0

Е дин от най-популярните в света е джин с тоник, правен по хиляди начини. Създаден е от британските войници в Индия в началото на XIX век с едва ли не медицински цели. По това време там основният проблем била маларията. В произвежданият през XIX век тоник имало толкова много хинин, че бил непоносимо горчив, но пък е най-ефикасният лек срещу маларията. Затова някой находчив ум предложил да омекотяват вкуса му. Ползвали микс от вода, захар, сок от лайм и джин – последният бил част от нормалната дажба на британските войници. Затова и комбинацията била съвсем логична. Количеството между джина и тоника – кой колкото иска. Затова и няма точна рецепта за джин с тоник, а съотношението варира между 1:1 и 1:3. Днес тоникът е далеч от този невъзможно горчив вкус, тъй като не се ползва като средство за лечение на малария. Той е подсладен, с доста по-малко хинин в него. Коктейлът на британските военнослужещи обаче продължава да разхлажда летата в целия свят. Така е и с другите коктейли. Коктейлите винаги навяват идеи за свежест и отмора, пишат от matekitchen.com и дават великолепни идеи как сами да си приготвим тази чаша свежест.

С лимон и босилек

Необходими продукти:

  • 220 мл джин
  • 165 мл прясно изцеден лимонов сок
  • 125 мл захарен сироп (2:1 захар и гореща вода и чакате да изстине)
  • 10 листа пресен босилек
  • 240 мл вода

Начин на приготвяне:

Налейте всички съставки в каната на блендера. Общото им количество трябва да е 750 мл. Блендирайте на висока скорост за 20 секунди. Прецедете сместа през фина цедка в съд, след което я налейте внимателно в бутилката с помощта на фуния. Затворете плътно с тапа и приберете в хладилника. Коктейлът може да се съхранява в хладилник до 30 дни.

Летен с бъз

Необходими продукти:

  • 20 мл сок от бъз концентрат
  • 50 мл джин
  • 30 мл лимонов сок
  • 1 стрък пресен босилек
  • 200 мл сода

Начин на приготвяне:

Сипете лед в чашата. Нарежете на ситно или намачкайте босилека и го сложете в буркан. Налейте отгоре прясно изцедения лимонов сок, джина и сока от бъз. Разклатете буркана и прехвърлете коктейла с цедка в чашата с лед. Украсете с листенце босилек и поднесете.

Плодов

Необходими продукти:

  • 50 мл джин (в вкус на босилек)
  • 30 мл лимонов сок
  • 15 мл захарен сироп
  • 3-4 листа пресен босилек
  • 3 ягоди
  • лед

Начин на приготвяне:

Напълнете широка чаша с лед, за да се охлади. Нарежете ягодите на едри парчета и ги сложете в бурканче. Добавете 3-4 цели листа пресен босилек и захарния сироп и смачкайте всичко с дървено чукало. Изцедете вътре сока от половин лимон, налейте джина, допълнете буркана с лед, затворете капачката и разклатете добре, за да се смесят всички съставки. Отлейте водата от коктейлната чаша, допълнете догоре с лед, прецедете върху него готовия коктейл с джин и босилек, ароматизирайте ръба на чашата със стръкче босилек и поднесете.

Захарният сироп се приготвя съвсем лесно - трябва да смесите захар и гореща вода в съотношение 2:1, после да охладите.

Малиново дайкири

Необходими продукти:

  • 50 мл бял ром
  • 40 мл малинов сироп
  • 1/2 лимон
  • малини за украса
  • сушен лимон за украса

Начин на приготвяне:

Сипете лед в коктейлна чаша, за да я охладите добре. Малиново дайкири се сервира задължително в охладена чаша. В шейкър или буркан с капачка налейте рома. Изстискайте сока от половин лимон, добавете малиновия сироп, затворете и разклатете за няколко секунди. Извадете леда от чашата. Прецедете готовото малиново дайкири в охладената коктейлна чаша, украсете с резенче изсушен лимон и прясна малинка и поднесете.

Мохито

Необходими продукти:

  • 50 мл бял ром
  • 100 мл сода
  • 2 ч.л. кафява захар
  • 10 листа прясна мента
  • 1/2 лайм

Начин на приготвяне:

Разрежете половинката лайма за вашето мохито на четири по дължина. Вземете висока чаша, сложете в нея парчетата лайм и кафявата захар и ги смачкайте леко с дървено чукало. Добавете листата мента и рома. В чиста кърпа натрошете на дребно лед с помощта на дървен чук. Ако нямате специален, може да ползвате чука за месо. Напълнете догоре чашата с натрошен лед, разбъркайте внимателно и налейте сода. Украсете готовото мохито с няколко листенца мента и поднесете.

Джин с тоник

Необходими продукти:

  • 50 мл джин
  • 150 мл тоник
  • 1 парче грейпфрут
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 2-3 кубчета лед

Начин на приготвяне:

Напълнете коктейлна чаша с лед и разбъркайте, за да я охладите. Налейте джина. Добавете 150 мл тоник и едно резенче грейпфрут с кората. Ароматизирайте ръба на чашата със стрък розмарин, украсете коктейла с него и поднесете готовия джин с тоник.

Блъди Мери

Необходими продукти:

  • 150 мл водка
  • 450 мл доматен сок
  • 150 мл вода
  • 50 мл лимонов сок
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус
  • лют червен пипер за гарниране

Начин на приготвяне:

Налейте всички съставки и подправките в каната на блендера. Блендирайте на висока скорост за 20 секунди. Прецедете през фина цедка, след което налейте в бутилка с помощта на фуния. Затворете плътно с тапа и съхранявайте в хладилник до 30 дни.

Ягодова маргарита

Необходими продукти:

  • 250 мл текила
  • 112,5 мл ягодов сироп
  • 75 мл портокалов ликьор
  • 112,5 мл прясно изцеден лимонов сок
  • 200 мл вода

Начин на приготвяне:

Налейте всички съставки в каната на блендера и блендирайте на висока скорост за 20 секунди. Внимателно прецедете коктейла в удобен съд, след което го прехвърлете в бутилка с помощта на фуния. Затворете плътно с тапа. Коктейлът може да се съхранява в хладилник до 30 дни.

Без алкохол

Шейк от праскови с ванилов сладолед

Необходими продукти:

  • 500 г праскови
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 с.л. мед
  • 1 ванилия
  • сладолед на вкус по желание

Начин на приготвяне:

Обелете прасковите и ги нарежете на парчета. В каната на блендера сложете прасковите, налейте студеното мляко, добавете меда и ванилията и пасирайте. Налейте готовия шейк във високи чаши и го поднесете с топка ванилов сладолед.

Ягодова лимонада

Необходими продукти:

  • 500 г ягоди
  • 750 мл газирана вода
  • 5 с.л. захар
  • 2 лимона
  • 5 листа прясна мента

Начин на приготвяне:

Изцедете сока от единия лимон и половината от другия. Останалата половинка нарежете на филийки и след това на четвъртинки. Измийте ягодите, почистете ги от дръжките и ги сложете в каната на блендера. Добавете захарта, ментата и лимоновия сок и пасирайте докато се получи хомогенно пюре. Прехвърлете го в кана и налейте отгоре газираната вода, като разбърквате внимателно. Добавете нарязания на парченца лимон, една шепа лед и налейте в чаши. Може да украсите с листенце мента.

Със същия успех можете да ползвате малини, къпини или боровинки. Или пък да миксирате различни горски плодове. Медът също е подходящ, само че в умерено количество и с едно наум, че той променя вкуса на напитката.

Още на matekitchen.com