0

Е кшън звездата Брус Уилис стана поредната популярна личност, жертва на кражба на самоличност. През седмицата руската хай-тек компания deepcake призна, че е използвала и е пробвала да си присвои дигиталния образ на актьора. Уилис е бил използван като дигитално рекламно лице на руски мобилен оператор.

Deepcake е специализирана в създаването на дигитални двойници. С технологията на компанията е възможно да се направи клип и дори филм с дигитално генерирания двойник. Почти невъзможно е да се различи реалният от генерирания актьор.

Мишени

Известните личности открай време са били мишена на хакери и други злонамерени хора. Пробив на самоличността на някоя знаменитост не се постига лесно. Необходимо е много търпение, упоритост, труд и малко късмет.

Колкото и невероятно да звучи, дори създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг е хакван. Мишената е бил социално-осигурителният номер на Зукърбърг, който отваря вратата за клониране на кредитни карти, електронни подписи, дистанционно банкиране и др. Докато е прехвърлял персоналните данни на Зукърбърг, находчив хакер е попаднал на паролата му за социалните мрежи. Марк бил достатъчно небрежен да използва една и съща елементарна парола за цели четири социални мрежи. Съвсем скоро целият свят разбрал, че Марк се логва с паролата dadada.

Лесната парола за мрежата ЛинктИн стана причина и главният изпълнителен директор на Гугъл Сундар Пичай да се раздели с личната си информация.

Практиката с хакнатите профили има дълга история и един от пионерите е България. В далечната 2004 г. български хакер успя да отмъкне личните данни на Бил Гейтс и дори да клонира кредитна карта с името на основателя на Майкрософт.

Десет години по-късно 19-годишният Луис Флорес от Флорида успя да задигне личните данни на риалити звездата Ким Кардашиян. Хакерът успял да задигне от сметките на Ким 72 хиляди долара, преди да бъде арестуван. При обиска в дома на крадеца агентите на ФБР се натъкнали на личните данни на десетина други знаменитости.

Чарли Нелсън и Одаис Бостич успели да се сдобият с подписа на милиардера и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Хванали ги при опит да осребрят на каса чек за 10 хиляди долара. В домовете им намерили чекове, готови за осребряване. Общата им стойност била почти един милион долара.

И докато поразиите в сметките на Ким и Блумбърг са сравнително малки като обем, същото не може да се твърди със състоянието на легендарната тв водеща Опра Уинфри. Тя е една от общо около 80 звезди, атакувани от легендарния хакер Ейбрахам Абдула. Преди да бъде заловен, той успял да продаде и прехвърли имоти на стойност над 82 млн. долара и всички собственост на Опра.

Клонинги

Когато ФБР арестува Карлос Ломакс, откриват в него куп клонирани кредитни карти с името на актьора Уил Смит. На въпроса как е избрал мишената си Карлос отговорил, че звездата от „Мъже в черно” изпъквал със своята известност и така се превръщал в очевидна мишена. Преди да го арестуват, Карлос успял да източи 34 хил. долара на малки суми от сметките на актьора. Любопитен факт е, че по времето на ареста Ломакс бил на свобода под гаранция. Срещу него имало заведен иск за кражба на 51 хил. долара от сметките на Стив Смит, бивш баскетболист от Атланта Хоукс, преквалифицирал се в спортен коментатор.

Далеч по-небрежни били хакерите, които ударили кредитните карти на рапъра 50 Сент. Двамата младежи, които се добрали до личната информация, започнали да купуват бижута и други скъпоценности. Хванали ги, докато пробвали да си купят кадилаци за общо половин милион долара с клонирани карти на рапъра.

Поне 12 потребителски кредита успял да изтегли Антъни Тейлър от името на голф легендата Тайгър Уудс. Тейлър успял да се сдобие със социално осигурителния номер на голфъра и с него кандидатствал и получавал заемите. Преди да го хванат, Тейлър успял да обзаведе къщата си с нови мебели, маркова електроника и да изтегли суми в брой.

Суета

Мария Габриела Перез е жената, която никой не би заподозрял в кражба на самоличност. Всъщност Мария била доста известен фризьор и се грижела за прическите на Лив Тейлър, Шер, Ан Хатауей, Мелани Грифит и Дженифър Анистън. Точно звездата от „Приятели” станала причината за разкриване на крадлата, която използвала номерата на кредитните карти, за да им изработва клонинги. „Това не трябва да й се размине. Никой не трябва да прави подобни неща“, коментирала Анистън при ареста на фризьорката.

При сходни обстоятелства жертви на кражби на самоличност станали Кандис Берген и Робърт де Ниро. В този случай престъпникът била полякинята Лусинда Вавринович, която иначе работила като тяхна икономка.

Жертва на подобни кражби са станали още Аштън Къчър, Мишел Обама и дори Джо Байдън, който по онова време още не бил президент на САЩ. Точно обаждане на Байдън до компания за кредитни карти по подозрение за неоторизирано плащане дало началото на разплитане на измамата.