Л ора и Стоян от „Бон Апети“ понякога предлагат забавни рецепти. Такъв е и случаят с хлебчета, които имитират свински тикви и в тях има малко тиква цигулка. Прекрасна идея, която става и за празник, и за делник. Ако на някого не му се прави подобие на тиква, може и да изпробва всяка друга форма, всичко е въпрос на импровизация и наличие на време. Ето и рецептата от bonapeti.bg.
Тиквени хлебчета с медено масло
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 400 г тиква (сорт цигулка)
- 100 г захар + за поръсване
- 70 г краве масло
- 30 г сурови орехи (или пекан)
- 50 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 1 пакетче суха мая
- 1/2 ч.л. сол
За меденото масло:
- 150 г краве масло (меко)
- 90 г мед
- 1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва, почиства се и се нарязва на малки кубчета. Готви се на пара, докато омекне, охлажда се и се пюрира, трябва да се получи 260 г пюре. Брашното се смесва със солта и 1 яйце. Налива се и разтворената в затопленото мляко мая. Прибавят се захарта, разтопеното масло и тиквеното пюре. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса, след което се разделя на 12 части, от които се оформят топки и леко се сплескват.
Топките се завързват с готварски конец кръстосано, но не стегнато, трябва да заприличат на тикви и се оставят тестото да втаса повторно. След това се притискат леко в средата и се мажат с разбито яйце. В средата на всяка топка се слага парче орех като дръжка на тиква.
Поръсват се със захар и се пекат около 17 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се. Маслото се разбива с миксер много добре, разбърква се с меда и се овкусява с канелата. Тиквените хлебчета се поднасят с меденото масло.