0

З емята е стихията на зодиакалния знак Дева, тя е и планетата покровител, планетата управител е Меркурий. Знакът образува астрологична връзка с Телец и Козирог – другите зодии с елемент земя.

Практичността сякаш е най-характерното качество и за трите зодии, а за Девата тя преминава и в почти истерична грижа за утрешния ден. Почти всяко действие – грешно или правилно, при този земен знак е продиктувано с умисъл какви ще бъдат последствията, кълнат се в преценката си водещи астролози.

Девата е отличен изследовател, за когото най-сигурно е да проучи къде ще стъпи и след това да направи крачката. Тя изпада в безтегловност, ако не знае какво точно предстои от всяко едно действие.

Девите се отличават с постоянство, но това не ги прави статични, а по-скоро, че обичат плавното движение, а не скоковете. Имат непреодолима потребност от вътрешно съвършенство и се стремят да го постигнат по един или друг начин. Умеят да се справят с реалните трудности.

Тревоги

Често зад привидното външно спокойствие на Девата се скрива една силно разтревожена личност, която постоянно се съмнява в своите постъпки и едва ли не чака наказание за отдавна извършени грешки (дори когато такива изобщо няма). Този знак има силно развито чувство за отговорност до такава степен, че това може лесно да стане основен бич за него. Девата, особено жените от зодията, сякаш е готова да вземе отговорност за всички злини, извършени на света, в които тя няма никакво участие. Тя често става най-добър приятел с колеги и бизнес партньори.

Жената Дева по астрологични характеристики е изключително приятна за общуване, но съдбата й е предопределила да бъде единак по натура. И дори когато е здраво обвързана, тя се чувства самотна, винаги има нужда от цялото внимание на света и от постоянно, денонощно доказване на любовта към нея. Очаква другите сами да се досетят за проблемите й, отколкото сама да им ги съобщи.

Мъжът Дева често е голям темерут, но пък с изключително обаяние. Може да се превърне в тиранин и главорез, но и със същия успех от него става най-добрият човек на света. При Девите има огромни количества и от двете крайности – изключителни добряци и перфектни злодеи, както и от тези, които злоупотребяват с наркотици, алкохол и всякакви други вещества, вредни в големи количества.

Тайни

Девите са потайни по природа, от тях стават перфектни конспиратори. Склонни са да скриват най-емоционалните си преживявания и това често се превръща в кошмар за тях. Представителите на знака са проницателни натури.

По правило в тийнейджърските години Девата е идеалистически настроена и търси единствената любов на света, затова не е рядкост представителите на знака да остават по-дълго време девствени, отколкото техните връстници, твърдят астролози. Но това пък е натрупване на сексуална енергия, която впоследствие извира на талази. По природа те не обичат да се хвалят със сексуални подвизи, макар и често да ги постигат. Обичат да изглеждат сексуално по-невинни, отколкото са всъщност и това ги забавлява.

Избраникът на Дева може и да не подозира, че е обект на по-специално внимание. Но това е така, защото го оценяват и предпочитат да изчакват най-подходящия момент за изблик на емоциите.

Девата е перфекционист по природа и като такъв често не може да хареса никого. Изпада лесно в безответни платонически увлечения. Трудно влиза в продължителни романи с дълбоки страсти, но пък ако го направи, то е дълготрайно и изключително сериозно.

Девата обаче трябва и да е особено внимателна в интимните игри, защото дълбочината на страстите й могат да имат фатални и направо трагични последствия от типа на връзката между Ромео и Жулиета, смятат познавачите на астрологичните прояви.

Встъпвайки в любовни приключения, Девата по принцип се впуска с целия си наличен арсенал и не жали средства за постигането на целта, дори еротични. Тя се стреми да е безупречна във всички отношения, особено при общуването с партньора. Девите не обичат лъжите в интимната сфера и очакват същото отсреща. Лесно се вбесяват, когато разберат, че партньорът просто си играе. Това ги наранява, дори и да не го показват. Понякога са склонни да правят доста нетактични, дори груби забележки, все пак са перфекционисти и забелязват и най-малките подробности. Ако преодолеят желанието си да критикуват всичко и за най-малката подробност, от тях биха произлезли превъзходните учители по любов – знаят какво е истинска страст и никога не я използват за случайни удоволствия.

