка сол. Сместа се разточва между два листа пергаментова хартия на блат, дебел около 0,5 см. От него с помощта на метален пръстен се изрязват кръгове и се оставят във фризер за кратко, докато се втвърдят. Пълнежът се приготвя, като настърганата кора на лайма и половината от сока му се пасират с почистеното авокадо, сиропа от агаве, разтопеното кокосово масло, ментата и ваниловия екстракт. Сместа се оставя във фризер да стегне леко. Замразените бисквити се слепват с крема, като се притискат внимателно и се прибират във фризер за около 2 часа.