Внимание

Девата е най-внимателният знак в зодиака и се съсредоточава върху най-дребния, дори незабележим за другите детайл. По природа хората под нейното небесно покровителство са внимателни, а понякога са погълнати от материалните проблеми и се чувстват неловко, ако такива няма насреща. Девата по примера на Малкия принц от едноименната книга на Антоан дьо Сент-Екзюпери се стреми да приведе в ред своята планета, а ако това не е възможно, поне един ъгъл от нея.

Средностатистическата Дева е умна и разсъдлива, има развита интуиция, проявява такт и логика, но е и силно критически настроена към света около нея. Лесно прави язвителни коментари, което й носи и много неприятности. Обича да има свое мнение по всеки един въпрос, но в спор влиза само с хора, за които смята, че са достойни противници, а другите ги подминава, най-много да им направи някакво леко мъмрене. Често Девите не обичат да са на показ, а в сянка, идеални са за сиви кардинали. В повечето случаи имат силно развито чувство за отговорност и дълг, рядко се решават на отчаяни постъпки.

Свързват я с богинята на справедливостта

Различни древни митове са свързани с Девата. Един от символите й е богинята Астрея, която е защитница на справедливостта и истината в гръцката митология.

Тя е дъщеря на Зевс и Темида. Името й означава звездна. Първоначално живеела сред хората. Това било през т.нар. Сребърна епоха, в която Зевс започнал да управлява. Но Гръмовержецът се разгневил на хората заради тяхната надменност и безчестие и решил да отиде с всички богове на Олимп. Само Астрея останала сред хората. Но и тя не успяла да се справи, след което била качена на небесата като съзвездието Дева.

Според друга вариация на мита Зевс след победата над баща си Кронос и виждайки надменността на хората, решил да се качи на Олимп с другите богове. Само Астрея останала да защитава Земята и оттогава е свързана с нея. Тя е последната от безсмъртните, качила се при другите богове. А хората упорито отказвали да признаят властта на боговете и да им се поклоняват. Те били наказани от Зевс, който ги превърнал в духовете на подземния свят.

Други връзки на зодията са с митовете за Персефона или пък с тези за Атина Палада. Има и множество други връзки в римската и гръцката митологии.

В египетската митология присъствието на Слънцето в Дева бележи началото на жътвата на пшеницата, като по този начин свързва Девата с пшеничното зърно.

В християнството раждането на Исус от девица във Витлеем е символично свързано с Девата. Древният зодиак е започвал с Дева и завършва с Лъв. Сега Дева е шестият поред знак в зодиака.

В индуистката астрология сравнимият знак с Дева е Каня, което също означава „девица“.

Личности

Майка Тереза, София Лорен, Грета Гарбо, Майкъл Джексън, Агата Кристи, Иван Грозни, кардинал Ришельо, Карл Цайс, Луиджи Галван, Жан-Мишел Жар, Йохан Волфганг Гьоте, Карл Лагерфелд, Хуан Пабло Монтоя, Шон Конъри, Фреди Меркюри, Киану Рийвс, Ричард Гиър, Мики Рурк, Клаудия Шифър, Стивън Кинг, Лев Толстой, Хърбърт Уелс, Димитър Талев, Тодор Живков, кралица Елизабет I, Ясер Арафат, Адриана Карембьо, Бионсе, Ингрид Бергман, Ейми Уайнхаус, Маколи Кълкин, Камерън Диас, Хю Грант, Джеймс Кобърн, Томи Лий Джоунс, Пинк, Салма Хайек, Джери Брукхаймър, Чарли Шийн, Шъная Туейн, Николай Гяуров, Горан Иванишевич, Цветана Пиронкова и др.

Характеристики

  • Рождени дати: 23 август – 22 септември;
  • Елемент: въздух;
  • Планета управител: Меркурий;
  • Екзалтация: Меркурий;
  • Изгнание: Нептун и Юпитер;
  • Падение: Венера;
  • Зодиакално качество: променливост;
  • Скъпоценни камъни: ахат, нефрит, малахит, сердолик, топаз, мрамор, изумруд, карнелит;
  • Цветове: бял, сив, кафяв, златист, кралско жълт;
  • Числа: 3, 5, 6;
  • Ден: петък.